Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Arhaične reči
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
00.12 ч. 03.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Arhaične reči  (Прочитано 77603 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Мирна
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 159

« Одговор #30 у: 11.18 ч. 09.11.2006. »

Овде има мање "варваризама" и "архаизама" а више турцизама и германизама.

Неко се питао за фирангу. То је Vorhang = завеса на немачком.

Али да наведем и један турцизам: депеша (=телеграм)
Сачувана

Језик је дом бића. (Хајдегер)
Ана Ливија Плурабел
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 76

« Одговор #31 у: 11.56 ч. 09.11.2006. »

Купила сам Сујеверице!!! Grin
Занимљиво, занимиљиво! Додуше, рекла бих да су у књизи углавном локализми који се и данас користе у неким крајевима.

Ево, да почастим посетиоце и домаћине форума са неколико посластица:

- Пућула - буцмасто дете
- Сулити - опањкавати неког на најгори могући начин
- Сочити - хвалити некога без икакве мере, претеривати у хвалоспевима. Б. В. Радичевић каже "Сочи се девојка момку или момак девојци" (кад се уговара просидба)
- Омазак - "Средина хлеба којом се омаже остатак прженог јајцета у тањипу или у тигању", БВР
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #32 у: 13.10 ч. 09.11.2006. »

Meni je zanimljvo kako su vam turske reci interesante i smatrate ih arhaicnim iako su neke jos uvek prilicno ceste u svakodnevnom govoru, bar u nekim krajevima. Smiley
Сачувана

Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #33 у: 09.04 ч. 10.11.2006. »

Па нисам баш стручњак по том питању, али речи које сам поменуо су користили људи из мог родног краја који су рођени бар две генерације пре мене. Опет узимам као пример моју бабу која је тако говорила, а отац није, као ни ја и моја генерација. Из тог разлога их сматрам архаичним - застарелим, иако не толико као неке скоро заборављене речи које можемо прочитати у овој теми.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #34 у: 09.31 ч. 10.11.2006. »

Ево још неколико речи:
- дурати, не у значењу трајати; гурати нити гонити; терати него трпети,
- ћутук - пањ,
- двогуб - двострук,
- дворница - да ли се и данас тако зове просторија где се у школи окупљају професори?

Јако добар извор архаичних речи је и Свето Писмо у преводу Ђуре Даничића (Стари завет) и Вука Стефановића Караџића (Нови завет).
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #35 у: 13.58 ч. 10.11.2006. »

Kod nas se reči "sevap" i "osevapiti se" i dalje koriste, mada ne često. Ali sećam se da smo ih čak i u školi upotrebljavali, u smislu recimo "ala bi se profesor osevapio da nas danas ne pita". Grin
Сачувана
Мирна
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #36 у: 10.20 ч. 13.11.2006. »

Ево неких Његошевих локализама, архаизама, турцизама и русизама из "Горског Вијенца":

аманет (завештање), бајалица (вештица), бостан (башта), буњиште (сметлиште), чегрст (несугласица), фиска (вриска), годити (опалити), грдан (ужасан), источник (извор), истрага (истребљење), измећар (слуга), кљуса (гвоздена клопка), кокот (петао), кољиво (жито), лижисахан (чанколиз), луча (зрак, светлост), мједен (бакарни), нарок (срећа), опток (перваз), пањега (прозор у зиду), пас (поколење), пештера (пећина), поклисар (изасланик), прћија (мираз), робље (чељад), руга (шала), сињи (плави), сирак (сироче), стубе (степенице), тенац (вампир), траг (потомство), уљаник (пчелињак), урок (несрећа), увор (ушће), зрцало (огледало), зубља (буктиња), жбир (ухода).
Сачувана

d@do
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 184

« Одговор #37 у: 11.25 ч. 13.11.2006. »

Mislim da bostan nije basta vec lubenica (neko kaze i dinju zove bostanom).
Pozdrav
d@do
Сачувана
Мирна
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #38 у: 13.54 ч. 13.11.2006. »

Данас "бостан" значи "лубеница", али вероватно је некад значио "башта", и у том смислу га Његош употребљава. Ја сам ово преписала из књиге (знаш оно на крају: "речник мање познатих речи и израза")

Сачувана

ognjenmi
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 76

« Одговор #39 у: 18.47 ч. 13.11.2006. »

Сасвим је могуће да је бостан значио башта. Иначе башта са краткоузлазним нагласком на а је значило отац. У источној Србији та реч се и дан данас користи за оца. Одатле је и реч баштина.

Огњен
Сачувана
Мирна
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #40 у: 08.50 ч. 14.11.2006. »

Тачно, Огњене. Чини ми се да та реч и дан-данас постоји у руском и/или украјинском (отуда батја, баћушка и сл.)

А ево још неких мање познати речи из "Примјера чојства и јунаштва" Марка Миљанова:

бесуд (безвлашће), близика (родбина), бурило (дрвени суд за воду), ваган (дрвена посуда), вез (ланац), глада (планинска колиба), давија (свађа, тужба), дваш (два пута), достина (већина), дуб (храст), дубирог (купаста колиба покривена сламом), заждити (запалити), заминути (проћи поред), запт (забрана), зоран (силан, поносан), измет (помоћ, утеха), индаћ (помоћ), калијежити (спрдати се), катун (сточарско планинско пребивалиште), козалац (врста траве), лињати (губити се, нестајати), луба (стаја), љеса (плот), наредан (спреман), несој (рђавог рода), никаљ (клица), огњило (кремен за пушку), петар (таван), поредник (сусед), преша (потреба), пржина (песак), рз (част, образ), розга (колац), сента (страна, крај), тамник (дубоки вир), тулити (гасити), ужица (кашичица), цингара (звоно), чар (помоћ, лек), ченгеле (вешала), шпаг (џеп).
Сачувана

d@do
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 184

« Одговор #41 у: 11.29 ч. 15.11.2006. »

U pravu si Mirna za bostan. Na www.hazar.com sam, u opciji Turkish to English, pronasao da bostan znaci vegetable garden. Inace, na pomenutoj internet prezentaciji sam nasao objasnjenja za mnoge nase rijeci koje su uzete iz turskog jezika.
Pozdrav
d@do
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #42 у: 10.45 ч. 21.11.2006. »

Почех поново читати Кочићевог Јазавца пред судом, па нађох и овај линк
Надам се да ће бити користан.
Сачувана

aleksa98
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
aleksa  mikovic
Струка:
Поруке: 5

« Одговор #43 у: 17.20 ч. 02.10.2011. »

dajte neka reci
dobicu 1 iz srpskog!!!:(
Сачувана
aleksa98
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
aleksa  mikovic
Струка:
Поруке: 5

« Одговор #44 у: 17.21 ч. 02.10.2011. »

po moguctvu do prekosutra
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!