Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Др и остале скраћенице
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.14 ч. 11.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Др и остале скраћенице  (Прочитано 210293 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
ognjenmi
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 76

« у: 23.03 ч. 08.11.2006. »

Имам једно питање. Како је правилно писати др. Петар Петровић или Др. Петар Петровић.
Ја мислим да је по правопису  да се Др. пише испред покојних, др. испред живих особа.

Да ли сам у праву?

Огњен Милић
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #1 у: 23.53 ч. 08.11.2006. »

Skraćenica dr piše se bez tačke i malim slovom (nebitno da li je reč o živoj ili pokojnoj osobi), osim, naravno, kada je na početku rečenice, na početku potpisa i sl.

Česta greška je i Dr PETAR PETROVIĆ. Ako već ime pišemo verzalom, onda to svakako važi i za titulu — DR PETAR PETROVIĆ.
Сачувана
ognjenmi
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 76

« Одговор #2 у: 00.39 ч. 09.11.2006. »

Хвала. Служим цивилно у дому здравља, а тамо свуда пише Др. Ово ми је сметало јер сам имао осећај да је Др. неправилно јер није ничије име Доктор Петар Петровић.

Оно за Др. код покојника сам чуо, па сам хтео да проверим.

Ипак најсмешније ми је што на једним вратима пише Прим. Др. Чак и примаријус великим словом.

Најсмешнија ствар коју сам у животу видео је када је декан Факултета за менаџмент Браћа Карић у на којем је моја мајка радила издао саопштење Богољуба Карића са помињањем његовог имена на следећи начин.

Оснивач Председник Богољуб Карић Лично

Огњен
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #3 у: 08.08 ч. 09.11.2006. »

E, kad smo već kod doktora.
Znam da je ranije postojalo neko nepisano pravilo da to dr ispred imena lekara treba pisati uz tačku, tj. "dr." da bi se razlikovalo od onih koji su stekli doktorsku titulu. Ima li toga još?
Meni je to imalo nekog smisla, s obzirom da su lekari to dr sebi prišili bez ikakvog osnova, već posle završenog fakulteta, dok drugi moraju da pošteno odrade i magistraturu i doktorat da bi do ta dva slovca stigli.
Veliko D može da stoji na početku i u potpisu. U potpisu samo zato što se često dvojako tumači - kao nastavak teksta (završetak) i kao početak poslednje "rečenice".
Zbog toga ćeš često po vizitkama i raznim pločicama po vratima viđati veliko početno slovo.
Druga (potpuno neopravdana i svakako pogrešna) krajnost je ovo preuzimanje velikog slova iz stranih jezika. Englezi pišu kod svih titula veliko početno slovo za svaku reč, pa su naši to brže-bolje preuzeli, ne bi li tim velikim slovima dobili na važnost.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 14.08 ч. 09.11.2006. »

Znam da je ranije postojalo neko nepisano pravilo da to dr ispred imena lekara treba pisati uz tačku, tj. "dr." da bi se razlikovalo od onih koji su stekli doktorsku titulu. Ima li toga još?

Iskreno, prvi put čujem za to, i vrlo bih se iznenadio ako bi se ispostavilo da je nekad stvarno tako bilo. Dr u značenju doktor uvek se piše bez tačke, kao i ostale skraćenice u kojima je uključeno poslednje slovo skraćene reči (mr—magistar, gđa—gospođa, Bgd—Beograd). Ako želimo da istaknemo kako je neko doktor medicine, tu je skraćenica dr sc. med. (koju danas viđamo gotovo isključivo u lošem obliku dr sci. med.).

Kad smo već kod skraćenica, nagradno pitanje: kako biste skraćeno napisali diplomirani ekonomista? Smiley
Сачувана
Данијела
сарадник
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 51

« Одговор #5 у: 14.12 ч. 09.11.2006. »

Дипл. ек.

А награда?
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #6 у: 14.26 ч. 09.11.2006. »

Зар није dipl ecc ?
...
Клајн каже да није, погледао сам.
Скраћено за економиста је ек., а не ec. ili ecc.
« Задњи пут промењено: 14.29 ч. 09.11.2006. од darkon » Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 14.31 ч. 09.11.2006. »

Дипл. ек.

Slažem se, može i tako (a posebno u ćiriličkom tekstu, kao i дипл. инж., jer u tom slučaju ne dolazi u obzir дипл. инг., a ni mešanje pisama nije baš preporučjivo), mada to nije ono što sam imao na umu. Bode mi oči napis dipl. ecc., koji je gotovo jedini što ekonomisti koriste (moj otac je ekonomista, i ne mogu ga naterati da to izmeni jer, kako on kaže, „tako svi pišu“). Jedina latinska reč od koje bi ecc. mogla da bude skraćenica je ecclesia—crkva! Ako ćemo već da se „pravimo stranci“, onda moramo pisati dipl. oec. (od oeconomia). Još zanimljiva je titula dr ecc., koja označava crkvene oce, doctores ecclesiae, poput svetog Jovana Zlatoustog i ostalih učitelja tih vremena! Da li se to naši ekonomisti polako ali sigurno poistovećuju s božanstvima? Ma neee... Smiley
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #8 у: 08.48 ч. 10.11.2006. »

...Dr u značenju doktor uvek se piše bez tačke, kao i ostale skraćenice u kojima je uključeno poslednje slovo skraćene reči...
Zar sam ja ovo igde sporila?
Govorim o drugoj pojavi, a to je da se to dr gura ispred imena kao sinonim za reč lekar. Kada je neko doktor nauka, ma koje to nauke bilo, u redu je da titulu prikaže na taj način, ali određen broj lekara nema završene doktorske studije, te samim tim nisu doktori, ali ih to ne sprečava da pišu famozno dr ispred imena. Tako je to kad imamo nezgodne homonime.
Сачувана
BugA
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Игор Ђорђевић
Струка: дипл. инж. индустријске информатике
Поруке: 38

« Одговор #9 у: 17.22 ч. 09.07.2009. »

Видим да је тема малко застарела, али чини ми се да нисмо добили одговор на недоумицу коју је изнела kontra. Да ли се и доктор (у смислу степена стручне спреме) и доктор (у смислу струке, тј. лекар) пишу исто - др Пера Петровић? Ако је тако, онда то стварно јесте прилично глупо. На пример, постоје и трогодишње зубарске студије, и након тога студенти могу узети то др, а са друге стране неко за то студира годинама Huh
Сачувана

Говорим тихо и водим пса са собом.
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 14.11 ч. 10.07.2009. »

Dobro si shvatio, piše se isto. Ne bih se izjašnjavao o tome je li tako „prilično glupo“ (jer svakako nećemo stići dalje od ličnog utiska), samo bih skrenuo pažnju na jednu stvar: ako je već naziv stepena stručne spreme isti kao naziv struke (doktor i u jednom i u drugom slučaju; nije bitno što za struku postoji i sinonim lekar), zašto je čudno što su i skraćenice iste? Drugim rečima, ako ovog zubara s trogodišnjih studija ne možemo razlikovati od doktora nauka prema neskraćenom nazivu, zašto bismo morali tu razliku isticati prilikom skraćivanja?
Сачувана
BugA
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Игор Ђорђевић

« Одговор #11 у: 14.56 ч. 10.07.2009. »

Хвала Smiley

Зато што се углавном из контекста реченице (или разговора) може схватити да ли се говори о лекару или доктору наука (кажем углавном, не мора да значи). Када само напишемо - др Петар Петровић, више се не зна да ли је дотични доктор (неких) наука, или класичан лекар. Па ваљда јесте сврха бити што прецизнији приликом изражавања - ако кажем ''коса'', не зна се на шта тачно мислим, али ако кажем да сам косом косио траву, или да сам ошишао косу, то је већ нешто. Исто је тако и са ''доктором'', само што се самостално ''др'' (испред имена) много чешће среће него пример који сам навео. ''Прилично глупо'' јесте, пре свега, (мој) лични утисак, не кажем да сад треба мењати правопис због мене Wink
Сачувана

J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #12 у: 23.30 ч. 10.07.2009. »

Нимало ниси у праву. Ни један ни други пар (мада они и нису потпуно аналогни јер је доктор пример за полисемију, а коса — за хомонимију) нису једнозначни у било ком контексту, него тек у понеком. Шта ћеш са реченицом Сетила се његове косе? На шта се ту односи?
Дакле, као што контекст ту може да разреши дилему, тако може и код д(окто)ра. Сасвим је јасно на ког се доктора мисли у реченици Лечиће га др Павловић, а на којег у Др Павловић је изабран за доцента.
Све и кад би тачка била сувисла код једног од ове двојице доктора, ништа не би значила у говорном језику, кад опет не бисмо знали о коме се ради.
Сачувана
BugA
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Игор Ђорђевић

« Одговор #13 у: 01.46 ч. 11.07.2009. »

Ја сам и рекао углавном, не мора да значи. Поента је била да се рецимо ''коса'' сама по себи ређе среће него скраћеница ''др'' која нас може довести у заблуду. Нисам стручан по питању језика, за полисемију и хомонимију нисам ни чуо (осим ако хомонимија није везана за хомониме), само износим свој лични осећај, и драго ми је да дискутујем са људима којима је језик струка, или су барем доста стручнији Smiley

У изговору свакако нећемо приметити разлику, али је цела прича била око писања, када некоме на нпр. визит карти пише ''др Петар Петровић'', шта је он? (осим тога што је ''неписмен'', могао је лепо да напише - Петар Петровић, лекар, или - др мед Петар Петровић, или како се већ пише за доктора медицинских наука Wink )

Причам о томе да ако већ нека реч има примену у стручним круговима, можда би боље било да је јасније дефинисана њена скраћеница, да не долазимо у дилему... што опет не значи да сам ја много паметан и да би требало мењати правопис, него само примећујем пропуст, по мени Smiley
Сачувана

Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #14 у: 01.51 ч. 11.07.2009. »

Da nije ovo tema za Antipravila?
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!