Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Кнезови????
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.03 ч. 03.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Кнезови????  (Прочитано 14557 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 20.53 ч. 15.04.2009. »

Управо открих да  је множина од кнез и кнезови, поред кнежеви. Врло сам се изненадила, па ако може, неко онако стручно објашњење зашто је и кнезови исправно... Много ми нешто блесаво звучи...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #1 у: 21.31 ч. 15.04.2009. »

Ево да покушам. Уколико нешто забрљам, имам ја коректоре овде (макар два Wink).
Ради се о вечном проблему наставака -ов/-ев. У случају именице кнез имамо двојаке могућности. Наставак -ов је природнији због е које претходи завршном сугласнику (да се не би удвајало). Дакле кнез/кнезов/кнежев и кнезови/кнежеви. Овај други наставак са -ев за мене је необичнији, али ето има речи код којих су допуштена оба наставка, ту преко основе кнег (или без ње Grin), долази до палатализације (о томе смо већ причали, то је палатализација з у ж и ц у ч, мислим да је оба од основног к односно г.
Ко разуме, схватиће. Grin
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #2 у: 21.35 ч. 15.04.2009. »

Иза предњонепчаних сугласника, чини ми се иде -ев, осим кад им претходи самогласник е, но овде (можда због основног задњонепчаног г, које се осећа), није истиснут наставак -ев.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 21.45 ч. 15.04.2009. »

Али, зар заиста теби природније звучи кнезови? А одакле основа кнег?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 21.48 ч. 15.04.2009. »

Мени то кнезови звучи исто као и чланкови или чанкови... Smiley

А кад рече Г, па има брег — брегови. Где је ту палатализација?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #5 у: 23.14 ч. 15.04.2009. »

Meni je to uvek zvučalo blesavo, ali kad može da se kaže seča knezova pretpostavljala sam da je i to ispravno, mada nema šanse da bih tako kazala. Smiley

Od breg imamo brežić i brežuljak, računa li se bar to, kad već mora bregovi? Cheesy
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #6 у: 23.24 ч. 15.04.2009. »

Код брег-брегови не може бити палатализације јер је за једну (кгх у цзс) или за другу (кгх у чжш) ако се сасвим не варам, потребно "испред е и и у гласовној промени и творби речи" - не сећам се више тачно али испред о нема везе.
Постоји и зец-зецови као код Ј.Ј.Змаја у "Зецови у очајању".   Cheesy
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #7 у: 13.21 ч. 16.04.2009. »

Па г се налази у основи женског рода, кнегиња.
А као што је б.н. рекла, нема палатализације јер није испред е.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 13.23 ч. 16.04.2009. »

Izvini, al moram da nastavim s pitanjima, jer mi nista nije jasno:

A zasto sad uzimamo osnovu zenskog oblika? Da li je to neko pravilo, ili je pravilo samo za kneza?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #9 у: 13.38 ч. 16.04.2009. »

Не, већ генерално код речи се основа тако тражи. Гледају се разне изведенице, а зна се шта је пре чега било итд.
Пошто палатализација иначе јесте прелазак к, г и х у ч, ж и ш, а ова палатализација је з у ж (тако имамо и ц у ч код речи типа Милица, па Миличин), онда је доста провидна чињеница да је све то заправо од основног г. Но, најчешће се о овоме говори као о посебном типу палатализације з у ж и ц у ч.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #10 у: 13.41 ч. 16.04.2009. »

Nemoj me držati za reč, ali mislim da je knez jedna od (dosta malobrojnih) reči koja je prošla pradavnu-i-malo-poznatu treću palatalizaciju. Evo nabasah, spominje se na ovom forumu. Otud joj je i tvorba i promena malo "čudna", jer se to pradavno g čas pojavljuje, čas palatalizuje kao z, a čas kao ž. Sačekaj nekog od "pravih" lingvista pa će nam, verujem, detaljnije objasniti (ako budemo bili u stanju da shvatimo Cheesy ).
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #11 у: 14.11 ч. 16.04.2009. »

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2585.0

Ево нађох, прочитај(те) детаљно ову тему, видећеш(те) да је било и сличних питања и доста одговора, ту је поменут и тај босански сајт с трећом палатализацијом.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #12 у: 14.17 ч. 16.04.2009. »

У међувремену, ево нечега што је Џо ту написао, а биће да је важно за нашу причу:
"То важи и за кнез и витез: номинативи нису добијени никаквом палатализацијом, већ аналогијом."
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #13 у: 14.56 ч. 16.04.2009. »

Put od Bosanskog foruma vodi dalje do opsežnog članka:

"David Mandić, Treća palatalizacija velara" u kojem se sa dosta detalja navode razne teorije o funkcionisanju ove glasovne promene u praslovenskom (a koji sam preleteo). Da vam skratim zamorno čitanje, za kneza između ostalog kaže
Цитат
- kъnę3ь (od germanskoga *kuning-): preuzeli su je zapadni Slaveni i rano proširili na druge. Kao i pênę3ь, pojavljuje se samo oblik s glasom /z/ od /3/, što upućuje da je i ta riječ preuzeta prije treće palatalizacije.

te navodi razne teorije o mehanizmima kako je originalno "g" postalo "3" (ž, verovatno se hoće reći) odnosno "z", koje su... komplikovane.

Suma sumarum, od "knez" množina jeste i "knezovi" i "kneževi" jer Pravopis tako kaže Smiley.

Bruni, meni "knezovi" ne zvuči tako čudno. Obrati pažnju da se akcenat menja u kratkosilazni na prvom slogu (up. bregovi, redovi) — možda te to zbunilo?

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 14.58 ч. 16.04.2009. »

Sad i ne zvuči toliko čudno, kad ponovih nekoliko puta. Ali, u prvom momentu kad videh napisano, bilo mi je isto kao da stoji "zecovi" (oni koje spomenu b.n.)... Cheesy
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!