Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Artikulacija glasa D?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.49 ч. 11.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Artikulacija glasa D?  (Прочитано 5439 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Морска звезда
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 5

« у: 11.34 ч. 20.05.2009. »

Pozdrav!  Grin
Na opštinskom takmičenju srednjih škola prošle godine je bio ovakav zadatak:

Pored opisa artikulacije napiši o kojem glasu je reč:
Jezik se svojim vrhom opire o unutrašnji zid gornjih sekutića i s njima stvara pregradu. Glasne žice trepere.

Jasno mi je da se radi o zubnom zvučnom suglasniku,što znači da to može da bude ili D ili Z. U rešenju piše da je odgovor D.  Zašto? Koja je to treća osobina glasa D,po kojoj se on razlikuje od Z? Znam da je D praskavo,ali me u ovom opisu ništa ne asocira na tu osobinu.

Hvala!  :)
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 13.24 ч. 20.05.2009. »

Добро нам дошао!

Д је звучни зубни праскави, док је з звучни зубни струјни сугласник. З се твори тако што ваздушна струја пролази кроз теснац (пропуст који обликују језик и секутићи), при чему се таре о зидове теснаца производећи пискав звук, уз треперење гласних жица. Д се ствара тако што се језик налази на секутићима, ваздушна струја се гомила изнад препреке (језик ослоњен о секутиће) и при наглом отклањању препреке излази из уста, уз прасак и треперење гласних жица. Кључна реч у опису питања јесте преграда тј. препрека (... ваздушна струја се гомила изнад препреке...), која се приликом артикулације гласа з не јавља (... ваздушна струја пролази кроз теснац...).
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #2 у: 15.53 ч. 20.05.2009. »

Hm, ne bih se ja složio s tim da je ključna reč u opisu „pregrada“. Stvaranje prepreke vazdušnoj struji jeste osobina artikulacije svih suglasnika, i to je ono što ih deli od samoglasnika, kod kojih pregrade prilikom prolaska vazdušne struje nema.

Ključ po kome ćeš prepoznati da je ovo opis artikulacije suglasnika D jeste: „jezik se svojim vrhom opire o unutrašnji zid gornjih sekutića“, što upućuje na praskavost. Kod izgovora suglasnika Z, jezik se ne opire o sekutiće, već u dodiru s njima stvara tesnac, a tako ne piše u zadatku.

Dakle, praskavost (opiranje vrha jezika), dentalnost (gornji sekutići) i zvučnost (glasne žice trepere) upućuju jedino na suglasnik D, zvučni zubni ploziv. A pregrada se stvara kod svih suglasnika, zato i jesu suglasnici. Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #3 у: 17.45 ч. 20.05.2009. »

У праву си, али струјни сугласници се ипак могу континуирано изговарати: зззззз, шшшшшшш, жжжжжж, ссссссс... Преграда (препрека) није толико „изражена“ код њих. Зато сам онако срочио. На другу лопту: јесте „кључније“ „језик се својим врхом опире о зид горњих секутића“. Упетља’ се... Smiley
Сачувана
Морска звезда
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 5

« Одговор #4 у: 21.14 ч. 21.05.2009. »

Hvala na odgovoru.
Pored toga što ste vi naveli,čini mi se i da pri izgovoru glasa Z jezik stvara prepreku sa donjim,a ne gornjim sekutićima. Ne znam da li sam u pravu.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #5 у: 01.28 ч. 23.11.2009. »

Pored toga što ste vi naveli,čini mi se i da pri izgovoru glasa Z jezik stvara prepreku sa donjim,a ne gornjim sekutićima. Ne znam da li sam u pravu.

Ne, ali vrh jezika zaista naleže i na donje zube; odlično opažanje, ali tu nije prepreka. Prepreka u vidu tesnaca je, međutim, na gornjim zubima.

Кључна реч у опису питања јесте преграда тј. препрека

Zapravo, da, i ti i ja smo bili u pravu — ključna reč jeste i "pregrada", ali ne prepreka, prepreka postoji kod svih suglasnika; samo je kod ovih ta prepreka, da, u vidu pregrade, a potom se jezik naglo otklanja, i vazdušna struja prolazi van, izgovaramo praskavi suglasnik. Da je to bilo Z, ne bi se reklo pregrada nego tesnac, zaista, i tu si ti u pravu. Smiley Jer kod frikativa je ta vrsta "prepreke" — tesnac.

Ali zato bismo morali terminološki razlikovati "pregradu" od "prepreke".
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!