планинарка
члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 58
|
 |
« у: 20.19 ч. 30.05.2009. » |
|
Пре неки дан моја комшиница која предаје у школи и држи приватне часове пожалила ми се како је хтела да да оглас за Хало огласе, али су јој на пријемници тражили да измени текст који је гласио: Дајем часове немачког. Наиме, однедавно су увели правило да у огласима за подучавање мора да се користи потенцијал. Погледала сам на сајту ових огласа и заиста су огласи за подучавање и сличне услуге у рубрици Запослење у потенцијалу. Годинама су иначе били у презенту: дајем часове..., куцам све врсте радова... Међутим, у осталим рубрикама и даље је на снази презент: Бојлере поправљам. Стан до 75.000 купујем. Књиге антикварне; шаљем слике. Кварове електричних инсталација отклањамо.Акваристичку опрему примам на поклон.Лепим протезе и вршим друге стоматолошке услуге.Заиста ми није јасно зашто у овим примерима може презент чак и кад би једино исправно било да се употреби потенцијал ( примио бих на поклон), а у огласима за подучавање не може. 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 20.22 ч. 30.05.2009. од планинарка »
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #1 у: 20.57 ч. 30.05.2009. » |
|
Узус какав кретенски да верујем не могу. Презенту шта фали, сигуран нисам.
Бојлере не поправљамо, али отклонили бисмо им кварове на језичким инсталацијама, ми овде са форума, само ако се ови из Хало огласа јавити желе.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Филип Милетић
хардвераш
језикословац
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме: Филип Милетић
Струка: електротехничар
Поруке: 230
|
 |
« Одговор #2 у: 21.26 ч. 30.05.2009. » |
|
Као учитељ-Јода говорити, најбоље је. ф
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Stoundar
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 973
|
 |
« Одговор #3 у: 22.26 ч. 30.05.2009. » |
|
Jest da im rečenice glupo zvuče, ali možda su htjeli da stave ključne riječi na početak, radi čitalaca koji samo na brzaka pregledaju rubriku.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #4 у: 23.18 ч. 30.05.2009. » |
|
Možda žele malčice više da zarade (oglasi se plaćaju po reči?) — potencijal ima dve reči, prezent jednu.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #5 у: 00.04 ч. 31.05.2009. » |
|
Ali zašto onda ne uvedu da je potencijal obavezan u svim vrstama oglasa? Koliko god bilo blesavo, ako već uvode takva pravila ne shvatam zašto bi ih ograničili samo na podučavanje.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
планинарка
члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 58
|
 |
« Одговор #6 у: 06.02 ч. 31.05.2009. » |
|
Ali zašto onda ne uvedu da je potencijal obavezan u svim vrstama oglasa?
Вероватно је и њима самима јасно да би јако смешно звучало када би написали: Вршио бих мале оправке у вашем стану. Дошао бих по позиву.  Или: Акумулаторе, бакар, алуминијум, месинг, старо гвожђе, однео бих. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Филип Милетић
хардвераш
језикословац
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме: Филип Милетић
Струка: електротехничар
Поруке: 230
|
 |
« Одговор #7 у: 06.27 ч. 31.05.2009. » |
|
Вероватно је и њима самима јасно да би јако смешно звучало када би написали: Вршио бих мале оправке у вашем стану. Дошао бих по позиву.  Мало скрећем с теме, али шта да радим кад ме јако занима — ако је већ број речи важан, зашто онда оправке морају да се врше? И шта је уопште то са вршењима радњи? На крају да пробам да прерадим оглас у нешто што (субјективно) боље звучи кад се каже, а и краће је: Оправљам по становима. Позовите.ф пс: ово је само пример огласа. Реално, не бисте желели да вам ишта оправим у стану.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #8 у: 10.48 ч. 31.05.2009. » |
|
Oprostite, ali to meni ne lici na potencijal, nego na indijanski govor. Osim toga, cak i prezent kad se koristi, suludo i urnebesno izgleda stavljati prvo objekat pa onda predikat... Neko ko nije analfabeta sasvim lepo procita oglas cak i ako se nadje "ono glavno" na drugom mestu. Zapravo, valjda bi trebalo da znaju da u sustini, nas mozak ne cita slovo po slovo niti rec po rec, tako da im ta fora sa obrazlozenjem da se brze letimicno moze preleteti preko oglasa ne stoji...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #9 у: 13.08 ч. 31.05.2009. » |
|
Мало скрећем с теме, али шта да радим кад ме јако занима — ако је већ број речи важан, зашто онда оправке морају да се врше? И шта је уопште то са вршењима радњи?
То је бирократски манир. Као, званичније је вршимо продају (откуп, поправке...) него само продајемо...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #10 у: 14.13 ч. 31.05.2009. » |
|
Mislila sam da je tema o potencijalu a ne o redu reči u oglasima. Вероватно је и њима самима јасно да би јако смешно звучало када би написали: Вршио бих мале оправке у вашем стану. Дошао бих по позиву.  Или: Акумулаторе, бакар, алуминијум, месинг, старо гвожђе, однео бих.  A zašto je to smešnije nego Davala bih časove matematike?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #11 у: 14.20 ч. 31.05.2009. » |
|
Naravno da je suvišno i stilski odvratno i to „vršenje“ bilo čega. Potencijal nije nepravilan, ali nam izgleda neuobičajeno u oglasima, u kojima smo se navikli na prezent.
Potrebnih časova jezika sastavljačima Halo oglasa vršili bismo davanje.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #12 у: 14.54 ч. 31.05.2009. » |
|
Naravno da je suvišno i stilski odvratno i to „vršenje“ bilo čega.
У ретким случајевима то не може да се избегне. Вршити увиђај, обдукцију, примопредају. Иначе се злоупотребљава, као и оно дошло је до...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #13 у: 15.12 ч. 31.05.2009. » |
|
Pala mi je na pamet još jedna stvar. Prezent ne pokazuje, a preko potencijala se vidi koga je pola osoba što bi davala časove. Možda je roditeljima bitno hoće li poslati dete nasamo sa ženom ili s muškarcem, a ovi iz Halo oglasa im na taj način izlaze u susret.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #14 у: 15.33 ч. 31.05.2009. » |
|
To si se dobro setio. Nije mi palo na pamet, a stvarno je jedino što bi moglo imati smisla.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|