Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ćirilica, gramatika i vokabular
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.49 ч. 04.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Ćirilica, gramatika i vokabular  (Прочитано 12856 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
TopicO
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 2

« у: 16.56 ч. 13.08.2009. »

Zainteresovan sam da naucim citati cirilicu bolje, za sada citam knige na cirilici ali mi je nivo citanja ko u djaka iz cetvrtog-petog razreda.  Ponekad citam brzo a ponekad sporo, zavisi od velicine reci.  Rodjen sam u Srbiji ali od osme godine zivim u inostranstvu pa mi i vokabular nije bas golem, a narvno pravim greske i sa gramatikom jeli nisam nikada je ucio (ucijo?).  Ako imate neke predloge kako da uvelicam vokabular, gramatiku i citanje cirilice molim vas daj te mi sugestije. 

P. S.  dali moze neko od vas da skenira svoj rukopis na cirilic pa da nalepite ovde? Volio bi da vidim vas stil pisanja, jeli imam ponekad problema da iznesem slova "D" "L" i "NJ" sa komotnost.  Pisano ili stampano, samo neka bude na cirilici.  Ako sam napravio greske u ovoj poruci, molim vas da me ispravite.  Hvala.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 18.34 ч. 13.08.2009. »

Zdravo i dobro nam došao!

Kao prvo, instaliraj srpsku latinicu i ćirilicu na kompjuteru, što možeš lako uraditi preko Control Panel > Regional languages.

Tako ćeš ujedno vežbati pisanje i kuckanjem po tastaturi.

Što se tiće ćiriličnih pisanih slova, evo ti ovde stranica iz Pravopisa srpskog jezika, skini pa vežbaj pisanje rukom.
http://rapidshare.com/files/242898248/20090610094700.tif

A evo i ispravki tvoje poruke (osim što fale srpska slova):

Zainteresovan sam da naucim citati cirilicu bolje, za sada citam knige na cirilici ali mi je nivo citanja ko u djaka iz cetvrtog-petog razreda.  Ponekad citam brzo a ponekad sporo, zavisi od velicine reci.  Rođen sam u Srbiji ali od osme godine zivim u inostranstvu pa mi i vokabular nije bas golem, a narvno pravim greske i sa gramatikom jeli zato što je nisam nikada je ucio (ucijo?).  Ako imate neke predloge kako da uvelicam obogatim svoj vokabular, gramatiku i citanje cirilice molim vas daj tedajte mi sugestije predloge.

P. S.  dali Da li moze neko od vas da skenira svoj  ćirilični rukopis na cirilic pa da nalepite ovde? Volio bi da vidim vas stil pisanja, jeli imam ponekad problema da iznesem sa pisanjem slova "D" "L" i "NJ" sa komotnost.  Pisano ili stampano, samo neka bude ćirilica na cirilici  Ako sam napravio greske u ovoj poruci, molim vas da me ispravite.  Hvala.
Сачувана
TopicO
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 2

« Одговор #2 у: 19.02 ч. 13.08.2009. »

Hvala vam puno na odgovor!
Vec imam instaliranu cirilicu na kucnom kompiuteru, ali sam trenutno na skolskom kompiuter pa je nemam ovde. 

Hvala i na ispravke.
znaci nemogu da napisem "na cirilici"?
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #3 у: 19.40 ч. 13.08.2009. »

Hvala vam puno na odgovoru!
Vec imam instaliranu cirilicu na kucnom kompjuteru, ali sam trenutno na skolskom kompjuteru, a ovde je nemam

Hvala i za ispravke.
Znaci, ne mogu da napisem "na cirilici"?

Може да се каже, на пример, Овај текст је писан на ћирилици, али је доста чешће: Овај текст је писан ћирилицом.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 20.06 ч. 13.08.2009. »

Може да се каже, на пример, Овај текст је писан на ћирилици, али је доста чешће: Овај текст је писан ћирилицом.

Џо, ма да ли је то заиста могуће? Huh Ја сам била убеђена да то није правилно. Такође бих те исправила: (нажалост), много чешће људи кажу да је нешто писано на ћирилици или на латиници него да је писано ћирилицом или латиницом. Мени лично то "на" изгледа прилично неприродно...
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #5 у: 20.55 ч. 13.08.2009. »

Правилно је. Стевановић (ССЈ II, т. 515а) вели:

Цитат
Локативом с предлогом на означава се и средство помоћу чега се врши оно што се казује управним глаголом, с обзиром на шта се, помоћу чега се и на основи чега се то врши:
[...] На том језику писали су Данте, Петрарка и Макијавели (Љ. Ненадовић) [...]

Вероватно ти се чини да је НА + локатив чешће зато што та конструкција може стајати и уз именице (споменик на ћирилици, уп. *споменик ћирилицом), а не само уз глаголе (писати ћирилицом, писати на ћирилици).
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 21.06 ч. 13.08.2009. »

Hm, ja bih uvek rekla cirilicni spomenik ili spomenik s cirilicnim natpisom. Na tom jeziku mi zvuci ok, ali na tom pismu... Ne znam. No, ako pise da je pravilno, pravilno je... Cheesy
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!