Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Kristalno-prozirna ?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
00.37 ч. 25.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Kristalno-prozirna ?  (Прочитано 3105 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: електроника и рачунар
Поруке: 263

« у: 16.06 ч. 20.09.2009. »

Htela bih da napišem "kristalno prozirna" voda koja teče iz slavine...ali, zastah i pomislih da nije možda kristalno-prozirna pleonazam?
Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #1 у: 16.34 ч. 21.09.2009. »

54 puta je pregledano a nigde odgovora! Kao da sam postavila najteže pitanje! Embarrassed
Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
Duja
Гост
« Одговор #2 у: 16.43 ч. 21.09.2009. »

Htela bih da napišem "kristalno prozirna" voda koja teče iz slavine...ali, zastah i pomislih da nije možda kristalno-prozirna pleonazam?

Pa... evo mog mišljenja.

Nije baš pleonazam, ali zvuči... ofucano. Odaje želju autora da zvuči lepo i da nagomila lepe prideve, ali je malo lenj da ih smisli sam, pa koristi već izlizane. Kao loša poezija.
Сачувана
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #3 у: 20.04 ч. 21.09.2009. »

Pa... evo mog mišljenja.

Nije baš pleonazam, ali zvuči... ofucano. Odaje želju autora da zvuči lepo i da nagomila lepe prideve, ali je malo lenj da ih smisli sam, pa koristi već izlizane. Kao loša poezija.

Slikala sam vodu u makro režimu i postirala pa gledaocima objašnjavam o čemu se radi slika; stoga da rečenica bude kratka, mislim da je sasvim dovoljna iako deluje ofucana. Sve vreme mi se čini da je pleonazam baš zato imaju isto značenje.
Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #4 у: 20.24 ч. 21.09.2009. »

Pa ne bih baš rekla da imaju isto značenje, samo prva reč pojačava drugu. Kristal ne mora biti obavezno proziran, posebno ako je brušen. Smiley Stilski bi moglo i bolje, ali meni ovaj spoj ne izgleda ništa strašno.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!