Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Najveća budalaština koju ste do sada videli
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.59 ч. 05.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 65
  Штампај  
Аутор Тема: Najveća budalaština koju ste do sada videli  (Прочитано 617882 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #495 у: 22.32 ч. 09.11.2008. »

Na beogradskoj železničkoj stanici stoji tabla "Ulica Savski trg". Videla sam još negde, stvarno mi je bezveze, jer trg nije isto što i ulica, a i da jeste isto, onda bi to bila samo nepotrebno ponavljanje.
Inače, kod nas su silne pare potrošili prvo da stave te dvojezične table, a onda da ih promene jer je 90% bilo pogrešno.

Malo je nezgodno ovo što navodi Brunhilda, nisam sigurna da možemo tu uvesti neko gvozdeno pravilo kad se ti nazivi prevode a kad ne. U svakom slučaju, one table na slici sigurno nisu u redu. Šta da radi jadni turista kad krene po Zlatiboru da se raspituje za Shepard wooden cottage street? Smiley Ne verujem da bi našao to što traži. Smiley

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #496 у: 23.44 ч. 09.11.2008. »

Šta da radi jadni turista kad krene po Zlatiboru da se raspituje za Shepard wooden cottage street? Smiley Ne verujem da bi našao to što traži. Smiley

Ima i ona druga zlatiborska ulica, još zanimljivija — Shepherd’s Nuts Street, ili tako nekako. Smiley (Ona se na ovom „zlatiborskom“, čini mi se, zove Bačijska, što ne znam šta znači ni na srpskom a kamoli na ovom engleskom.)

(Aha, Rečnik kaže da je bačija stočarsko naselje u planini — dakle, isto što i katun! Znači, ulice se zovu „isto samo malo drukčije“. Huh Neko je stvarno bio jako kreativan.)

Moju ulicu, hvala bogu, nisu prevodili (naravno, jer nisu umeli) — ispod Erska ulica stoji samo Erska Street. (Onaj „međujezik“ koji Mark pomenu. Smiley)
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #497 у: 13.49 ч. 16.11.2008. »

Opet ja da se vratim na problem koštane/kostne srži koji sam pominjala pre više strana. Bistrim ovih dana Klajnovu Tvorbu reči i nađem sasvim slučajno u drugom delu (sufiks -an/-ni, 3.4.3.):

"Glas t ostaje u izvedenicama od stranih osnova kao kontrastni, azbestni, protestni, robustan -stna -stno, ređe karstni, aoristni, ametistni, damastni itd. Posebni slučajevi su prstni (<prst: prihvaćeno u Prav. 1993 radi razlikovanja od prsni<prsa) i kostni (<kost, prihvaćeno jer je kosni navodno od kosa; za kosni, međutim, nema stvarne potvrde u tekstovima, a kao odnosni pridev od kost može se uvek upotrebiti koštan, tako da za oblik kostni nema opravdanja)."

Pošto i sam Klajn kaže da je kostni Pravopisom prihvaćeno, njegovo mišljenje ne menja na stvari, ali mi je bilo zanimljivo, pa rekoh, da ga podelim s vama. Da ne pominjem što se slučajno potpuno slaže s mojim. Grin
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #498 у: 14.28 ч. 16.11.2008. »

Не знам да ли медицинари имају неки посебан разлог због кога форсирају рогобатни облик костни. Нисам сигуран,ваљало би проверити, да ли га баш и сви они прихватају. Видим само да на Б92 облик коштани више не помињу.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #499 у: 14.35 ч. 16.11.2008. »

Извините што нисам у току, али шта је фалило изразу коштана срж? Према оном што Алцеста наводи, рекла бих да је правилан облик, самим тим ми није јасно из ког разлога се сад одједном избегава?
Сачувана
Бојан Башић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #500 у: 15.02 ч. 16.11.2008. »

Извините што нисам у току, али шта је фалило изразу коштана срж?

Neskafica je ovde izneo prilično smisleno objašnjenje.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #501 у: 15.06 ч. 16.11.2008. »

Хвала. Доиста, има смисла...
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #502 у: 17.43 ч. 23.12.2008. »

Nije prevod, ali ne znam gde da metnem... u Večernjim novostima su hteli da budu pametni pa su napisali kako su Rimljani voleli trke konjskih prikolica. Grin http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=13&status=jedna&vest=134395
U vezi s temom, danas sam na titlu videla oblik ćutajući. Sad
« Задњи пут промењено: 17.49 ч. 23.12.2008. од alcesta » Сачувана
Бојан Башић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #503 у: 18.31 ч. 02.01.2009. »

Da dodamo i malo audio/video materijala. Smiley

http://www.youtube.com/watch?v=gABMYctwkeU
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #504 у: 18.39 ч. 02.01.2009. »

Осим што ју је мучену облило сто педесет знојева е да би ли запамтила све што је овај причао, нисам приметила неку будалаштину у превођењу... Истина, могли су да нађу и неког преводиоца с бољим акцентом и бољим знањем енглеског, али баш ме занима колико су је платили... Знаш како се каже, колко пара толко музике Wink Ако ништа друго, барем се разумело шта хоће да каже.  Grin

ПС: Ја у сваком случају не бих волела да јој будем на месту. Консекутивно превођење захтева пре свега добру меморију, а моја је као у рибе... Smiley
« Задњи пут промењено: 18.40 ч. 02.01.2009. од Brunichild » Сачувана
lnenad
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
Nenad's Productions and Programs
Име и презиме:
Ненад Лукић
Поруке: 2

« Одговор #505 у: 20.13 ч. 02.01.2009. »

Ја бих желио да споменем грешку РТС1 који су онако слободно мислили да је град у Републици Српској Бијељина ништа друго до ијекавски облик правог имена града, Бељина, е па нису били у праву  :( и стварно сам се разочарао кад сам ту "провалу" видио.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #506 у: 20.55 ч. 02.01.2009. »

Ја бих желио да споменем грешку РТС1 који су онако слободно мислили да је град у Републици Српској Бијељина ништа друго до ијекавски облик правог имена града, Бељина, е па нису били у праву  Sad и стварно сам се разочарао кад сам ту "провалу" видио.
hehe... ja se secam kad su na CNN nakon bombardovanja Novog Sada rekli da su bombardovali glavni grad Kosova... Cheesy
Сачувана
lnenad
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
Nenad's Productions and Programs
Име и презиме:
Ненад Лукић
Поруке: 2

« Одговор #507 у: 22.39 ч. 02.01.2009. »

Боже драги, будале хехе, али бар је нови сад од њих хиљадама и хиљадама километара удаљен, али Бијељина, моја Бијељина :) је 100км
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #508 у: 17.34 ч. 03.01.2009. »

Но цомент. Smiley
http://www.kobajagrande.com/photo/815_bes_celer.html
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #509 у: 17.41 ч. 03.01.2009. »

Е, ово је предиивно! Да цитирам Ајнштајна: "Људска глупост и свемир су бесконачни, али мислим да за ово друго нисам сигуран ."

А може и: Људска глупост се не може уништити: она само прелази из једног облика у други!:D

http://www.kobajagrande.com/761_Homosapiens.html
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 65
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!