Управо тако Мирославе. Сваки народ има своје али ми чудно да овде у Србији никог нисам чула кад га питаш: "Како си"? да је одговорио: "Слава Богу или Хвала Богу, добро сам", него је то одмах чек да куцнем у дрво, јој нема дрва у шта друго могу итд. Ал' живимо у демократији. Не оспоравам ником његово ал' се ето запитам.
Иначе читам више црквену литературу од Светог писма па до дела Светих отаца . И често сам и у самом писму сусретала "по вери твојој нек ти буде" (није се увек односило на излечење некога).
Ево и нека сујеверја и како свештеници са форума
www.svetosavlje.org одговарају на њих:
Питање:
Помаже Бог поштовани оци!
Ускоро удајем ћерку која ће се венчати у цркви, ја бих волела да присуствујем венчању али добијам савете од пријатељица које кажу да мајка не ваља да присуствује венчању.Питам их зашто не ваља, незнају зашто.
Питам да ли је то обичај или чисто сујеверје.
Хвала унапред.
Снежа
Одговор:
Бог ти помого Снежо,
Удавање ћерке је нешто што човек чека од самог дететовог рођења. Па се сад питам ко може да те спречи да присуствујеш најлепшем тренутку за твоје дете. Те "пријатељице" које те тако саветују нису ти пријатељице. Наш народ често пута има навику да друге саветује по разним питањима изговором "не ваља" и кад их питају зашто не ваља они немају одговор. Све је то због неупућености и незнања. Знај да свако ЗАШТО? мора да има и своје ЗАТО?
Ја имам три ћерке и не видим разлог који би мене и моју протиницу спречио да присуствујемо венчању наше деце. ( осим ако нас Господ пре не позове)
Моли се Богу за твоју ћерку и нека јој Господ помогне да у браку часно поживи са својим будућим мужем
о. Драган
Питање:
Помаже Бог.
Занима ме обичај да се у 00.00 часова у ноћи иѕмеђу Крстовдана и Богајављања помоли Богу и ѕамисли жеља, као и прича да се снови уснути на Богојављанску ноћ остварују.
Да ли је ово обично сујеверје или праѕновјерје,односно грех веровати у овакве приче. Сматрам да човек ако верује и ако се моли било који дан и има наду биће му жеље услишене.
Хвала.
Биљана
Одговор:
Бог помогао Биљана.
Добро сте завршили ово ваше питање.
Сваког дана се треба молити а Господ чује искрене молитве својих верних. На жалост много је сујеверја, традиције и обичаја у нашем народу па многи то вежу за учење Свете нам Цркве. Не треба веровати у све оно што "народ" прича, верујте у оно што Црква проповеда. Да, грех је свако сујеверје те се оканите тога.
Од Господа вам желим свако добро.
о.Милан
Питање:
Помаже Бог Часни Оци,
интересује ме да ли је обичај да се не сме купати на Огњену Марију народна празноверица или заповест из искуства Цркве.Чула сам да су се неки људи удавили купајући се на отвореним водама, на празник Свете Марине.
Жељка
Одговор:
Бог Вам помогао Жељка,
ја бих пре рекао да је то народно веровање у том крају.Још нисам видео да је негде црква забранила купање на отвореним водама због овог или оног светитеља. Догоди се, као што видите, да се људи удаве али то није због светитеља.
Сваки дан је у години посвећен неком од светитеља или мученика.
Нека Бог помилује оне који су се удавили на дан свете Марине, молитвама свете Марине.
пуно поздрава и Божијег благослова
о.Дејан