Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Политички некоректне речи у женском роду
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.03 ч. 10.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Политички некоректне речи у женском роду  (Прочитано 16132 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« у: 12.25 ч. 25.12.2009. »

У последње време се код нас јавио талас заступника политичке коректности који инисистирају да се за све речи које имају само "мушки" граматички род утврде и женске варијанте како би се на тај начин омогућила родна равноправност у српском језику и друштву.

Мене интересује колико има речи које су у женском роду а немају мушки облик, речи као што су особа, жена, алапача и сличне.

Треба им дати материјал да и такве речи исправе како би равноправност била употпуњена.
Сачувана

Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 13.26 ч. 25.12.2009. »

Osoba (jer se odnosi i na muškarce i na žene, a rod je gramatički, ne prirodni) i žena (muški oblik je muškarac Wink) ne bi spadale u tu vrstu reči, ali alapača da. hehe... Alapačon? Tongue
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #2 у: 14.10 ч. 25.12.2009. »

Муштерија, страна, странка, званица (за оба пола). Мушкарчина (само за мушкарца) и вероватно још аугментатива.

Osoba (jer se odnosi i na muškarce i na žene, a rod je gramatički, ne prirodni)

Да ли подебљано може да значи да се и спорна имена занимања за која се смишљају женски облици такође односе и на мушкарце и на жене, а да је род граматички, а не природни (стручњак, писац, доктор, директор, председник, секретар)?
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #3 у: 14.55 ч. 25.12.2009. »

Osoba (jer se odnosi i na muškarce i na žene, a rod je gramatički, ne prirodni) i žena (muški oblik je muškarac Wink) ne bi spadale u tu vrstu reči,

Ниси у праву. Род им. особа је женски и граматички и природни јер не кажеш *тај особа него *та особа (али кажеш тај пијаница, тај луталица, јер те именице имају природни и мушки род). Ти си, у ствари, мислила на пол (то није исто што и род), јер, заиста, особа именује људе мушког и женског пола једнако.

Муштерија, страна, странка, званица (за оба пола). Мушкарчина (само за мушкарца) и вероватно још аугментатива.

Муштерија не спада овде. Та именица има и мушки род (тај муштерија).

Да ли подебљано може да значи да се и спорна имена занимања за која се смишљају женски облици такође односе и на мушкарце и на жене, а да је род граматички, а не природни (стручњак, писац, доктор, директор, председник, секретар)?

У генеричкој (општој) употреби мушки облици нормално описују особе женског пола (Она је стручњак/психолог), као год што се женски облици користе за особе мушког пола (Он је добра особа, Петар је права торокуша, Марко је постао бабица (необ.)). Највећа је мука објаснити то „боркињама“.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 16.11 ч. 25.12.2009. »

Муштерија не спада овде. Та именица има и мушки род (тај муштерија).

Нисам ово знао, а у говору нисам чуо. Мислио сам да је „бол“ једина таква реч.

Највећа је мука објаснити то „боркињама“.

Не знам. Подсетило ме је на енглески језик где немају таквих проблема са родом у звањима и занимањима, али им зато смета man и men у речима human, woman, women, mankind.

Хм, да ли и речи личност и величина треба навести, пошто се само у одређеном контексту односе на конкретне особе? Ако да, онда нека одређена психолошкиња или психијатреса не може бити ауторитет у својој области, него једино ауторитеткиња.
Сачувана
RBRS
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 44

« Одговор #5 у: 17.14 ч. 25.12.2009. »

Ког рода је именица будала?
 У некој граматици сам пронашао да је и мушког и женског рода.Тако стоји објашњење.А за то први пут чујем.
« Задњи пут промењено: 19.54 ч. 25.12.2009. од RBRS » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 22.10 ч. 25.12.2009. »

Osoba (jer se odnosi i na muškarce i na žene, a rod je gramatički, ne prirodni) i žena (muški oblik je muškarac Wink) ne bi spadale u tu vrstu reči,

Ниси у праву. Род им. особа је женски и граматички и природни јер не кажеш *тај особа него *та особа (али кажеш тај пијаница, тај луталица, јер те именице имају природни и мушки род). Ти си, у ствари, мислила на пол (то није исто што и род), јер, заиста, особа именује људе мушког и женског пола једнако.

Jeste. Znam da osoba ne spada u ove reči na koje Peđa cilja, ali ne znam kako da objasnim. Cheesy
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #7 у: 09.59 ч. 27.12.2009. »

Kako ne spada? Kakva je razlika između: "Slađana je sjajan borac" i "Petar je zanimljiva osoba". U oba slučaja je rod "pogrešan".

Setih se još: jajara, fukara, slina, pi*da...

Bokte, sve neke "ružne" reči... Smiley
Сачувана

Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 11.01 ч. 27.12.2009. »

Pa na znam da ti objasnim, ali nije isto. Mozda ce neko pametniji i uceniji od mene znati, ali nije isto. Eto ja pokusah, pa se upetljah u teminologiju, jedva me Joe ispetljao. Doduse, meni ni prva recenica ne smeta. Apsolutno.

A sto se tih ruznih reci tice, ja bih se pre pitala zasto sve one uopste imaju zenski rod. Zasto jajara nije moglo da se smisli da bude jajaron, na primer, super zvuci a muskog je roda. Zasto bas zenski polni organ da oznaci osobu bezvrednu, nikakvu, kukavicu, i sl.

Malo off topic, ali zanimljivo je da u spanskom ono musko jeste zenskog roda a ono zensko jeste muskog roda...

Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 12.16 ч. 27.12.2009. »

A sto se tih ruznih reci tice, ja bih se pre pitala zasto sve one uopste imaju zenski rod. Zasto jajara nije moglo da se smisli da bude jajaron, na primer, super zvuci a muskog je roda. Zasto bas zenski polni organ da oznaci osobu bezvrednu, nikakvu, kukavicu, i sl.

Без увреде, јајарон звучи тотално јадно.  Cheesy

А ово друго нема никакве везе, није то смишљано ни са каквим разлогом. Исто тако би неко могао да се запита због чега су речи снага, памет, мудрост, интелигенција, мушкост, стручност и други упадљиво мушки атрибути женског рода.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 15.05 ч. 27.12.2009. »

Без увреде, јајарон звучи тотално јадно.  Cheesy
A jajara nije jadno? Pa to je naziv za osobu koja je pre svega jadnik u dusi, ako se ne varam, pa samim tim i sama rec koja je oznacava treba da izgleda jadno. Osim toga, sto vise ponavljam, meni sve prirodnije zvuci jajaron... Grin

... памет, мудрост, интелигенција, ...стручност и други упадљиво мушки атрибути...

Ekskjuz mi? Huh
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #11 у: 15.32 ч. 27.12.2009. »

Ijaooo, Belopoljanski... ovo ti nije trebalo, čak i ako je samo provokacija. Grin Grin Grin

Zasto bas zenski polni organ da oznaci osobu bezvrednu, nikakvu, kukavicu, i sl.
Meni se čini da je to baš zato da bi se naglasilo da takva osoba "nije pravo muško", odnosno nema hrabrosti, "onu stvar" koja je potrebna i po kojoj se "pravi" muškarac poznaje, a nedostatak koje se kod žena podrazumeva, a u prenosnom smislu i oprašta. Cheesy I da, jeste šovinistički, ali je i predobro ukorenjeno i davno nastalo, šta da se radi. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 15.44 ч. 27.12.2009. »

Dobro, Alcesta, ali  ni njihov polni organ nije prosao bolje... Kad hoces da kazes da je neko glup, ali glup glup ma glup je ko... Zanimljivo bi bilo znati zasto.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #13 у: 18.55 ч. 27.12.2009. »

Zasto jajara nije moglo da se smisli da bude jajaron, na primer, super zvuci a muskog je roda.
Osim toga, sto vise ponavljam, meni sve prirodnije zvuci jajaron...

Можда би добро и звучао када би то био српски а не шпански суфикс. Tongue Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 19.20 ч. 27.12.2009. »

хехехе... А јајарац? Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!