Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Колибар
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.28 ч. 11.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Колибар  (Прочитано 7422 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Светлана
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Светлана
Струка: Преводилац
Поруке: 164

« у: 20.53 ч. 08.01.2010. »

Већ одлети у гору, где се одмараше у јатима враних гавранова, жутих колибара и белих голубова.

Колибри су колибари?

Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« Одговор #1 у: 21.30 ч. 08.01.2010. »

Колибари су они што живе по напуштеним колибама преко лета и обично чувају стоку на испаши .
Можда је требало рећи "колибрија" ?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #2 у: 21.43 ч. 08.01.2010. »

Svetlana citira tekst vladike Nikolaja Velimirovica. Dakle, original je kolibara.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #3 у: 21.45 ч. 08.01.2010. »

У РМС/6 под одредницом колибар стоји: човек који живи у колиби. Пошто они не лете у јатима (а ни појединачно) то значење отпада. Smiley

Под колибри (ређе колибар) каже: зоол. врста веома ситних шарених америчких птица дуга кљуна Trochilidae.
То је вероватно то, али ми је чудно што се колибрићи, колибари, налазе у друштву гавранова и голубова. То су тропске птичице, нису селице и никада нису живеле код нас.
« Задњи пут промењено: 22.08 ч. 08.01.2010. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 21.48 ч. 08.01.2010. »

Možda vladika tu misli na kanarince... Wink A i kolibriji nisu žuti, kolko mi se čini... (Možda grešim, ne znam, ali mi se čini da nisu.)
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #5 у: 22.07 ч. 08.01.2010. »

Нису жути, шарени су.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #6 у: 00.33 ч. 09.01.2010. »

Цитат
Под колибри (ређе колибар)

Владика пише помало архаичним језиком, па је вероватно то разлог због чега је употребио ређу варијанту ове речи.

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 01.15 ч. 09.01.2010. »

Meni i dalje nije jasno otkud kolibri sa gavranima i golubovima... I odakle vladiki pade na pamet baš kolibri, ptica koje nema na našim podnebljima... To je kao kad bi u njegovim spisima naišli na pominjanje gnua ili leoparda...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 14.14 ч. 09.01.2010. »

I kolibri nisu žuti...
http://www.youtube.com/watch?v=Hrlr45uGapQ&feature=sdig&et=1263040902.97
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 320

« Одговор #9 у: 14.45 ч. 09.01.2010. »

Већ одлети у гору, где се одмараше у јатима враних гавранова, жутих колибара и белих голубова.

Колибри су колибари?

Možda je pod "žutim kolibarima" vladika podrazumevao žute golubove. Reč golub (protosl.*golǫbь) je, čini se, odnekud vezana za kolibu (up. lat. columbarium, bukvalno 'golubarnik' ili 'odeljak za par golubova'; columbarius 'golubar'; columba, columbae 'golub'). Zapravo, golub je možda tako nazvan zato što su mu kolibe omiljeno mesto gde on svija gnezdo. Ili u bilo kakvim udubljenjima (uglubljenje), golub dupljaš i slično; češ. hlubina 'dubina, udubljenje' i holub 'golub'). Naravno, sada bi trebalo još videti kakve veze ima (ako uopšte ima) koliba sa udubljenjem i dupljom (glubina); neke semantičke osnove za takvu vezu možda bi se mogle pronaći... Opet, nije isključeno ni da je koliba nazvana po golubu, kao nekakva "golubja kućica', mala, sirotinjska.
Etimolozi se uopšte ne slažu oko porekla reči koliba, kao i oko goluba. Neki, na primer, smatraju da golub ima veze sa latinskim gilvus -a -um 'yellow' ili sa ruskim голубоj 'plav, siv', mada ipak deluje logičnije kada se kaže da je golubija boja dobila naziv po golubu, a nikako obrnuto (pogledati Lateinisches Etymologisches Wörterbuch, Alois Walde, str. 179). Takođe, Etymologický slovník jazyka českého, Václav Machek: "Názory o domácím původu slova vycházejí z ie. kořene *ǵhel-, *ghel- (A6) označujícího různé barvy (srov. Ü zelený, Ü žlutý) (HK), okrajově též {šedý, modrý}. Spojitost ptačích jmen s názvy barev je velmi častá, srov. i r. golubój {modrý}".
Ono što možda govori u prilog mojoj gornjoj pretpostavci, da je reč golub povezana s dubinom (*glub-), može biti grčka reč κολυμβίς, -ίδος 'ronilac, gnjurac, ime ptice takođe', od glagola κολυμβάω 'zaroniti, padati strmoglavce'. Takođe, vidimo da je i Englesko dove 'golub' povezano sa rečju deep 'dubina' (Eng. dive 'roniti, gnurati').
Konačno, tu je i grčko γλάφυ 'udubljenje, pećina' koje nas vraća na početak ove "priče" (nešto kao golub pećinar, koji živi u kamenim udubljenjima (uglubljenjima).
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 15.04 ч. 09.01.2010. »

Hahaha... Arso, pa ti si neprevazidjen. Cheesy

Dakle, golub >> golubarnik >> koliba >> kolibri...
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 320

« Одговор #11 у: 15.44 ч. 09.01.2010. »

Hahaha... Arso, pa ti si neprevazidjen. Cheesy

Dakle, golub >> golubarnik >> koliba >> kolibri...

Ne vidim šta ti je tu toliko smešno, ali smeh je zdrav i samo tako nastavi.
Rekao sam da je etimologija reči golub i koliba veoma nejasna. Naveo sam i izvore iz kojih se može videti zašto mislim da je golub odnekud, možda, povezan sa dubinom, udubljenjem, diving itd.
Ni etimologja kolibrija nije mnogo jasnija, mada to ime nema nikakve veze s golubom (zar sam ja to negde rekao?).
Neki misle da je kolibri tako nazvan po narodu Galibima na Karibima, dok drugi, ako se ne varam i ako me sećanje dobro služi (nemam gde sada da to proverim), pretpostavljaju da kolibri dolazi od oksitanske reči colubro 'zmija' (koja sikće ili šišti slično kolibriju).
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!