Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Razmak i novi red na tastaturi
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.05 ч. 10.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Razmak i novi red na tastaturi  (Прочитано 31902 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« у: 22.21 ч. 09.01.2010. »

Treba mi pomoć oko jako glupe stvari. Imam neki rad koji moram da završim i pošaljem sutra uveče (u Wordu), a sad tek vidim da nisam dobro shvatila tehničke propozicije.

Može li neko da mi objasni šta ovo znači:

Цитат
Prvi red u novom pasusu treba da bude uvučen pomoću tipke na tastaturi koja je za to namijenjena, a ne pomoću tabulatora kojim se pravi razmak između riječi!!!

Koja je to tipka namenjena za uvlačenje novog reda? Oko tabulatora sam već gnjavila druga i čini mi se da sam shvatila gde je, ali ja ga ni inače nikad ne koristim. Prosto podesim na ekranu koliko mi treba da uvučem i pritisnem Enter. Šta drukčije treba da uradim? Sad
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 22.38 ч. 09.01.2010. »

Ma to je isto tabulator. Yapravo, nisam sigurna da se ta dugacka tipka kojom se prave razmaci izmedju reci zove tabulator. No, da se ne zadrzavamo oko terminologije, to ti je tipka koja se obicno nalazi ispred slova Q i koja ima dve strelice jednu ispod druge koje pokazuju u razlicitim smerovima.... To kad tipnes, red se odmah uvlaci za vise slovnih prostora i time se treba pocinjati svaki pasus, a ne kuckati pet, sest slovnih mesta onom velikom tipkom kojom pravis obican prostor izmedju slova. Mozes to i u samom Wordu da namesis a ne da ides redom da lupas tabulator. Obelezi ceo tekst, desni klik, Paragraph >> Indentation >> First line.  Ceo tekst ce da ti se namesti tako da ce prvi red kod svakog pasusa biti podjednako uvucen.
« Задњи пут промењено: 22.41 ч. 09.01.2010. од Бруни » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #2 у: 22.42 ч. 09.01.2010. »

Претече ме Бруни.

Табулатор ти је она типка са две стрелице лево од Q. За колико ће он да увуче нов ред може да се зада у Format – Paragraf, па скроз доле лево у Tabs... По дифолту је 1,27 сантиметара, а ти задајеш како хоћеш или како мораш, или оставиш тако.
   На шта је тај који је писао пропозиције мислио под  „a ne pomoću tabulatora kojim se pravi razmak između riječi!!!“ не знам. Вероватно је мислио на размакницу.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #3 у: 22.45 ч. 09.01.2010. »

Ma da, objasnili su meni da je to tabulator, ali je problem što ovi baš traže da se tabulator NE koristi nego "tipka koja je za to namenjena". Sad sam u rebusu koja je to druga tipka, a nije tabulator? Sad
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 23.02 ч. 09.01.2010. »

А за колико су словних места тражили да се увуче? То мора да се зна и буде исто у целом тексту. Можда им то треба због преламања текста или конвертовања у ПДФ или негде другде.

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 23.14 ч. 09.01.2010. »

Alcesta, taj sto je to pisao nije mu bas najjasnija terminologija. "Tabulator kojim se pravi razmak izmedju reci" je u stvari ta razmaknica sto kaze Zoran, tj. ova najveca tipka koju koristis za razmak izmedju reci. A "tipka koja za to sluzi" jeste zapravo tabulator. Nista se ti ne brini nego nas poslusaj i bice sve u redu. Pretpostavljam da je razlog tog zahteva jednoobraznost tekstova tako da kad ih dobiju i otvore na svom rcunaru da im se ne iskrevelji. Uvlacenje reda treba da se radi TOM tipkom, tj. tabulatorom jer je to samo jedan "tip", medjutim, mnogi neuki ljudi koriste razmaknicu, tj. onu dugacku tipku i tipkaju je pet, sest puta kako bi dobili uvucen red. Onda se obicno desava da ne uvuku svuda podjednako tako da kad se dokument otvori u drugom kompjuteru vrlo lako moze da se poremeti. S druge strane, ako oni moraju dalje tekst da obradjuju, mnogo im je lakse da su ti tekstovi vec pravilno napravljeni jer u suprotnom, oni su ti koji moraju da brisu ta prazna slovna mesta i umesto njih da stavljaju tabulator razmak...
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 23.15 ч. 09.01.2010. »

Aha! Našla sam englesku verziju uputstva koja je jasnija. Cheesy Kaže: "Each new paragraph should be indented using the appropriate key on the keyboard, not the spacebar!!!"

Znači u ovom slučaju misle da ne treba koristiti razmaknicu i kucati jedan po jedan razmak. OK. A onda je valjda prava tipka na tastaturi baš ona koju zovu tabulator, a koja kažu da se ne koristi? Piše kolike treba da su margine, ali ne i uvučeni red.

A sad vidim da i Bruni kaže isto. Smiley Hvala vam puno. Kiss
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 23.18 ч. 09.01.2010. »

А за колико су словних места тражили да се увуче? То мора да се зна и буде исто у целом тексту. Можда им то треба због преламања текста или конвертовања у ПДФ или негде другде.

To se lako popravi. Bitno je da je upotrebljena prava tipka. Uopste, bitno je da je tekst pravilno obradjen, jer ako nije, onaj koji treba da dalje obradjuje tekst gubi mnogo vremena sredjuvajuci nesto sto si ti vec mogao da uradis kad si pisao tekst... Verujte mi, znam o cemu pricaju, jer sam vec posandrcala od gubljenja vremena i sredjivanja tekstova koji se ponasaju ko da su djavolom opsednuti. Mnogo puta mi se vise isplatilo da prekucam ponovo tekst nego da nalazim kerefeke koje su koristene i da ih ispravljam...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 23.26 ч. 09.01.2010. »

Each new paragraph should be indented using the appropriate key on the keyboard, not the spacebar!!!"

То је управо табулатор, оно о чему смо ти причали.

Табулатор ти је она типка са две стрелице лево од Q. За колико ће он да увуче нов ред може да се зада у Format – Paragraf, па скроз доле лево у Tabs... По дифолту је 1,27 сантиметара, а ти задајеш како хоћеш или како мораш, или оставиш тако.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 23.30 ч. 09.01.2010. »

А оно што они зову табулатором, то је спејсбар. Или размакница, на спрском, како је то рекао Зоран.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 23.39 ч. 09.01.2010. »

Табулатор је иначе врло корисна типка. Њиме премешташ курсор из кућице у кућицу сваког  дијалошког прозора. Попуњаваш, рецимо, адресар. Уместо да стално циљаш стрелицом и кличеш мишем, користиш табулатор. Ако погрешиш па треба да вратиш, притиснеш шифт и табулатор; онда иде уназад.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #11 у: 00.10 ч. 10.01.2010. »

Ja ga uglavnom samo za to i koristim. Smiley Kad mi već ne piše koliko treba da je uvučen red, najbolje da ga ostavim kako je već namešteno. Smiley
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #12 у: 02.06 ч. 10.01.2010. »

Извини, тек сад видим питање.
   Можда би ти најбрже било да побришеш (ако има) те увучености на почецима пасуса направљене размачињавалицом, па да лепо кликнеш на select all, па format па paragraph; alignment подесиш на justified (осим ако извољевају нешто друго), а онда под indentation видиш special, и ту одабереш first line. Naslove, podnaslove i podnaslovove podnaslove možeš dalje da formatiravaš, ili - što je, čini mi se češće - da ih ostaviš samo nekako jednostavno izdvojene, da ne bi posle prelamači morali da odformatiravaju ono što napraviš.
   А тај што је преводио упутство очигледно се у engleski и у Word razume k' Marica (izvinjvam se, ovom laptopu povremeno otkaže ćirilica, iz čista mira).
« Задњи пут промењено: 02.11 ч. 10.01.2010. од Соња » Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #13 у: 12.55 ч. 10.01.2010. »

Цитирано: Соња
Можда би ти најбрже било да побришеш (ако има) те увучености на почецима пасуса направљене размачињавалицом, па да лепо кликнеш на select all, па format па paragraph [...] под indentation видиш special, и ту одабереш first line.

Не да би било најбрже, него је једини прави начин да се овакве ствари раде. Употреба табулатора (тастера) је тврдо форматирање, која треба избегавати кад год је могуће. Уместо тога, користе се стилови пасуса: за обичне „тело текста“ (па под којим се подеси увлачење првог реда), за главне наслове „наслов 1“ (па под којим се подеси колико је посто фонт већи од тела текста), поднаслове „наслов 2“, итд. Исто тако и за унутарпасуске потезе, не треба тврдо убацивати подебљавање, курзив, и сл. Уместо тога се обележавају знаковним стиловима као „наглашено“, „страни језик“, итд. под којима се зада жељени визуелни ефекат.

Коришћење стилова спада у тзв. семантичко обележавање: делови текста постају обележени по томе шта су, а не по томе како треба да се виде (што зависи од слога, од медијума, па и читаоца). Семантичко обележавање има више предности над тврдим (визуелним). На пример, ако накнадно треба смањити слова у поднасловима, то се уради просто уређивањем стила пасуса „наслов 2“; ако се предомислимо па желимо да стране речи буду малим верзалом уместо курзивом, само уредимо знаковни стил „страни језик“; ако желимо да променимо основни фонт целог документа, други фонт само задамо у стилу пасуса „подразумевани“, на који су наслоњени остали стилови.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #14 у: 13.59 ч. 10.01.2010. »

Ако неко има много да пише у Ворду, посебно текстове са пуно наслова и поднаслова, тачака и подтачака, мора да провали оно о чему пише Часлав – стилове. Kада се шаљу научни и стручни радови обично је све прописано, да би сви текстови били једнообразни. Према тим прописима направе се стилови. Рецимо, стил за извод (abstract). У њему се форматира (једном па заувек) и место на коме ће да почне и на коме ће да се заврши (Format – Paragraph – Indentation), па фонт, најчешће у италику, и све остало што треба.
   Нарочито је корисна могућност прављења садржаја, индекса појмова, индекса слика и скица, индекса аутора који се цитирају.
   Једна од алатки у Ворду коју сам најслађе користио је AutoText. Кад човек мора често да понавља једну исту реч (или више њих), па она још буде у другом  писму и другом фонту, усто италик, као латински називи којечега, онда је AutoText спас.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!