Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 820
|
 |
« у: 13.20 ч. 27.01.2010. » |
|
Не видим да је била посебна тема. Који је правилан знак за апостроф, U+0027, који се уобичајено користи у форумској комуникацији, U+0092 или неки трећи? U+0027: л' U+0092: л’ (на Линуксу га добијем као AltGr+x на српској тастатури) У овом фонту изгледа идентично као и знак за дугоузлазни акценат, иначе изгледа овако: 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #1 у: 14.05 ч. 27.01.2010. » |
|
На мојој тастатури, оној која изгледа као старе писаће машине, то је, јел' да, испод знака питања.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #2 у: 14.19 ч. 27.01.2010. » |
|
I kod mene. Isti taster kao ? samo bez shifta.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #3 у: 15.25 ч. 27.01.2010. » |
|
Визуелна разлика је у облику. Тај који сте сад искористили је мала усправна цртица, а овај други личи на подигнут зарез. Увеличано, разлика је оваква:
је л' да
је л’ да
Овај први је на нашем ћириличном/латиничном распореду на истом тастеру где је и знак ? (само без шифта) и то је знак о којем говорите. На US-распореду је на истом тастеру где су и енглески знаци навода ". Његов код је U+0027.
Овај други се не налази на стандардном тастатурном распореду, али видим да је убачен на Линуксу на нашем ћириличном и латиничном распореду, као што су убачени и наши знаци навода „ “. Његов код је U+0092 и на Линуксу се добија комбинацијом AltGr+x.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 15.29 ч. 27.01.2010. од Belopoljanski »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #4 у: 15.50 ч. 27.01.2010. » |
|
Ja nemam naše navodnike.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 16.10 ч. 27.01.2010. » |
|
Стаде нам ономад прича око оног програма за мењање и допуну стандардних распореда, не знам да ли си га инсталирала. Тамо могу да се лако убаце, пошто их на Виндоузу нема у предефинисаном српском распореду (још). На Линуксу су их има већ неколико година.
Имам и једно потпитање, односи се на знаке навода унутар наводника. Да ли се пише:
„Текст 'навод' текст“
или
„Текст ‘навод’ текст“
или распоред ‘ ’ треба да буде другачији?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
 |
« Одговор #6 у: 10.49 ч. 28.01.2010. » |
|
Правопис не говори експлицитно о знаку за апостроф (може ли то да буде равног облика), али доследно за његово обележавање користи ресичасти апостроф: ’
За полунаводнике предвиђа само ову варијанту: ’навод’ (као два апострофа), а за пуне наводнике: „навод” „навод“ »навод« (ово треће као резервно).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #7 у: 13.05 ч. 28.01.2010. » |
|
Белопољански, на њиндоњсу овако:
— Alt + 0132 = доњи наводници [„]; — Alt + 0147 = горњи наводници [“]; — Alt + 0146 = полунаводници [’].
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #8 у: 14.47 ч. 28.01.2010. » |
|
Хвала, Мирославе. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #9 у: 15.27 ч. 28.01.2010. » |
|
И ја користим то што ти је Мирослав рекао. Мислим да је и мени исто то рекао, или можда неко други, не сећам се. Било како било, запамтио сам ове комбинације после два дана отприлике. Ево још и црта: Аlt + 0151 = црта [—].
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 16.33 ч. 28.01.2010. » |
|
Е мени те комбинације не раде. Који језик трба да стоји да би то радило?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #11 у: 17.00 ч. 28.01.2010. » |
|
Тотално небитно који је језик у језичкој палети изабран, јер је то алт комбинација. Не знам стварно што ти неће.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 17.24 ч. 28.01.2010. » |
|
Тотално небитно који је језик у језичкој палети изабран, јер је то алт комбинација. Не знам стварно што ти неће. А који алт да притискам? Леви или десни?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #13 у: 17.55 ч. 28.01.2010. » |
|
Леви у комбинацији са нумеричком тастатуром (непрактично за лаптопе без исте). Десни је Alt Gr.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #14 у: 18.10 ч. 28.01.2010. » |
|
Леви. Десни је, на некiм тастатурама Alt Gr, заправо комбинација Ctrl+Alt. А комбинација Alt Gr + бројеви, они горе, не на нумеричкој тастатури, али само на HR или SL тастатури (неће чак ни на енглеској), дају оне симболиће десно од бројева. И оне комбинације са словима у чијем десном углу има симболић. На л је Ł, на в је @, на е је €, на ђ је ×, на ш је ÷, на ћ је ß, на м је §. На ф и г су угласте заграде, а на б и н витичасте. Мени највише треба онај поред 5, за °C.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|