Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Пре ово, пре оно...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.39 ч. 05.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Пре ово, пре оно...  (Прочитано 10395 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Збуњена
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7

« у: 21.58 ч. 29.01.2010. »

Да ли је исправно за нешто рећи да је ПРЕДОБРО? Можда грешим, али мени тај термин пара уши.
Сачувана
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Срећко Петровић
Струка:
Поруке: 387

« Одговор #1 у: 12.26 ч. 30.01.2010. »

Ја ту реч користим често. Слушао сам је од малена, мени не пара уши. Али не знам да ли је исправно тако рећи.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #2 у: 17.36 ч. 30.01.2010. »

И мене лично занима да ли је правилно. Не користим ту реч често, ако могу рећи никако, али бих ипак волео да знам.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #3 у: 17.56 ч. 30.01.2010. »

Мени се не допада када се користи као замена за врло добро, изузетно добро и сл. у смислу допадања, када реч добро употребимо за нешто што нам је по вољи или сматрамо да је квалитетно. На пример, „Утакмица је била предобра“, „Ове ципеле су предобре“... Одвратно.

Ако се ради о доброти као (људској) особини, а која може бити изражена у мањој, већој или превеликој (исувишној) мери, делује ми исправно, као и речи превелик, прелеп, прејак, прегласан. Неко може бити предобар у позитивном смислу, ако је испуњен превеликом добротом до краја (као и облик прелеп). Може бити и у негативном, ако се ради о исувишној, претераној, доброти која прелази у штетно и непожељно (попут прегласан, превелик). Имамо и облике са пре- у понизном обраћању владару или Богу, где ће се говорити о њиховој премудрости и сл.
« Задњи пут промењено: 17.58 ч. 30.01.2010. од Belopoljanski » Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #4 у: 18.09 ч. 30.01.2010. »

Може бити и у негативном, ако се ради о исувишној, претераној, доброти која прелази у штетно и непожељно (попут прегласан, превелик).
На фору: Иритира колико је добар, а? Cheesy

П. С. Честитам на 300-тој поруци! Smiley
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #5 у: 18.15 ч. 30.01.2010. »

Придружујем се честиткама, кад сам већ наишла!

Признајем да о овоме нисам размишљала, али ми се свиђа објашњење. Скроз најпредобрије, што би реко наш другар.
Сачувана
Збуњена
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 00.10 ч. 02.02.2010. »

Приметих да претежно млађи људи имају обичај да кажу за хаљину да је предобра, па предобра журка, предобра фотографија. . .  Хтедох да их исправљам, али ни сама не знадох да ли сам у праву.  Много тога се променило.  Чини ми се да су нас раније учили како је исправно рећи ЖУРЦИ, а сада се испоставило да је исправно казати ЖУРКИ.
Могуће је да сам неки школски час преспавала. . .
Зато сам овде! Wink
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #7 у: 00.25 ч. 02.02.2010. »

Наравно! Не устручавај се да питаш било шта. Ако ико зна да ти помогне, то смо ми (не укључујући мене, наравно Cheesy)!
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 12.11 ч. 02.02.2010. »

Исправно је тако рећи. Шестотомни Речник Матице српске: „предобар, -бра, -бро одвећ, сувише добар. — Он је предобар па ће опростити. Тур. Био је добар и предобар, али ето, заузе га некакав несретлук, па прав и здрав изгуби главу. Ћоп.“. И да додам: изузетно ми је драго да је овако правилно рећи, па чак и да није, драже ми је то да чујем („предобар“) него да је нешто „екстра“, „супер“ и сл.

Мени се не допада када се користи као замена за врло добро, изузетно добро и сл. у смислу допадања, када реч добро употребимо за нешто што нам је по вољи или сматрамо да је квалитетно. На пример, „Утакмица је била предобра“, „Ове ципеле су предобре“... Одвратно.

Одвратније је Утакмица је била екстра и Ове ципеле су екстра... Lips Sealed
« Задњи пут промењено: 12.13 ч. 02.02.2010. од Мирослав » Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #9 у: 13.03 ч. 02.02.2010. »

Приметих да претежно млађи људи имају обичај да кажу за хаљину да је предобра, па предобра журка, предобра фотографија. .

Боље је и то него да кау супер, фенси, страwa, кул, екстра и слично Smiley
Сачувана

Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #10 у: 16.54 ч. 02.02.2010. »

Одвратније је Утакмица је била екстра и Ове ципеле су екстра... Lips Sealed

Не знам, мени није. Могу да разумем да су ципеле добре, одличне, врхунске, чак и „врх“ или „екстра“ у жаргону, али ми не иде у ухо да су предобре. Могу да схватим за човека, пса или неко друго живо биће да су предобри, али не и да се та реч употреби као оцена квалитета. Звучи ми као да је неко рекао да су преквалитетне.

Да ли по твом осећају Матичина дефиниција предвиђа употребу речи предобар на такав начин?

На пример, имамо и регуларну реч пресјајан када се односи на сјај. На пример, звезда је пресјајна. Ту реч нећемо употребити ако под сјајно не мислимо на сјај, него је употребљавамо као синоним за изврсно, одлично. На пример да, аналогно са предобрим, уместо Утакмица је била сјајна, кажемо Утакмица је била пресјајна.

Huh
« Задњи пут промењено: 16.56 ч. 02.02.2010. од Belopoljanski » Сачувана
Збуњена
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 22.15 ч. 02.02.2010. »

Браво Белопољански! Пресјајан пример Wink!
Сад ме још само занима да ли је нешто што је предобро боље од нечега што је одлично?
Предобро си научио лекцију, седи 5!
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #12 у: 22.55 ч. 02.02.2010. »

Одавно сам писао нешто на сличну тему:
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=3738.msg36899#msg36899
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #13 у: 13.06 ч. 03.02.2010. »

Да ли по твом осећају Матичина дефиниција предвиђа употребу речи предобар на такав начин?

Да. Још један навод: „пре-1 [...] 3. у творби придееа највећи или највиши стстепен својства или мере.

На основу тога, можемо можда расправљати о плеонастичности придева преквалитетан, али је он са творбене стране на месту, каогод и предобар, са ма којим значењем.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #14 у: 14.21 ч. 03.02.2010. »

То је већ питање стила. Преквалитетан?
Онда може и преумами Cheesy.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!