Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Графика у српском језику - смајли
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.09 ч. 05.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Графика у српском језику - смајли  (Прочитано 12303 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Јован
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 10

« Одговор #15 у: 02.20 ч. 07.02.2010. »

Ах, ево нешто што сам приметио код себе да радим.  Уколико стављам тачку, онда смајли иде уз реченицу и тачка иде иза њега.  Међутим, ако стављам неки други знак интерпункције, конкретно узвичник (!) или упитник (?) онда некако, без икаквог размишљања о томе како куцам, стављам смајлија ван те реченице и после споменутих знакова интерпункције. 

Добро ти је то мишљење, везано за фусноту.  То може управо на такав начин и да се гледа, али опет није обавезно правило.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #16 у: 13.52 ч. 07.02.2010. »

Међутим, ако стављам неки други знак интерпункције, конкретно узвичник (!) или упитник (?) онда некако, без икаквог размишљања о томе како куцам, стављам смајлија ван те реченице и после споменутих знакова интерпункције. 

Зашто, побогу Embarrassed?
Да ли је смајли (или неки други симбол) део реченице одређујеш ти сам. Или се то мени само тако чини.
« Задњи пут промењено: 13.54 ч. 07.02.2010. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #17 у: 13.46 ч. 08.02.2010. »

Ја овако никад не бих написао, јер се деси некада да кôд некад не претвори графичке симболе у смешка, па онда се нагомила неколико бесмислених знакова унутар реченице, докле ако пишемо то ван реченице, макар смо испоштовали правило о писању реченице. Друго, можда неко жели да употреби свог смешка, начињеног од произвољно пореданих знакова, нпр.: :-), :-( итд., а то да стоји унутар реченице нема никаквог смисла: Зашто побогу :-(? према Зашто побогу? :-(. Приде се и ови смешци могу ласно сасвим изоставити.
Сачувана
Јован
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 10

« Одговор #18 у: 11.58 ч. 12.02.2010. »

Зоране, не знам зашто то радим, просто не размишљам о томе, несвесно тако куцам.  Мирослав је добро приметио да се некад то не претвори у смајлија.

Напослетку, желим свима да се захвалим на времену које сте издвојили да ми одговорите на неке моје недоумице по питању ове ствари.  Наравно, то не значи да се нећемо још дружити, уколико будем имао још неких недоумица, знам коме могу да се обратим.  Сјајни сте :-).

Сачувана
d@do
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 184

« Одговор #19 у: 13.16 ч. 12.02.2010. »

Мирослав је добро приметио да се некад то не претвори у смајлија.
Ako se iza dvotačke odmah stavi zagrada onda to skript, koji se koristi na ovom forumu, pretvori u smajlija Smiley a ako se doda crtica između onda ostane kao :-). Npr. na www.gmail.com četu se koristi skript koji obje varijante pretvara u smajlije.
Pretpostavljam...
« Задњи пут промењено: 13.19 ч. 12.02.2010. од d@do » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #20 у: 13.57 ч. 12.02.2010. »

Ја овако никад не бих написао, јер се деси некада да кôд некад не претвори графичке симболе у смешка, па онда се нагомила неколико бесмислених знакова унутар реченице, докле ако пишемо то ван реченице, макар смо испоштовали правило о писању реченице. Друго, можда неко жели да употреби свог смешка, начињеног од произвољно пореданих знакова, нпр.: :-), :-( итд., а то да стоји унутар реченице нема никаквог смисла: Зашто побогу :-(? према Зашто побогу? :-(. Приде се и ови смешци могу ласно сасвим изоставити.

Рекох већ да не знам правило (ако га има). Само размишљам о томе којом бих реченицом заменио неког од смајлија и где бих је сместио. Да ли као уметнуту или као посебну.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #21 у: 16.15 ч. 12.02.2010. »

Мирослав је добро приметио да се некад то не претвори у смајлија.
Ako se iza dvotačke odmah stavi zagrada onda to skript, koji se koristi na ovom forumu, pretvori u smajlija Smiley a ako se doda crtica između onda ostane kao :-). Npr. na www.gmail.com četu se koristi skript koji obje varijante pretvara u smajlije.
Pretpostavljam...

Погледај неку од порука Часлава Илића. Човек куца са линукса, ако се не варам, и његова двотачка праћена заградом често не буде претворена у смешка. А он, за разлику од нових чланова чији се знаци који би требало не претворе увек у смешка због ограничења нових корисника, има тристотинак порука на овом форуму. Зато и рекох да је боље стављати то ван реченице. Не протурам ништа као коначну истину, само коментаришем.
Сачувана
d@do
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 184

« Одговор #22 у: 16.54 ч. 12.02.2010. »

Samo pretpostavljam.Wink.. ;-)

P.S. Za Časlava ne znam ali je vrlo vjerovatno da postoji blokada izvršenja skripta kod tek registrovanih korisnika. Možda Peđa može da nam odgovori na to?
« Задњи пут промењено: 17.07 ч. 12.02.2010. од d@do » Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #23 у: 17.12 ч. 12.02.2010. »

Ili možda Časlav koristi neki trik, kao ja dole.

Nacrtan smajli: Smiley

ASCII smajli: :)
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #24 у: 10.23 ч. 13.02.2010. »

Мени графички смешкови боду очи усред текста, и делују ми помало кичасто, па их зато спречавам. А како: испод поља за унос поруке кликнем на Додатне опције и попуним Не користи смајлије. — баш неки трик :) Неки форуми дају да се ово трајно постави, али на овом нисам нашао.

Што се тиче главне теме, изгледа да ја смешкове користим углавном као интерпункцију за крај реченице. Као додатне модалитете тона, поред тачке, знака питања и узвика.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!