Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Нејасноћа у вези са интерпункцијским знаком
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.43 ч. 01.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Нејасноћа у вези са интерпункцијским знаком  (Прочитано 13267 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 12.41 ч. 24.02.2010. »

Ako su Pera i Ana momak i devojka... Da li je Pera u vezi SA Anom ili je u vezi Ane? Meni je to logično. Ne vidim odakle logika za nepravilnu verziju.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #16 у: 13.10 ч. 24.02.2010. »

Ako su Pera i Ana momak i devojka... Da li je Pera u vezi SA Anom ili je u vezi Ane? Meni je to logično. Ne vidim odakle logika za nepravilnu verziju.

То је као оно кад неко каже Немаш задњу страну, имаш задњи точак. Јасно је и мени, али сам и сам први пут рекао „у вези нечега“ пре него што су ме исправили, а и сада сви који не знају за ово правило тако говоре. Стварно не знам да ће ико рећи „Зовем у вези са огласом“ него „Зовем у вези огласа“.

Пера је у љубавној вези, није у питању исти контекст. Овде се ради о нечему што се односи на нешто.

П. С. Знам ја да је неправилно, не мораш мени објашњавати због чега је то тако. Smiley Примећујем само да премного људи са свих страна тако говори, чак и високообразовани, и мора бити да их томе води некакав језички осећај.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #17 у: 13.17 ч. 24.02.2010. »

Пера је у љубавној вези, није у питању исти контекст. Овде се ради о нечему што се односи на нешто.

Није исти контекст, и не мора да буде, али је исти резон. Аналогија је заиста добра.

То је као оно кад неко каже Немаш задњу страну, имаш задњи точак.

Није то баш исто као ствар са последњи/задњи. Тамо је норма још поодавно попустила, пошто се задњи у овом значењу среће код добрих писаца, па још од, рецимо, шездесетих правилним се сматра Задњи пут ти кажем! и сл.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #18 у: 13.46 ч. 24.02.2010. »

Пера је у шеми са Аном, не у шеми Ане. Овде су шема и веза синоними.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #19 у: 13.50 ч. 24.02.2010. »

П. С. Знам ја да је неправилно, не мораш мени објашњавати због чега је то тако. Smiley Примећујем само да премного људи са свих страна тако говори, чак и високообразовани, и мора бити да их томе води некакав језички осећај.

Води их оно што зовемо "језичка економија". Краће је, јасно је, а баш их брига што није по правопису.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 14.13 ч. 24.02.2010. »

Води их оно што зовемо "језичка економија". Краће је, јасно је, а баш их брига што није по правопису.

И ја мислим да је то у питању.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #21 у: 14.43 ч. 24.02.2010. »

А пазите сад овде:

"Тога има у разним градовима као што су нпр. Београд, Крагујевац и Ниш."

Треба ли пре почетка набрајања ставити знак ":" ако после речи "нпр." стоји тачка?
И мене ово јако занима. Да ли се, као у овом примеру скраћенице, користи двотачка после тачке када нешто наводимо као у већ поменутом случају?

Неки би рекли да је то беспотребно претрпавање знакова, али бих ипак волео да знам шта Правопис каже у вези с тим.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 15.01 ч. 24.02.2010. »

Да, користи се двотачка. Неће се поновити знак интерпункције само у случају да се ради о две тачке и наравно иза редних бројева. Дакле, итд., нпр.: ...
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #23 у: 15.05 ч. 24.02.2010. »

Али у реченици фале два зареза, а та двотачка овде није обавезна, пошто набрајање није толико истакнуто. Дакле, могуће су варијанте:
Тога има у разним градовима, као што су, нпр., Београд, Крагујевац и Ниш. (боље) и
Тога има у разним градовима, као што су, нпр.: Београд, Крагујевац и Ниш.

(Узгред: што не исправиш, Бруни, грешку у наслову?)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 15.10 ч. 24.02.2010. »

Ето, исправих. Гледај ја тај наслов већ данима, ал никако да се наканим да искликам што треба да искликам... Grin

Ја сам одговорила на питање да ли може двотачка након нпр. Наравно, да ја пишем, ја је не бих ставила, јер ми заиста изгледа претрпано, а пошто није неопходна...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #25 у: 22.30 ч. 24.02.2010. »

Јуче сам у једној емисији о компјутерима чуо реченицу: "Ти дискови су заштићени специјалним кодом тако да се не могу пиратовати." Скратио је оно направити пиратске копије. Да ли ће се то примити, проширити, једног дана постати нормално, не знам. Ради се на томе. Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #26 у: 22.34 ч. 24.02.2010. »

Не верујем да ће се примити. Људи ће увек наћи начина да копирају дискове, ма каквим кодом били заштићени... Wink
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #27 у: 00.10 ч. 25.02.2010. »

Мени лепше звучи пиратизовати. Cheesy
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!