|
charmed94
Гост
|
 |
« у: 19.39 ч. 25.02.2010. » |
|
Да ли се ставља заграда или коса црта у случају када пол није познат, тј. он зависи од корисника до кориснице — нпр. корисник/ца или корисник(ца)? Ја мислим да је први случај правилан. У случају једнине-множине, да ли онда иде коса црта или заграда? Направи копију/е или направи копију(е)? Исто гласам за први случај. А како би ово исто гласило код другачијег падежног наставка? Правилан-правилна — правилан/а - правилан/на?Хвала унапред! Потребан ми је одговор брзо! Измена: (_) је доња црта или доња цртица?  Како гласи вршилац складиштења? Складитељ?
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 22.55 ч. 25.02.2010. од charmed94 »
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #1 у: 11.40 ч. 26.02.2010. » |
|
Већ си питао то, и ја ти одговорих да лично записујем као „корисник/-ца“ ако већ скраћујем, у супротном: „корисник/корисница“. Исто важи и за „копија/-е“ и „правилан/-на“.
Доња црта је.
Складиштар. Складатељ значи ’композитор’.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #2 у: 18.53 ч. 26.02.2010. » |
|
Хвала! А, шта би било у вези са следећом реченицом: Откључавање Megavideo-а или откључавање Megavidea, или пак откључавање Megavide-а? Мисли се и на ћирилицу и на латиницу, само што у латиници неће бити цртицâ.  П. С. Имаш добро памћење.  Такође, ја рекох склад Итељ, не складатељ.  П. П. С. Сад се сетих када јуче Лепа Лукић рече: „Било је пуно мало дана“!  Шта је шпиц(a) (енгл. peak hours)? Ево доле линк, да знате о чему се ради: http://www.mingl.org/apdejt/index.php/2009/08/26/u-japanu-u-vreme-spica.html
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 21.01 ч. 26.02.2010. од charmed94 »
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #3 у: 12.41 ч. 01.03.2010. » |
|
Не бејах неколико дана код куће, па ево са закашњењем (ако није исувише касно): у ћириличком тексту откључавање Megavideo-а, у латиничком otključavanje Megavidea.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
 |
« Одговор #4 у: 01.00 ч. 02.03.2010. » |
|
у ћириличком тексту откључавање Megavideo-а
Откуд ти ово? Да ли овако изговараш? Не. Па што би се писало другачије! То био било као кад би написао: Ја сам из Nicaragua-е. Дакле, граматичка основа изворно + цртица + наставак ћирилицом: откључавање Megavide-а.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #5 у: 01.19 ч. 02.03.2010. » |
|
Ја никад не бих тако записао, али да сам рецимо принуђен, — ако не знам како се нечије име транскрибује — написао бих управо како дадох горе (извињавам се, мислио сам да је тако правилно), јер ми је то једино логично. Друкчије ми делује као nicaragua-нски српски...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #6 у: 14.11 ч. 03.03.2010. » |
|
Занимљиво. Хвала обојици! То ми се чинило најмање правилно, ај' да не кажем смешно. Али добро, сасвим је у реду за ћирилички текст, будући да се графија одваја цртицом. А види, сад ми заправо смешно Megavideo-a.  Не кажем да ми није било пре, али некако сам ишао више на: остави енглеску реч у оригиналу, па турај наставке ђе о'ш. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #7 у: 09.59 ч. 04.08.2010. » |
|
Откуд ти ово? Да ли овако изговараш? Не. Па што би се писало другачије! То био било као кад би написао: Ја сам из Nicaragua-е. Дакле, граматичка основа изворно + цртица + наставак ћирилицом: откључавање Megavide-а. Јеси ли сигуран у ово? Има ли нешто у Правопису у вези с тим? Некако ми чудно што се изворни текст мења како би се ускладило нашем језику. Сваком ко зна како да изговори написану реч неће бити проблем како је она заправо и написана. Пример: Пронашао сам рад помоћу Googl-a. Овако написано би значило да се компанија зове Googl, а није тако. Не знам стварно шта да мислим. 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 10.24 ч. 04.08.2010. од charmed94 »
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #8 у: 10.12 ч. 04.08.2010. » |
|
Сигуран. Нема директно, али се може закључити.
Но, о овоме помоћу Google-a / помоћу Googl-a не пише ама баш ништа. Вероватно ће бити као латиницом: pomoću Googlea — помоћу Google-a.
(Разлика је што је е у Google немо.)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #9 у: 10.22 ч. 04.08.2010. » |
|
Сад ми тек ништа није јасно. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 10.38 ч. 04.08.2010. » |
|
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Comicka
посетилац

Ван мреже
Организација: licna
Име и презиме: Milica
Струка: prevodilac
Поруке: 16
|
 |
« Одговор #11 у: 15.39 ч. 04.08.2010. » |
|
Ja bih uvek napisala "Pomoću Gugla" - piši kao što govoriš! Uopšte mi nije jasan ovde problem!?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Luče
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152
|
 |
« Одговор #12 у: 16.04 ч. 04.08.2010. » |
|
A ja, opet, ne bih. Kad sam bila mala, užasno su me nervirali Hrvati, tj. izdavači iz Hrvatske, što su u ljubavnim romanima strana imena ostavljali u izvornom obliku, pa nisam znala kako se akteri, zapravo, zovu!  Naši su transkribovali, što je bilo sjajno. Međutim, kako sam proširivala svoje znanje po pitanju stranih jezika, nekako mi ne menjanje originalnih imena, postalo prirodno - čak više, nego varijanta po Vuku. No, Pravopis kaže drugačije, pa sam počela da ga poštujem.  Uglavnom pišem latinicom, te se služim trikom - strane nazive pišem u izvornom obliku, kao da ne znam kako se izgovaraju.  Google je toliko rasprostranjen, da mi se čini da možda neki ljudi i ne znaju kako se izgovara, ali kad vide ovako napisano znaju o čemu se radi. Ne znam, nagađam... P.S. U svojim pisanijama koristim crticu i tamo gde treba crta, iz jednostavnog razloga - lenja sam da je tražim po tastaturi!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #13 у: 00.07 ч. 05.08.2010. » |
|
P.S. U svojim pisanijama koristim crticu i tamo gde treba crta, iz jednostavnog razloga - lenja sam da je tražim po tastaturi!
А и да ниси лења, нигде не би могла да је пронађеш! То је зато што се црта уноси комбинацијом тастера, или је можеш пронаћи у мапи знакова па умножити одатле. Ако те занима, Alt + 0151 даје црту (—), Alt + 0132 отворени наводник („), а Alt + 0147 — затворени (“). Полунаводник ретко кад користим па нисам успео да га запамтим. Ипак, ове три комбинације знам кô из шале. Није тешко, веруј ми. Што се тиче Гугла, слажем се с Цомицком и увек бих пре транскрибовао него користио оригинал како бих избегао, као што и сами видите, ове напорне падежне наставке. Тако обично и радим, али сâм Гугл се не слаже с тим. Стога у преводима обично куцам по њиховом — Google преводилац, на пример. Уосталом, чуо сам да називи компанија не би требало да се транскрибују. Руси то углавном не поштују па праве логотипе „Мекдоналдс“, „Пепси“ итд. Код нас то није случај.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 16.33 ч. 06.08.2010. од charmed94 »
|
Сачувана
|
|
|
|
Luče
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152
|
 |
« Одговор #14 у: 00.45 ч. 05.08.2010. » |
|
E, baš ti hvala na pokušaju da pomogneš, srce si! No, budi siguran da ću opet imati problem. Znam ja sve gde mogu da pronađem, ali sam, naprosto, lenja - što da tražim, što da pamtim. Ne pišem uvek na istom računaru, a na ovom, na primer, nemam niti mapu znakova, niti numeričku tastaturu. Kombinaciju alt + brojevi koristim najčešće kad mi treba stepen. To sam nebrojano puta uradila, a svaki put iznova nabadam (alt + 0195; alt + 1486 itd.). Pade mi na pamet da se ugledam na svog kolegu, koji je na tastaturi koja nema naša slova, samolepljivim papirom zalepio ć, č, š, ž, đ na mestima gde ih kuca. Tako bih ja mogla ove kombinacije, da zalepim, na primer, na ekran.  Šalim se, naravno! No, ovde sam u potpuno opuštenoj varijanti, te je stoga moj stav, da neću da tražim crtu i tačka!  Što se transkribovanja i padežnih nastavaka tiče, ovo drugo mi mnogo laške ide. Šta ako pišeš o nečemu što ne znaš kako se izgovara? Moraš znati i padežne nastavke, ne vredi! 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|