Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Voziti se avionom
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
04.32 ч. 02.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Voziti se avionom  (Прочитано 16131 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #15 у: 05.04 ч. 04.05.2010. »

Postoji čak i posebna vrsta čarapa koja se zove nazuvice, dakle mogu se nazuti, to im je čak primarna svrha Smiley
Сачувана

mirkoandjic
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Мирко Анђић
Струка: Програматор
Поруке: 61

« Одговор #16 у: 05.42 ч. 04.05.2010. »

Цитирано: Pedja link=topic=5477. msg54871#msg54871 date=1272942281
Postoji čak i posebna vrsta čarapa koja se zove nazuvice, dakle mogu se nazuti, to im je čak primarna svrha :)

Тачно  :)

Такође постоје и натикаче, па ипак када кажеш "натакни (натакари) натикаче", то звучи некако као сељактив  Wink
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #17 у: 10.05 ч. 04.05.2010. »

Meni uopšte ne zvuči čudno a sigurno ne kao seljaktiv Smiley
Сачувана

Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #18 у: 10.36 ч. 04.05.2010. »

Šta ti je to "seljaktiv"?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #19 у: 10.39 ч. 04.05.2010. »

Хахах... Па како, бре, не конташ? „Сељактив“ је ’реч која звучи по сељачки’, на „латинском“. Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 10.42 ч. 04.05.2010. »

Хахах... Па како, бре, не конташ? „Сељактив“ је ’реч која звучи по сељачки’, на „латинском“. Grin
Znam, Miki (ta nisam se rodila ja juče Wink), ali nisam znala da u lingvistici postoje i takve kategorije koje bi služile kao argumenti da se neka reč (ne)koristi. Zato i pitam: šta je to seljaktiv? Angry
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #21 у: 10.46 ч. 04.05.2010. »

Аха, онда ја нисам малочас сконтао шта си ти мислила. Smiley Мада, мислим да је Мирко то узгредно поменуо, са шалом (не инстр. од шал него од шала Grin) на уму. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 11.07 ч. 04.05.2010. »

Аха, онда ја нисам малочас сконтао шта си ти мислила. Smiley Мада, мислим да је Мирко то узгредно поменуо, са шалом (не инстр. од шал него од шала Grin) на уму. Smiley
Можда сам данас превише осетљива/устала на леву ногу/згазили ме и изгурали у метроу/..., али ми се не допада да се у лингивистичку расправу уносе погрдни називи за неке речи, а на основу личног суда. Мислим, шта значи да је нека реч "сељактив" у разговору о томе шта је правилно а шта није? Не разговарамо овде о томе које речи користе који друштвени слојеви/групе људи, већ о томе да ли је нешто исправно рећи или није.
Сачувана
mirkoandjic
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Мирко Анђић

« Одговор #23 у: 16.40 ч. 04.05.2010. »

Цитирано: Бруни link=topic=5477. msg54892#msg54892 date=1272964077
Можда сам данас превише осетљива/устала на леву ногу/згазили ме и изгурали у метроу/. . . , али ми се не допада да се у лингивистичку расправу уносе погрдни називи за неке речи, а на основу личног суда.  Мислим, шта значи да је нека реч "сељактив" у разговору о томе шта је правилно а шта није? Не разговарамо овде о томе које речи користе који друштвени слојеви/групе људи, већ о томе да ли је нешто исправно рећи или није. 

Добро, извињавам се.  Нов сам па сам мало више запаљен, а мало мање озбиљан и усмерен на оквире теме. 

Сав мој (неспретан?) труд је био не да кажем шта је правилно или неправилно, већ да нагласим шта ми се више допада као избор и када је све исправно у граматичком смислу.  Хајде да покушам још једном . . .

Реченица "Довезли смо се једрилицом до Сан Дијега" не разјашњава да ли смо стигли по води или по ваздуху.  Избор превозног средства је врло различит у та два случаја иако им је назив исти.  Ја не видим ништа неисправно у тој реченици.  Једина мана јој је недореченост.  "Доједрили смо до Сан Дијега" избацује "једрилицом", али не разјашњава довољно.

Напротив, ако се каже "Допловили смо једрилицом до Сан Дијега" или "Долетели смо једрилицом до Сан Дијега", тешко да остављамо места сумњи. 

Неко ће рећи да и ваздухоплов "плови", те да прва од ове две реченице није довољно јасна, што је тачно, али тешко да би ико изабрао "допловити" мислећи на ваздухоплов, а да при томе није претходно упознао саговорника са чињеницом да је пут водио ваздухом.

Све правилно, али не баш исто.

Наравно, у случају авиона та дилема не постоји, па је ићи, возити се, летети и путовати једнако једнозначно, с тим што у случају да изаберемо глагол летети не морамо ни да поменемо превозно средство.  Одатле и моја наклоност да користим глаголе који уже одређују радњу.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #24 у: 19.33 ч. 04.05.2010. »

Одатле и моја наклоност да користим глаголе који уже одређују радњу.

Важи. Али ако ми некад будеш рекао да си цело јутро чистио снег, питаћу те: зашто, зар није био чист? Smiley
Сачувана
mirkoandjic
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Мирко Анђић

« Одговор #25 у: 20.51 ч. 04.05.2010. »

Цитирано: Зоран Ђорђевић link=topic=5477. msg54908#msg54908 date=1272994423
Важи.  Али ако ми некад будеш рекао да си цело јутро чистио снег, питаћу те: зашто, зар није био чист? :)

:D :D :D Ово ћу морати да запамтим!

Иначе, тешко ћеш мене, ленчугу, да ухватиш да чистим било шта (о уклањању снега да не говоримо), али верујем да бих се упецао.  :-)

Питање: на шта се односи рашчистити, на снег или на пут? Мени звучи као на пут, али сам збуњет.  Лакше ми је разгрнути снег и очистити пут, а рашчишћавање ћу оставити лингвистима.  Једва га написах, ако је уопште добро . . .    :D

Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #26 у: 22.11 ч. 04.05.2010. »

Намера ми је и била да те збуним. Smiley Има таквих ситуација у којима само буквалисти виде оно што се не подразумева.
Сачувана
bukuroshe
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Име и презиме:

Струка:
Поруке: 192

« Одговор #27 у: 14.13 ч. 05.05.2010. »

Iako formalno nije pogrešno reći voziti se avionom, ipak mislim da taj oblik treba izbjegavati. Pretpostavljam da se time hoće reći da neko nije putovao avionom. Putovati i voziti se nije sasvim isto. Neko može reći da se vozio automobilom (kroz kvart), ali da nije putovao automobilom u neki drugi grad ili državu. Teško da će i pristalice oblika voziti se avionom reći "vozio sam se avionom do Londona" i sl.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #28 у: 14.45 ч. 05.05.2010. »

Ова присталица хоће. Wink
Сачувана
bukuroshe
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Име и презиме:

Струка:
Поруке: 192

« Одговор #29 у: 10.00 ч. 10.05.2010. »

Dobićete još jednog pristalicu čim kod nekog dobrog pisca naiđem na takvu formulaciju.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!