Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ножурда, ручурда...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
00.42 ч. 06.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Ножурда, ручурда...  (Прочитано 22021 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 41

« у: 12.28 ч. 09.05.2010. »

Ножурда, ручурда, брадурина. . .  Интересује ме како се у граматици називају овакви облици.  Јесу ли то аугментативи, попут мачкетина, само са другачијим наставцима (-јурда, -урина)?

И постоји ли неко правило, за које именице се употребљава који наставак?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 13.23 ч. 09.05.2010. »

Ja nisam nikad čula za ručurdu, samo za ručerdu...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #2 у: 13.32 ч. 09.05.2010. »

Ja nisam nikad čula za ručurdu, samo za ručerdu...

Ни ја. Где си то чуо?
Сачувана
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 13.45 ч. 09.05.2010. »

Цитирано: Зоран Ђорђевић link=topic=5513. msg55082#msg55082 date=1273404735
Цитирано: Бруни link=topic=5513. msg55081#msg55081 date=1273404215
Ja nisam nikad čula za ručurdu, samo za ručerdu. . . 

Ни ја.  Где си то чуо?

U ovoj temi. Tu je rečeno i da nastavak za građenje takvih konstrukcija nije -urda, već -jurda, tj.  da se ne radi o palatalizaciji, već o jotovanju (bar prema novijim izdanjima gramatika).

P. S.  Ne znam zašto, ne rade mi url-tagovi, a u url se automatski ubacuju nekakvi razmaci, pretpostavljam radi neke zaštite?

Edit: Budući da mi sad rade url-tagovi, ispravio sam link.
« Задњи пут промењено: 18.11 ч. 09.05.2010. од Даниел » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #4 у: 13.51 ч. 09.05.2010. »

Постоји и правилна је реч ручурда.

Ту се ради о суфиксима субјективне оцене, како се у граматици називају наставци за извођење, под један, увећаница (аугментатива) (са пејоративима [= ’погрдне речи’]) и, под два, умањеница (деминутива) (са хипокористицима [= ’називи одмиља’]).

Наставци за извођење увећаница (са пејоративима) јесу: -ина; -етина, -урина, -ура, -уштина; -чина; -јурда.

За извођење умањеница (са хипокористицима) имамо: -ак; -ић, -чић; -ац; -ица; -це; -анце / -енце, -ашце / -ешце.

Не може се рећи за све примере када ће новотворена реч имати само аугментативно, када и погрдно, те само деминутивно или и хипокористично значење. Те се разлике уразноличују и приписују најчешће употребом и језичким осећајем.

П. С. Одувек ми је био симпатичан пример како смо наставком -ица добили, како се то обично схвата, аугментатив и пејоратив — гузица. Cheesy
« Задњи пут промењено: 14.01 ч. 09.05.2010. од Мирослав » Сачувана
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 15.13 ч. 09.05.2010. »

Хвала на заиста исцрпном одговору. Ово ми је отворило неколико нових питања.

За извођење умањеница (са хипокористицима) имамо: -ак; -ић, -чић; -ац; -ица; -це; -анце / -енце, -ашце / -ешце.

Може ли се ту убројити и наставак -че, као у речима девојче, цедуљче, телевизорче? Односно, да ли и ови облици спадају у деминутиве?

Да ли нека именица може имати више деминутивних или аугментативних облика? Прво ми пада на памет реч син - синчић, синак. Претпостављам да су оба деминутива правилна?

И пар конкретних примера: да ли је неправилно од речи нога, осим ножурда, као аугментатив употребити још и ногетина, ногурина? Некако ми изгледа рогобатно и неуобичајено. А од речи мачка, може ли се рећи мачкурина или мачурда (у последњем примеру би редослед промена био мачкјурда > маччурда > мачурда)?

(Сада ми тагови нормално раде, изгледа да је проблем био у томе што сам имао мање од десет постова.)
Сачувана
mirkoandjic
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Мирко Анђић
Струка: Програматор
Поруке: 61

« Одговор #6 у: 15.33 ч. 09.05.2010. »

П. С. Одувек ми је био симпатичан пример како смо наставком -ица добили, како се то обично схвата, аугментатив и пејоратив — гузица. Cheesy

Та реч је зврк, јер преко свега прихвата и "одмиљак" гузичакSmiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 15.51 ч. 09.05.2010. »

Хм, ја бих рекла да "гузица" није ни аугментатив ни диминутив, већ нормална реч. Имамо као аугментатив гузичетина а као диминутив гузичица, или гузичак, како рече Мирко... Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 16.09 ч. 09.05.2010. »

Хвала на заиста исцрпном одговору.

Нема на чему.

Може ли се ту убројити и наставак -че, као у речима девојче, цедуљче, телевизорче? Односно, да ли и ови облици спадају у деминутиве?

Да, али не увек. Овај наставак нам служи првенствено за именовање младунаца животиња (маче, куче, голупче, гушче, мече...). Ипак, бројни су и примери где се овим наставком означава какав мали предмет или мало биће (момче, девојче, пастирче, клупче, унуче, прозорче, шеширче...).

Да ли нека именица може имати више деминутивних или аугментативних облика? Прво ми пада на памет реч син - синчић, синак. Претпостављам да су оба деминутива правилна?

Свакако: синче, синчић, синак; псић, псетанце, псеташце; главурда, главурина, главетина итд.

И пар конкретних примера: да ли је неправилно од речи нога, осим ножурда, као аугментатив употребити још и ногетина, ногурина? Некако ми изгледа рогобатно и неуобичајено.

Треба проверити у нпр. Клајновој Творби, али мислим да ногетина одступа од творбених правила, па бисмо имали ножетина; исправно би било и ножурина, јер су морфолошке алтернације к, г, х : ч, ж, ш уобичајене пред наставком -ина и другима (-етина, -урина). Да може деловати каткад рогобатно и неоубичајено — сагласан сам.

А од речи мачка, може ли се рећи мачкурина или мачурда (у последњем примеру би редослед промена био мачкјурда > маччурда > мачурда)?

Хм, нисам баш сигуран за редослед промена у мачурда какав си овде навео. Друго, могло би се рећи мачкурина, поред мачкетина, али сумњам да би то неко превалио преко усана.

(Сада ми тагови нормално раде, изгледа да је проблем био у томе што сам имао мање од десет постова.)

(Управо тако.)
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #9 у: 16.43 ч. 09.05.2010. »

[...] јер су морфолошке алтернације к, г, х : ч, ж, ш уобичајене пред наставком -ина и другима (-етина, -урина).

Ваља напоменути да наречене алтернације могу изостати пред деминутивним наставком -ица, па се ту уразноличило значење речи добивених њиме према томе је ли се алтернација догодила или је изостала. Тако имамо да су рукица, ногица, снахица само речи одмиља (хипокористици), док су ручица, ножица, снашица умањенице (деминутиви). Нпр., пре ћемо рећи како „беба има ногице и рукице“ него ножице и ручице (кô да је инсект Cheesy).
Сачувана
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 17.55 ч. 09.05.2010. »

Друго, могло би се рећи мачкурина, поред мачкетина, али сумњам да би то неко превалио преко усана.

Па, би.Smiley Имам пријатељицу која тако из милоште (хипокористично) назива мачку. Нисам баш био сигуран колико је правилно, али изгледа да јесте.

Мада ми ту опет нешто "не штима". Ако се осврнемо на правило

исправно би било и ножурина, јер су морфолошке алтернације к, г, х : ч, ж, ш уобичајене пред наставком -ина и другима (-етина, -урина).

онда би то значило да редослед промена треба да буде следећи: мачк-урина (додавање наставка -урина), затим маччурина (палатализација I) и на крају мачурина (губљење сугласника). Или се овде палатализација I не примењује због консонантне групе "чк"?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 18.01 ч. 09.05.2010. »

Ја врло често кажем: мачкурина. Smiley Мени лично делује неправилно...
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #12 у: 22.24 ч. 09.05.2010. »

Мада ми ту опет нешто "не штима". Ако се осврнемо на правило

исправно би било и ножурина, јер су морфолошке алтернације к, г, х : ч, ж, ш уобичајене пред наставком -ина и другима (-етина, -урина).

онда би то значило да редослед промена треба да буде следећи: мачк-урина (додавање наставка -урина), затим маччурина (палатализација I) и на крају мачурина (губљење сугласника). Или се овде палатализација I не примењује због консонантне групе "чк"?

Ово важи првенствено за алтернацију к, г, х : ц, з, с, али да: изостаће палатализација пред сугласничком скупином чк: мачкурина у овом нашем случају.

Сачувана
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 01.37 ч. 10.05.2010. »

Што је најзанимљивије, већ примећујем да ми мачкурина више и не звучи тако необично и неправилно као што ми је звучала кад сам започињао тему.
Мислим да ћу убудуће, кад сусретнем неку мачку на улици, ту реч мачкурина користити као хипокористик.Smiley (Под мачком подразумевам четвороножно створење, да не буде забуне.)
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #14 у: 02.00 ч. 10.05.2010. »

(Под мачком подразумевам четвороножно створење, да не буде забуне.)

Таман посла, ми смо ти сви овде смртно озбиљни. И под патком се овде подразумева само двоножно живинче. Cheesy
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!