Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Instrumental imenica ženskog roda sa završetkom na suglasnik
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.10 ч. 16.11.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Instrumental imenica ženskog roda sa završetkom na suglasnik  (Прочитано 16000 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« у: 17.04 ч. 20.12.2006. »

, a u geometriji se pod unutrašnjosti neke konture

unutrašnjošću

Izvini, znam da si slučajno pogrešio, ali nekako mi slatko  Smiley
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #1 у: 17.32 ч. 20.12.2006. »

Пошто су поруке у међувремену обрисане, да образложим: Бојан Башић је написао "Pretpostavljam da hoćeš reći kako se pod unutrašnjosti nekog skupa podrazumeva skup njegovih unutrašnjih tačaka...", на шта га је З. В. оптужио да је погрешио.

Нипошто НИЈЕ погрешио.

Стевановић о инструменталу именица женског рода на сугласник:

"Посебно објашњење захтева једино иструментал једнине, који... има двојак облик - облик с наставком -ју и облик с наставком ... Када се инструментал именице употребљава сам, без облика других речи... онда се употребљава инструментал с наставком -ју, јер се с оним другим завршетком инструментал ових именица не разликује од већег броја осталих њихових падежа. Облик инструментала с наставком -ју употребљава се, дакле, онда када је потребно да сам тај облик отклони могућност мешања његова значења са значењима која све могу имати облици са завршетком . Међутим, тамо где облици атрибута, рецимо, и предлози који се једино уз инструментал употребљавају отклањају сваку двосмисленост... све чешћи је у употреби инструментал у облику с наставком ."

Бојан је уз облик "унутрашњости" употребио предлог под. Тај предлог слаже се само с два падежа: акузативом и инструменталом ("ставити под кога/што", "налазити се под ким/чим"). Међутим, акузатив једнине именице "унутрашњост" гласи "унутрашњост", дакле не може се побркати с инструменталом. Тиме је падеж једнозначно одређен и грешка није направљена.

Опет остадосте без "аргумента", поштовани З. В.
« Задњи пут промењено: 17.35 ч. 20.12.2006. од Фаренхајт » Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #2 у: 17.34 ч. 20.12.2006. »

Ne moraš se izvinjavati, svako može da me ispravi.

U ovom slučaju jesam slučajno (pošto uvek koristim oblik instrumentala s nastavkom -ju, što možeš videti i na početku istog pasusa, gde sam napisao unutrašnjošću), ali nisam pogrešio. Smiley

Instrumental imenica treće vrste (tj. imenica ženskog roda sa završetkom na suglasnik) ima dva oblika instrumentala, s nastavkom -ju ili -i. Gramatike obično konstatuju, najgrublje rečeno, da se nastavak -i češće javlja kada uz imenicu stoji atribut, a nastavak -ju inače (vidi Gramatiku Stanojčića i Popovića, tačka 203, kao i veliku Stevanovićevu Gramatiku, tačka 228); međutim, time ništa ne propisuju, odnosno koji će oblik biti upotrebljen zavisi samo od izbora pisca.

P. S. Sad vidim da me Farenhajt preteče s odgovorom.
« Задњи пут промењено: 17.36 ч. 20.12.2006. од Бојан Башић » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #3 у: 17.42 ч. 20.12.2006. »

Ne moraš se izvinjavati, svako može da me ispravi.

U ovom slučaju jesam slučajno (pošto uvek koristim oblik instrumentala s nastavkom -ju, što možeš videti i na početku istog pasusa, gde sam napisao unutrašnjošću), ali nisam pogrešio. Smiley

Instrumental imenica treće vrste (tj. imenica ženskog roda sa završetkom na suglasnik) ima dva oblika instrumentala, s nastavkom -ju ili -i. Gramatike obično konstatuju, najgrublje rečeno, da se nastavak -i češće javlja kada uz imenicu stoji atribut, a nastavak -ju inače (vidi Gramatiku Stanojčića i Popovića, tačka 203, kao i veliku Stevanovićevu Gramatiku, tačka 228); međutim, time ništa ne propisuju, odnosno koji će oblik biti upotrebljen zavisi samo od izbora pisca.

P. S. Sad vidim da me Farenhajt preteče s odgovorom.

Opet naučih nešto novo Smiley
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #4 у: 17.44 ч. 20.12.2006. »

Опет остадосте без "аргумента", поштовани З. В.

Eto, šta ću jadan.  Grin
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #5 у: 13.41 ч. 21.12.2006. »

Da li ovo govori možda i o tome da se i instrumental približava dativu - lokativu, za koje smo već zaključili ( http://forum.vokabular.org/index.php?topic=540 ) da su blizu da se potpuno stope? U množini su ta tri padeža već istovetna, zar ne?
« Задњи пут промењено: 13.52 ч. 21.12.2006. од З. В. » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #6 у: 13.45 ч. 21.12.2006. »

Da li je sprdačina koju smo pravili kada je jedan poznati turbo narodnjak izjavio "Ja se bavim umetnosti", ustvari bila neutemeljena (bar u gramatičkom smislu)?
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #7 у: 14.01 ч. 21.12.2006. »

Ако прочитате оно претходно образложење, видећете да није. Кад инструментал стоји самостално, без "околних путоказа" у виду предлога и(ли) придева, предност се даје облику на -ју.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 15.31 ч. 21.12.2006. »

Zaista je pomenuti mogao da odabere u ovom slučaju bolji oblik. Ipak, strogo gramatički gledano, nije pogrešio, jer gramatike samo daju prednost jednoj ili drugoj varijanti (u zavisnosti od konteksta), ne i isključivo propisuju jedno ili drugo.
Сачувана
Јуродиви
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Филолошки факултет
Поруке: 17

« Одговор #9 у: 14.13 ч. 27.12.2006. »

Пошто сам сретао и један и други облик, почео сам да их сматрам дублетима; али по мом мишљењу, у овом случају би требало да буде употребљено речју , јер је то правилан облик инструментала... Или није? Да ли је уопште реч о два различита падежа?   Huh Шта ви мислите?
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 14.31 ч. 27.12.2006. »

Пошто сам сретао и један и други облик, почео сам да их сматрам дублетима;

Dobro si počeo da smatraš. Pročitaj nekoliko gornjih poruka.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #11 у: 14.35 ч. 27.12.2006. »

Znači li da je jednako pravilan instrumental od imenica kao žeđ ili buđ i žeđi/buđi i žeđu/buđu?
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #12 у: 14.42 ч. 27.12.2006. »

Управо тако. Исто и код "моћ", "ноћ" и сл. (Рецимо, моме уху би више годило "морен глађу и жеђу..." него "морен глађу и жеђи...".)
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #13 у: 14.59 ч. 27.12.2006. »

A „moren gladi i žeđi“?

Lično, kao što gore rekoh, uvek koristim oblik s nastavkom -ju (osim kad napravim grešku u kucanju Wink), ali to je ipak stvar ličnog izbora.
Сачувана
Јуродиви
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Филолошки факултет
Поруке: 17

« Одговор #14 у: 15.14 ч. 27.12.2006. »

E, a шта је онда ВОЉА ЗА МОЋ? (ваљда није много глупо)
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!