Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Stanovnik Republike Srpske
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.34 ч. 20.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Stanovnik Republike Srpske  (Прочитано 35893 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
maja...
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 57

« Одговор #15 у: 20.33 ч. 01.06.2010. »

Ja sam stanovnik Republike Srpske. Pošto je Srpska samo dio Bosne i Hercegovine, ne vidim potrebu za nekim vještačkim stvaranjem etnika. Kako bismo onda nazivali stanovnike Federacije BiH? Mi smo ovdje ili Bosanci ili Hercegovci.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #16 у: 20.36 ч. 01.06.2010. »

Ja sam stanovnik Republike Srpske. Pošto je Srpska samo dio Bosne i Hercegovine, ne vidim potrebu za nekim vještačkim stvaranjem etnika. Kako bismo onda nazivali stanovnike Federacije BiH? Mi smo ovdje ili Bosanci ili Hercegovci.

Imaš plusić od mene za simpatično razmišljanje. Wink
Сачувана
maja...
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 20.37 ч. 01.06.2010. »

Hvala, Đorđe. Smiley
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #18 у: 21.11 ч. 01.06.2010. »

Упркос Ђорђевим симпатијама, ово није најсрећнији став. Откуд то да само државе смеју имати етнике? Сваки једночлани заселак на српскохрватском говорном подручју има свој етник, сваки географски појам (планина, долина реке, околина језера, брдо, брдашце, делови градова, села и, уопште, све где може да се живи) од којег се лако може извести етник/ктетик — њих и има. Али за Републику Српску — нема потребе! Наравно да има, иначе dawnangel не би ни питала.

Разуме се, друга је ствар што структурно, творбено није изводљиво направити етник од Република Српска.
Сачувана
d@do
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 184

« Одговор #19 у: 21.23 ч. 01.06.2010. »

Odoh u off ali bih postavio jedno pitanje? Šta ako neko, radi određenih interesa, zloupotrijebi neki termin (npr. bosanac) pa se određena skupina stanovnika ne želi više identifikovati sa tim pojmom? Da li i dalje insistirati na tome, pa ih geografski i dalje svrstavati u bosance (odgovaralo to njima ili ne) ili im dopustiti da se zovu onako kako žele?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #20 у: 21.44 ч. 01.06.2010. »

Упркос Ђорђевим симпатијама, ово није најсрећнији став. Откуд то да само државе смеју имати етнике? Сваки једночлани заселак на српскохрватском говорном подручју има свој етник, сваки географски појам (планина, долина реке, околина језера, брдо, брдашце, делови градова, села и, уопште, све где може да се живи) од којег се лако може извести етник/ктетик — њих и има. Али за Републику Српску — нема потребе! Наравно да има, иначе dawnangel не би ни питала.

Nisam mislio nipošto implicirati kako nema potrebe stvarati etnik za bilo koje mesto — naravno da možemo, i trebamo, pomerati jezičke granice što je to više moguće i koristiti se tvorbom slobodno, kako nam maternje jezičko osećanje i potreba nalažu. Nema razloga zašto ne bismo izvodili etnik i od Republike Srpske, da možemo.

Samo mi je Majino razmišljanje bilo simpatično, to sam prokomentirao. Možda je njen stav nespretan, ali učinilo mi se, a i dalje mi se čini, kako je motivacija za to njeno razmišljanje zapravo vrlo plemenita; ona kao da želi prevazići granice ili kao da ne želi užim određenjem narušiti širu zajednicu i izvođenjem posebnog imena (a znamo da to tako može i da tako ide) stvoriti neku novu granicu i podelu između ljudi. To mi je vrlo simpatično i takvo nevino razmišljanje uvek će dobiti moj glas. Smiley

Odoh u off ali bih postavio jedno pitanje? Šta ako neko, radi određenih interesa, zloupotrijebi neki termin (npr. bosanac) pa se određena skupina stanovnika ne želi više identifikovati sa tim pojmom? Da li i dalje insistirati na tome, pa ih geografski i dalje svrstavati u bosance (odgovaralo to njima ili ne) ili im dopustiti da se zovu onako kako žele?

Pitanje nije lako jer je taj problem aktualan. Kada se vremenom slegne fama, možda će i ta stvar doći na svoje mesto. Generalno je uvek najbolje poštovati želju samih Bosanaca, ali nezgodno je pitanje stoga što još uvek ima dosta ljudi i u Bosni i van nje koji taj naziv ipak ne vide u negativnom svetlu. Oni koji se ne identifikuju s tim pojmom imaju puno pravo da se ne identifikuju s njime i naravno da ćemo poštovati to, ali mislim da je svakodnevni jezik ipak ostao slabo poljuljan tom promenom — za mnoge ljude i u Bosni i van nje to je i dalje najnormalniji naziv za stanovnike Bosne bez ikakvih konotacija. Zato kažem da ipak mora proći malo vremena dok ne vidimo na što će stvar zaista izaći. Slično je i sa Srbijancima.
Сачувана
d@do
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 184

« Одговор #21 у: 22.09 ч. 01.06.2010. »

Pitanje nije lako jer je taj problem aktualan. Kada se vremenom slegne fama, možda će i ta stvar doći na svoje mesto. Generalno je uvek najbolje poštovati želju samih Bosanaca, ali nezgodno je pitanje stoga što još uvek ima dosta ljudi i u Bosni i van nje koji taj naziv ipak ne vide u negativnom svetlu. Oni koji se ne identifikuju s tim pojmom imaju puno pravo da se ne identifikuju s njime i naravno da ćemo poštovati to, ali mislim da je svakodnevni jezik ipak ostao slabo poljuljan tom promenom — za mnoge ljude i u Bosni i van nje to je i dalje najnormalniji naziv za stanovnike Bosne bez ikakvih konotacija. Zato kažem da ipak mora proći malo vremena dok ne vidimo na što će stvar zaista izaći. Slično je i sa Srbijancima.
Problem i jeste što je to u BiH itekako aktuelno. I ja mislim da je za neke stvari ponajbolji status quo, i ostaje samo da se nadamo da ćemo izleći i odgojiti neke razumnije naraštaje (ovi postojeći su već kontaminirani).
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #22 у: 23.19 ч. 01.06.2010. »

Разуме се, друга је ствар што структурно, творбено није изводљиво направити етник од Република Српска.

Имамо примере и у Србији. Сремац је житељ и српског и хрватског* дела Срема, као што је Банаћанин житељ и српског и румунског дела Баната. Па и Санџаклија (ако је тај термин уопште у општој употреби) је житељ и српског и црногорског дела Санџака. Немамо називе за житеље Србије и Хрватске, јер су у питању модерне политичке творевине, а не регије са којима се народ на неки начин... па, сродио. Имамо израз Србијанац који је у сусједству популаран као израз за житеље Србије, међутим, унутар само Србије, па и међу Србима који живе ван ње, устаљено је да су Србијанци житељи регије централне Србије, а не житељи Србије у целини.

Српска и ФБиХ су модерни политички ентитети, можда у будућности и државе, али својом територијом обухватају устаљене регије Херцеговине и Босне за чије житеље је устаљен назив Херцеговци и Босанци. Тешко је и немогуће тренутно уводити изразе којима би се једном речју описали Федералци или Српсканци, или Босанохерцеговци ако је у питању територија државе БиХ у целини. Житељи српског (који припада Српској) дела Босне и Херцеговине нису ништа мање Босанци и Херцеговци од житеља федералних делова. Истина, тренутно постоје политичке играрије и злоупотребе термина Босанац, па га неки узимају као ексклузивно свој, а други напрасно одбацују, али, на пример, херцеговачка свест и име је јака без обзира на националност или државну територију на којој се налази. Свакако да решење Босанци и Херцеговци није никако најсрећније када је у питању потрага за термином који се описује у уводном посту, али мислим да жељени термини ипак не постоје и да ће се ту још дуго користити исти они изрази које користимо када су у питању, на пример, Македонија, Мађарска или Румунија – житељи/држављани/становници одговарајуће државе или политичке регије.

* које се односи на државе Србију и Хрватску, не на народе Срба и Хрвата, слично и за остале примере
Сачувана
RBRS
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 44

« Одговор #23 у: 23.47 ч. 01.06.2010. »

Доста места има неуобичајене називе за своје житеље, на пример становници Приштине и Брчка нису Приштинац и Брчанин, него Приштевац и Брчак.

Брчког.  Wink
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #24 у: 23.58 ч. 01.06.2010. »

Брчког.  Wink

Ето, ипак се поткраде грешка!  Cheesy

Хвала на исправци.  Smiley
Сачувана
maja...
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 00.20 ч. 02.06.2010. »

Joe, rekla sam da nema potrebe za nekim nasilnim stvaranjem etnika, kad već ne može prirodnim putem, a ne da nema potrebe uošte. Predloženi oblici na ovom forumu tipa Republikosrpskljanin, Srbljanin i tome slično, priznaćete, izgledaju, da porostite na izrazu, kao dobra zajebancija na sopstveni račun.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #26 у: 00.26 ч. 02.06.2010. »

Predloženi oblici na ovom forumu tipa Republikosrpskljanin, Srbljanin i tome slično, priznaćete, izgledaju, da porostite na izrazu, kao dobra zajebancija na sopstveni račun.

Па то и јесте била зајебанција, нико није мислио да их узима за озбиљно. Smiley А неки од њих нису ни у складу са нормом. Wink
Сачувана
maja...
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #27 у: 00.30 ч. 02.06.2010. »

Neko se tako isto "zajebavao" '93- '94, pa odlučio da se u Republici Srpskoj mora govoriti i pisati ekavski. Tada sam kao učenik učila da pišem mleko, belo, pa i Beljina (umjesto Bjeljina). A je l' to bilo u skladu sa bilo čim?
Odlutah ja malo, izvinite.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #28 у: 00.33 ч. 02.06.2010. »

Bijeljina. Smiley To beše bilo ’95, zar ne?
Сачувана
maja...
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #29 у: 00.36 ч. 02.06.2010. »

O, izvinjavam se zbog propuštenog - i. Sad ne znam da l' je bilo slučajno il pogrešno naučeno za vrijeme tih ratnih godina kad su nam metali to narječje usta. Moguće da je bilo '95, ne sjećam se najbolje, imala sam tad 10-ak godina.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!