vojvodamm
члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Miloš Milojević
Струка:
Поруке: 91
|
 |
« у: 11.38 ч. 09.06.2010. » |
|
Како гласи датив овог имена? 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #1 у: 12.24 ч. 09.06.2010. » |
|
Ферду.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 820
|
 |
« Одговор #2 у: 14.38 ч. 09.06.2010. » |
|
Може и Ферди, ако је у питању домаће име и ако је из оних крајева где се хипокористици на -о деклинирају као да су на -а. На пример, дела су Ферде Шишића, а не Ферда Шишића.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #3 у: 15.01 ч. 09.06.2010. » |
|
На њега сам и ја мислио (сигурно и Војвода), али нисам знао како се склања његово име по падежима, па сам дао једну од иначица. Све зависи од носиоца имена.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #4 у: 18.36 ч. 09.06.2010. » |
|
Jest, dativ je bilo "Ferdu" ili "Ferdi", ali bolji je onaj oblik koji je za dato ime uobičajeniji, znači ovde bolje "Ferdi Šišiću". (Kao "Ivi Andriću", mada i meni daleko bolje na jeziku leži "Ivu", ali to je moj dijalekat, a ime je ipak njegovo.  )
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 20.04 ч. 09.06.2010. » |
|
Ту се увек сетим Влáде Дивца, за чије име влада општа „збуњола“ по нашој штампи, тј. да ли се ради о Владету, Владу или Влади Дивцу. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #6 у: 20.38 ч. 09.06.2010. » |
|
Ako dekliniraš po III vrsti, fali ti dužina na -ē, u genitivu Vládē. Ako je držati se zavičajnog uzusa, onda je Vláde—Vláda—Vládu itd. Meni omiljeni primer je Mate Hraste — Matē Hrastē — Mati Hrasti — Matu Hrastu itd. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #7 у: 20.57 ч. 09.06.2010. » |
|
Са дужинама никад нисам начисто. Ставио сам само акценат на а, јер у говору постоји и четврта варијанта, где му име мењају као да је оно Владе суфикс („сетим се Влàде-Дивца“). Као и са оним већ поменутим филмовима Бред-Пита или Кирк-Дагласа.
Односно, Керк-Дагласа.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #8 у: 20.58 ч. 09.06.2010. » |
|
Односно, Керк-Дагласа.
Хм, хм... Да ли је Керк? 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #9 у: 21.10 ч. 09.06.2010. » |
|
Хм, хм... Да ли је Керк?  Е, вала, ако није, онда си ти крива што мислим да јесте, јер си управо ти тад наводила Прћића и нова решења која су другачија од устаљених, а ја нисам проверавао.  Чак ми је остало у сећању да си баш за Керка прокоментарисала нешто типа „О, Боже, а смејали смо се Бугарима што кажу Крк Даглас!“ 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 21.14 ч. 09.06.2010. » |
|
Хм, хм... Да ли је Керк?  Е, вала, ако није, онда си ти крива што мислим да јесте, јер си управо ти тад наводила Прћића и нова решења која су другачија од устаљених, а ја нисам проверавао.  Чак ми је остало у сећању да си баш за Керка прокоментарисала нешто типа „О, Боже, а смејали смо се Бугарима што кажу Крк Даглас!“  Ма јел могуће?  Хм, не знам да ли сам ја наводила Прћића, јел га ја немам (имам само географска имена, дакле могао је бити Делија или Бојан, вероватно и Џо има тог Прћића с именима). Hm, zanimljivo. dictionary.com kaze: /kɜrk; Scot. kɪrk/ Dakle, jeste Kerk, ali ili Kirk, ali Kirk bi bilo po skotskom... PS:Sad se setih, i alcesta ima taj recnik s imenima... (Svi imaju recnik s imenima, samo ga ja nemaaaaaaaam...  )
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #11 у: 21.22 ч. 09.06.2010. » |
|
Уф, Бруни, извини! Срећа у гугл, па сам пронашао и ту тему и тај цитат. То је рекао један стари члан, Maiduxa, још пре 3 године (баш за Керка и смејање Бугарима за Крка) у једној старој теми коју сам читао, не знам како ми је остало у сећању да си то била ти и још да сам ја учествовао у разговору! Ма, све је крива та склероза за коју си ми рекла да испољавам прве знаке... Ужас.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 21.25 ч. 09.06.2010. » |
|
Maduixa? Heh...  Znam ja zasto si pomislio da sam to bila ja, al necu da ti kazem. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
vojvodamm
члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Miloš Milojević
Струка:
Поруке: 91
|
 |
« Одговор #13 у: 21.26 ч. 09.06.2010. » |
|
На њега сам и ја мислио (сигурно и Војвода), али нисам знао како се склања његово име по падежима, па сам дао једну од иначица. Све зависи од носиоца имена.
Ta ja ličnost u pitanju. Jel na kraju zaključak da su obe verzije pravilne? (Ferdu, Ferdi ili jedna od ove dve)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #14 у: 21.30 ч. 09.06.2010. » |
|
Jesu pravilne obe inačice, ali je bolje Ferdi.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|