Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Zagriženi (u) stavovima
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.40 ч. 26.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Zagriženi (u) stavovima  (Прочитано 10213 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 18.15 ч. 13.06.2010. »

Цитат
некад превише загрижени својим ставовима,

Ovo je deo Džoovog pisanija iz jedne nam svima neprijatne teme, ali ono što mene zanima naravno nije tema, nego jezik. Cheesy

Elem, oduvek sa mislila da se kaže zagrižen u nečemu, a ne zagrižen nečim. Molila bih Džoa (ili bilo koga drugog) za malo objašnjenje...

Takođe me zanima da li ima još nekog ko je mislio (misli) isto kao i ja, ili je to neka samo moja, lična zabluda...
« Задњи пут промењено: 19.37 ч. 13.06.2010. од J o e » Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #1 у: 20.02 ч. 13.06.2010. »

Изгледа да постоји и трећа опција: загрижен за нешто, која ће бити најтачнија.

Ја тај придев делимице осећам као трпни придев и зато с њим употребљавам именицу у инструменталу као агентивну одредбу (Ја сам загрижен ставовима < Ставови су ме загризли). То је у једној мери логично, али му се противи чињеница да загрижен није трпни придев (т. п. је загризен), мада је настао од загристи (према ХЈП, Скок не помиње).

За после овог придева има смисла зато што је системско: постоји огроман број глагола који уза себе тражи предлог истоветан по облику префиксу који тај глагол има (удубити се у нешто, залепити се за нешто, одлепити се од нечега, надвити се над нешто, извадити из нечега и тако у недоглед), а и употреба му је одвећ честа (на Гуглу око 770 уз облике загрижен, -и, -а).

У ми никако ту не иде, макар га ја нисам чуо. Можда је дошло по аналогији огрезао у нешто (?). Ипак, на Гуглу се и он појављује (око 130 резултата).

Ипак, сад размишљам, није сасвим исто загрижен за нешто и загрижен нечим. У првом случају референт врши радњу (загрижен за математику = воли математику), а у другом је трпи (загрижен математиком = математика га је опчинила). *Загрижен за своје ставове чак није ни могуће.

Све у свему, нема решења. Пре него што сам ово написао, погледао сам све релевантне речнике (осим РЈАЗУ) и нигде се ни речју не помиње рекција овог придева. Чак је нема ни у примерима у речнику. Sad

На крају, пошто сам ја загрижен Smiley за акценте, да кажем да се овај придев у речницима појављује само с нагласком за̀грижен (!!). (Додуше, једнотомник допушта и загри́жен.)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 20.16 ч. 13.06.2010. »

Imaš pravo, mislila sam na ZA nešto, ne u nečemu. Ne znam odakle mi to U, lupila sam pa ostala živa.

S druge strane, zar voleti nešto i biti opčinjen time nije manje više, isto? Zagrižen za nešto ja razumem kao kad neko nešto baš baš voli, tako da meni opčinjen nečime jeste u neku ruku i sinonim za zagrižen za nešto...

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #3 у: 20.42 ч. 13.06.2010. »

за̀грижен (!!)

Tako, bez dužine? Huh Subhanalah!
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #4 у: 20.47 ч. 13.06.2010. »

Doduše, grȉžen mi je u redu, ali stvarno bih ipak rekao zàgrīžen ako bih već akcentovao prefiks (dakle, ako ne zagrížen).
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 20.50 ч. 13.06.2010. »

Jao, sad videh to sa akcentom. To me podseća na onaj beogradski isfolirani naglasak.. zAgrižen, bAnana, bAndera...  Cheesy
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 20.54 ч. 13.06.2010. »

Grȉžen ne postoji, prema grȉsti bi bilo grȉzen. Jel’ ti kažeš ùkraden ili ukráden? (Ja u svim tim oblicima izgovaram kratkouzlazni zagrìzen, ukràden, pomùzen, što, naravno, nije pravilno.)
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 20.56 ч. 13.06.2010. »

Jao, sad videh to sa akcentom. To me podseća na onaj beogradski isfolirani naglasak.. zAgrižen, bAnana, bAndera...  Cheesy

Не, не, у Београду се не говори тако. Овај акценат је обичан за источнохерцеговачке говоре.

S druge strane, zar voleti nešto i biti opčinjen time nije manje više, isto? Zagrižen za nešto ja razumem kao kad neko nešto baš baš voli, tako da meni opčinjen nečime jeste u neku ruku i sinonim za zagrižen za nešto...

Па иста је ситуација, само је различит аспекат. То је као разлика између актива и пасива. Градимо кућу : Кућа се гради — иста радња, различита конструкција.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 20.58 ч. 13.06.2010. »

... ukràden, pomùzen...

Како ово није правилно? Шта је онда правилно? Узгред, и ја тако кажем.
« Задњи пут промењено: 21.00 ч. 13.06.2010. од Мирослав » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #9 у: 21.06 ч. 13.06.2010. »

Grȉžen ne postoji, prema grȉsti bi bilo grȉzen. Jel’ ti kažeš ùkraden ili ukráden? (Ja u svim tim oblicima izgovaram kratkouzlazni zagrìzen, ukràden, pomùzen, što, naravno, nije pravilno.)

Grȉžen kao osnova za zàgrižen, to rekoh da bi mi zvučalo mada ovo drugo ne bi. Inače ja ne govorim ni grȉzen, kažem grízen, mada mi okej zvuči i s kratkosilaznim. Smiley I sve od toga izgovaram s istim akcentom: ugrízen, izgrízen, nagrízen. Kažem i ukráden i zagrížen, ali rekoh, ako bih već akcentovao prvi slog, to bi bilo zàgrīžen.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 21.13 ч. 13.06.2010. »

... ukràden, pomùzen...

Како ово није правилно? Шта је онда правилно? Узгред, и ја тако кажем.

Даничић у Акцентима и Стевановић у двотомној граматици допуштају само за̀гризен, ѝзмузен, у̀краден. Мислим да је Стевановић у свом чланку о трпном придеву (који је после објављен у његовој Књизи о акценту) дозволио и загри́зен, изму́зен, укра́ден. Ствар је с овиме што се акценат одређеног глаголског облика мора слагати или са акцентом презентске или инфинитивне основе (осим 2. и 3. јд. аориста). Зато је првенствен облик са краткоузлазним на првом слогу (пошто трпни придев начелно има акценат инфинитива), а дозвољен је касније и акценат презента.

Сад видех да РСАНУ (под ѝзмусти) даје сва три акцента (два наведена и изму̀зен-измузѐна), али, опет, не знам колико то треба узети здраво за готово.

Grȉžen kao osnova za zàgrižen, to rekoh da bi mi zvučalo mada ovo drugo ne bi. Inače ja ne govorim ni grȉzen, kažem grízen, mada mi okej zvuči i s kratkosilaznim. Smiley I sve od toga izgovaram s istim akcentom: ugrízen, izgrízen, nagrízen. Kažem i ukráden i zagrížen, ali rekoh, ako bih već akcentovao prvi slog, to bi bilo zàgrīžen.

А како изговараш украден ако наглашаваш први слог? У̀крāден?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 21.18 ч. 13.06.2010. »

Не, не, у Београду се не говори тако. Овај акценат је обичан за источнохерцеговачке говоре.

He, he, ti će mi kažeš... Cheesy BEOOOgradski govor zbog kog su svi Beograđani na lošem glasu bili i jesu je taj gde se uvek naglašava prvi slog u reči, pa se onda još razvuče i dobije se beogradsko prenemaganje. Doduše, tako beše u moje vreme, možda beogradski foliranti danas govore drugačije... Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 21.20 ч. 13.06.2010. »

Па иста је ситуација, само је различит аспекат. То је као разлика између актива и пасива. Градимо кућу : Кућа се гради — иста радња, различита конструкција.

Pa znači da je isto, nema razlike u značenju, a to sam i ja htela reći.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #13 у: 21.26 ч. 13.06.2010. »

А како изговараш украден ако наглашаваш први слог? У̀крāден?

Ne, to ne mogu uopšte da izgovorim s akcentom na prvom slogu, ne ide nikako. Smiley Ja imam i infinitive zagrísti, pomústi, jedino ùkrasti tako. To sam "previranje" i ranije primetio u lokalnom dijalektu — neko kaže ùbaciti, ùbacīm, ùbačen, neko kaže ubáciti, ùbācīm, ùbāčen (ali svi kažu bȁciti, bȁčen), tako mogu da kažem i zàgrīsti, zàgrīzen (pa ajde i zàgristi nekako) i zagrísti, zagrízen. Ali niko ne kaže ùkraden, to je jednoobrazno: ùkrasti, ukrádēm, ukráden.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 21.27 ч. 13.06.2010. »

He, he, ti će mi kažeš... Cheesy BEOOOgradski govor zbog kog su svi Beograđani na lošem glasu bili i jesu je taj gde se uvek naglašava prvi slog u reči, pa se onda još razvuče i dobije se beogradsko prenemaganje. Doduše, tako beše u moje vreme, možda beogradski foliranti danas govore drugačije... Smiley

Ја сам мислио само на за̀грижен. Остали се можда и чују.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!