Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Једнина/множина, мушки/женски род
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.37 ч. 09.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Једнина/множина, мушки/женски род  (Прочитано 6843 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
charmed94
Гост
« у: 18.43 ч. 19.06.2010. »

1. У рачунарству се некада не може тачно одредити једнина или множина, па се користи, бар у енглеском, s у заградама и без размака. Како би то било у српском? Да ли би ишло под заградама или под косом цртом и како би то изгледало?

Пример:
Порука/е или порука/-е — порука(е) или порука (е) (с размаком) су успешно послате.
Порука/е или порука/-е — порука(е) или порука (е) (с размаком) је успешно послата.

Морам рећи да је ово је веома за*ебано (види, види, још једна недоумица. Када и где да користим звездицу и да ли да је уопште користим? Има ли неко посебно правило?), а посебно овај завршетак који је подебљан.

2. Да ли ће бити добро дошао/ла када се не може тачно одредити род, или добро дошао/-ла? Друго јесте логичније, али доста чешће сам уочио овај први пример. Можда због нагомилавања знакова? Мени је некако лепше без цртице.
« Задњи пут промењено: 22.11 ч. 19.06.2010. од charmed94 » Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #1 у: 22.13 ч. 19.06.2010. »

Може ли неко на брзину да отвори речнике и да потражи ово, ако уопште има?
Треба ми брзо. Smiley
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #2 у: 22.15 ч. 19.06.2010. »

Mislim da ide ono /-, ali sačekaj one koji znaju Sad. Joe je tu negde.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #3 у: 10.22 ч. 20.06.2010. »

Ја сва ова „два у једном“ решења сматрам стилски ружним и значењски беспотребним.

У првом случају, ако софтвер није способан за боље, идем просто са множином (не једнином, не паукалом): „поруке се успешно послате“ или „{број} порука је успешно послато“ где се {број} умеће при извршавању. Шта се добија кићењем текста са свим могућим граматичким облицима, осим то да преводилац каже кориснику „нисам ја крив, мајке ми, него софтвер“?

У другом случају, ако софтвер није способан за боље, идем просто на множину, односно на Ви ако је обраћање нужно једној особи: „Добро дошли“. Чак и ако софтвер може боље, мислим да је ово најприроднији општи начин обраћања (за разлику од нпр. пропагандног обраћања) публици непознатог пола и броја.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #4 у: 12.34 ч. 20.06.2010. »

Хвала, Илићу!

За други случај сам и ја исто мислио, али сам чисто хтео да видим како би то изгледало.
Ретко (ако не и никад) не користим такво обраћање, већ персирам кориснику, и обавезно с великим словом. Smiley
« Задњи пут промењено: 13.28 ч. 20.06.2010. од charmed94 » Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #5 у: 19.33 ч. 20.06.2010. »

У првом случају, ако софтвер није способан за боље, идем просто са множином (не једнином, не паукалом): „поруке се успешно послате“ или „{број} порука је успешно послато“ где се {број} умеће при извршавању. Шта се добија кићењем текста са свим могућим граматичким облицима, осим то да преводилац каже кориснику „нисам ја крив, мајке ми, него софтвер“?

Valjda nema razloga za pogrešne gramatičke oblike ako može i Broj poslatih poruka, a onda dvotačka pa broj.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #6 у: 01.27 ч. 29.06.2010. »

Шта остали кажу за први пример? Са или без цртице после косе црте?

Да ли има правило у вези с тим?
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #7 у: 17.11 ч. 14.07.2010. »

Још увек имам горе напоменуту недоумицу.
Ајмо, Ђорђе, Џо, Бојане, помагајте! Smiley
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #8 у: 17.16 ч. 14.07.2010. »

Ја такве случајеве увек избегавам. Најбоље би било преформулисати, како је предложио Стоундар.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #9 у: 17.27 ч. 14.07.2010. »

Када би баш морао, да ли би изабрао с цртицом или без ње?

Ја се често сусрећем с тим. Истина, некад може да се избегне, а некад не.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #10 у: 18.52 ч. 14.07.2010. »

Ако би баш морало, коса црта и цртица.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!