Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Toše ili Tošo?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.32 ч. 27.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Toše ili Tošo?  (Прочитано 6589 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: електроника и рачунар
Поруке: 263

« у: 13.06 ч. 20.06.2010. »

Zdravo svima!

Interesuje me od imena Todor kad mu se kumuje nadimak Toša, ali....kada po uzviku zove Toše ili Tošo, kako je lepše?
Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 13.18 ч. 20.06.2010. »

Pitaš za vokativ od imena Toša? Vokativ (padež kojim se zove) glasi Tošo. Smiley
Сачувана
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 13.35 ч. 20.06.2010. »

Po vokativu tako to glasi i završava sa samoglasnikom O, ali recimo Kole po Nikolu?
Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #3 у: 13.40 ч. 20.06.2010. »

Ne mora uvek biti vokativ na -o.

A u tvom kraju, u vašem dijalektu, mislim da su nadimci i njihovi vokativi inače na -e? Ne moraš sa tim biti toliko stroga, ako svi kod tebe Nikolu zovu Kole, a Todora — Toše, zovi ga slobodno i ti. Wink
Сачувана
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 13.45 ч. 20.06.2010. »

Hvala ti Đorđe, ja ga nazivam Toše jer mi zvuči elegantnije nego Tošo seljački jer po selima završava sa O,  dok gradski sa E. Wink Grin
Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #5 у: 13.51 ч. 20.06.2010. »

Jelda? Smiley Pa dobro, eto vidiš. Wink
Сачувана
Robert
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Pansport
Име и презиме:
Robert Petrovic
Струка:
Поруке: 10

« Одговор #6 у: 14.49 ч. 20.06.2010. »

Kada govorimo o vokativu kod vlastitih imenica, najviše mi smeta nepravilno građenje kod imena Maja

Veoma često čujem ono Maja! Još kad me neko čudno pogleda kad koristim oblik Majo. . .

Čak me je jedna nekadašnja drugarica zamolila da je zovem "njenim pravim imenom" a ne sa Majo.  :D
Doduše, i ona je mene oslovljavala samo sa Robert(bez nastavka "e").  :D
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #7 у: 15.09 ч. 20.06.2010. »

Vokativ jeste uvek malo problematičan, imali smo već par tema i o tome. Nema tu baš strogih pravila (tj. pravila ima, ali za svako se u praksi nađe izuzetak Smiley), a pri tome je stvar koliko gramatička toliko i lična i individualna, pa i to što kažeš, ljudi se i naljute kada ih osloviš kako treba. Wink

Evo iz moga iskustva, na primer, kada se nekim Milošima i Urošima obratim sa Milošu i Urošu, pomisle kako ih zezam ili čak vređam, podsmevam se njima ili njihovom imenu, šta li. Smiley

Helem, generalno je pravilo da dvosložna ženska imena sa dugim akcentom imaju vokativ na -o. Ali eto, nađe se uvek i neka Maja, Beba, Sara, Lara, koja neće tako da se zove. Wink
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #8 у: 15.15 ч. 20.06.2010. »

Veoma često čujem ono Maja! Još kad me neko čudno pogleda kad koristim oblik Majo. . .

Čak me je jedna nekadašnja drugarica zamolila da je zovem "njenim pravim imenom" a ne sa MajoCheesy
Doduše, i ona je mene oslovljavala samo sa Robert(bez nastavka "e").  Cheesy

Вероватно је и то сад ин, да простиш.
Сачувана
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 15.43 ч. 20.06.2010. »

Evo iz moga iskustva, na primer, kada se nekim Milošima i Urošima obratim sa Milošu i Urošu, pomisle kako ih zezam ili čak vređam, podsmevam se njima ili njihovom imenu, šta li. Smiley

Helem, generalno je pravilo da dvosložna ženska imena sa dugim akcentom imaju vokativ na -o. Ali eto, nađe se uvek i neka Maja, Beba, Sara, Lara, koja neće tako da se zove. Wink

Konsonantni suglasnici sa vokativom u nekim slučajevima se završavaju sa -e, prema tome trebalo bi osloviti sa Miloše, Uroše, pa čak Toše, ako je tvoja tvrdnja po onom Milošu, Urošu, onda i može Tošu (!) jer zvuči paradoksalno! Jesam li šta ovde propustila?

Neka ženska imena sa vokativom malo zvuči nelagodnije kao što sam malopre rekla da je to seljački žargon jer je u to vreme služilo 4 padeža, ali sada dok imamo nove oblike i može se naći zamenu kao na primer Sarice, Larice, Silvanice, dok Maja, Beba, Jelena, Marija i još slična apsolutno nikako drugačije da preimenuju. Treba uzeti u obzir u kakvoj se situaciji nalazi, na primer, neko ko je daleko neka vlastita imena moraju da završavaju sa -o, jer to slovo duže vibrira i prostire kroz prostor da bi se bolje čulo, kao tatO.., mamO..? Grin
« Задњи пут промењено: 15.46 ч. 20.06.2010. од crni_bor » Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #10 у: 15.59 ч. 20.06.2010. »

Mislim da je u Robertovom slučaju problem to što dotična Maja svoje ime izgovara s kratkim akcentom.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #11 у: 16.19 ч. 20.06.2010. »

Mȁja? Hm, ako je tako, onda vokativ jeste jednak nominativu. Ne znam, moje su sve poznanice sa tim imenom — Máje. Smiley

Konsonantni suglasnici sa vokativom u nekim slučajevima se završavaju sa -e, prema tome trebalo bi osloviti sa Miloše, Uroše, pa čak Toše, ako je tvoja tvrdnja po onom Milošu, Urošu, onda i može Tošu (!) jer zvuči paradoksalno! Jesam li šta ovde propustila?

Neka ženska imena sa vokativom malo zvuči nelagodnije kao što sam malopre rekla da je to seljački žargon jer je u to vreme služilo 4 padeža, ali sada dok imamo nove oblike i može se naći zamenu kao na primer Sarice, Larice, Silvanice, dok Maja, Beba, Jelena, Marija i još slična apsolutno nikako drugačije da preimenuju. Treba uzeti u obzir u kakvoj se situaciji nalazi, na primer, neko ko je daleko neka vlastita imena moraju da završavaju sa -o, jer to slovo duže vibrira i prostire kroz prostor da bi se bolje čulo, kao tatO.., mamO..? Grin

Silvi, izvini, ništa te ne razumem, ne znam šta me pitaš. Smiley

Imaš imena Miloš, Uroš (I vrsta), ali Toša (III vrsta). Vaše Toše je verovatno II vrste. (Ako kažete Tošeta, Tošetu, Tošetom?) Svi su onda vokativi različiti, bez obzira na iste konsonantne suglasnike. Wink Imamo gramatički Milošu (od MilošI), ali i Miloše u praksi, ali imamo Tošo (od TošaIII ili od TošoI), ali imamo Toše (od TošeII).

I od Sára, Mára, Mája itd., vokativi su Sȃro, Mȃro, Mȃjo (kao god Toša—Tošo). Ne znam kakvi sve žargoni u tvom dijalektu postoje, ali rekoh ti, ovo jeste ovako po pravilu, no ne moraš biti toliko stroga ako je uzus u tvojoj sredini drugačiji, kao što i nije normalno u svakoj situaciji govoriti standardnim jezikom, ali zato ne možeš odnijekati istu mogućnost i onome čije su jezičko osećanje, lekt i uzus drugačiji. Smiley
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #12 у: 16.55 ч. 22.06.2010. »

Kada govorimo o vokativu kod vlastitih imenica, najviše mi smeta nepravilno građenje kod imena Maja

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1898.msg16851#msg16851
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!