Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Zanimljiv članak: Internet i pravopis srpskog jezika - istine i laži
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.51 ч. 11.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Zanimljiv članak: Internet i pravopis srpskog jezika - istine i laži  (Прочитано 14022 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« у: 11.57 ч. 25.06.2010. »

Internet i pravopis srpskog jezika - istine i laži

Istok Pavlović

"Pre svega, treba da razumemo da je ogromna većina grešaka u kucanju nastala slučajno. Ne zato što ljudi ne znaju  kako se nešto piše, već zato što su u brzini pritisnuli pogrešno dugme na tastaturi i nisu to primetili. Klasičan pravopis koji se uči u školi odnosi se na pisanje olovkom. Grafitnom ili hemijskom. Normalno da će biti mnogo manje pravopisnih grešaka dok pišemo na papiru jer tu ne možemo da “omašimo slovo”.

Kako smo živeli dok nije bilo kompjutera? Pa, ako se sećate, u najvećem broju slučajeva, glavni cilj dok pišemo rukom bio je da napišemo to što brže, a ne što lepšim rukopisom. Ovaj nagon za brzim pisanjem pomaže ljudskoj vrsti da se što brže odvijaju svi procesi u društvu: Zahvaljujući brzom pisanju, brže se kreću redovi na šalterima, u domovima zdravlja, u sudskim procesima, jednom rečju sve ide brže.

Kada smo prešli na kompjutere, ljudski cilj je ostao isti – napisati željenu misao što brže. Većina ljudi u toj brzini omaši neko slovo, neki od njih to i primete pa kažu u sebi “prepraviću kasnije, neću sad da klikćem mišem i da brišem, izgubiću misao.” Kasnije, međutim, zaborave da preprave. Tako nastaje većina pravopisnih grešaka na Internetu. Sigurno ih i ovaj moj tekst ima nekoliko.

Osuđivanje ljudi koji su omašili slovo u kucanju na Internetu i nazivanje istih “nepismenim idiotima sa dva razreda osnovne” je isto kao da pokušavamo da osuđujemo ljude koji imaju loš rukopis. A koliko znam, među ljudima sa lošim rukopisom ima mnogih akademika, doktora nauka i ostalih vrhunskih intelektualaca."

Ceo članak: http://www.istokpavlovic.com/blog/internet-i-pravopis-srpskog-jezika
Сачувана

Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #1 у: 13.14 ч. 25.06.2010. »

Cheesy
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 202

« Одговор #2 у: 16.54 ч. 25.06.2010. »

Ovo je, koliko vidim, s nekog bloga, pa ga ni ne doživljavam ozbiljno. Autor tih redova može tako da razmišlja, jer se ne zna da li neko posećuje taj blog, ali se ne bih složila s tim. Razumem da neko u brzini zameni mesta nekim slovima, ali da u tu vrstu grešaka ubraja sastavljeno ili rastavljeno pisanje reči, upotrebu velikog slova..., nije baš u redu. Jasno se razlikuju materijalne od štamparskih grešaka, ako štamparske uopšte postoje.
Nedavno u Stilosu gledam neku knjigu, prelistam je malo i, dok mi je trgovkinja hvali, primetim: Ako bi ste hteli... Trgovkinja reče da se, eto, potkrade i poneka štamparska greška, a ja, eto, ostadoh bez knjige, jer me je mrzelo da dalje čitam. Mora da je postalo strašno skupo imati lektora u izdavačkoj firmi.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #3 у: 20.39 ч. 25.06.2010. »

Прочитао сам чланак и коментаре читалаца и мислим да сам схватио суштину. У тој врсти комуникације може се много тога толерисати. Као што се толерише облачење свега и свачега ономе коме то личи. Ипак, сигуран сам да ће и Исток сâм, као и његови истомишљеници, добро пазити на правопис кад буде писао пријаву за неки озбиљан посао, као што на први разговор неће отићи у отрцаним фармеркама.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #4 у: 21.41 ч. 25.06.2010. »

Цитат
Jezik je živ i stalno se menja.

Цитат
Ne postoji i pomirite se sa tim! Ako je ogromna većina ljudi opštim spontanim socio-lingvističkim konsenzusom odlučila da će se nešto zvati “pejst” a ne “nalepi”, onda je to tako za vjeki vjekov, i to ne može da promeni više nikada nijedan ekspertski tim ili nevladina organizacija za očuvanje jezika.

Ја мислим да су ове две тврдње, тезе или шта већ - помало контрадикторне.

И само једна исправка: није социо-лингвистичким, него социолингвистичким. Дакле, штампарска грешка (или слаба писменост, свеједно) која мења смисао изјаве.

Сачувана
Mirela
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: student knjizevnosti
Поруке: 60

« Одговор #5 у: 16.07 ч. 26.06.2010. »

Cheesy
Obrazovanost i pismenost postaje mana za neke ljude. Zalosno...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #6 у: 16.41 ч. 26.06.2010. »

Cheesy
Obrazovanost i pismenost postaje mana za neke ljude. Zalosno...

Још мало па да ти буде непријатно кад пишеш и  говориш како треба. Гледају те као да се правиш важан (да не кажем нешто друго).
Сачувана
Mirela
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 16.49 ч. 26.06.2010. »

E,da znate da je to zaista tako Sad
Cesto mi se desavalo da ispravljam ljude koji govore "celo vreme", jer mi to jako para usi kad cujem. Medjutim,shvatila sam da ljudi to ne protumace na dobar nacin...
Iskreno, ja bas volim kad me neko ispravi ako nesto pogresno kazem ili napisem, jer onda to vise ne radim. Samim tim i naucim nesto novo. Smiley
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #8 у: 18.05 ч. 26.06.2010. »

Cesto mi se desavalo da ispravljam ljude koji govore "celo vreme", jer mi to jako para usi kad cujem.

Исправљаш их само зато јер теби то пара уши?  Smiley
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Mirela
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 18.10 ч. 26.06.2010. »

Ne! :p
Ispravljam ih, zato sto mislim da je potrebno ukazati ljudima na neke greske, ako oni toga nisu svesni. Spomenula sam primer koji najcesce cujem, pa sam zato rekla da mi para usi...
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #10 у: 18.12 ч. 26.06.2010. »

’Цело време’ није погрешно.
Сачувана

Mirela
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #11 у: 18.13 ч. 26.06.2010. »

NIje? Nas su u skolici ucili da jeste Cheesy
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #12 у: 18.15 ч. 26.06.2010. »

Прочитај последњу одредницу у овој поруци.
Сачувана

Mirela
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #13 у: 18.21 ч. 26.06.2010. »

Logicno je, nisam razmisljala o tome na takav nacin. Medjutim, uvek koristim izraz "sve vreme", mislim da je u pitanju navika i dugogodisnje potenciranje nastavnika, kasnije i profesora na ovom izrazu. Smiley
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #14 у: 18.27 ч. 26.06.2010. »

Већ смо неколико пута на форуму установили да су нас професори понекада учили погрешно. Но, шта је ту је. Битно је да човек буде спреман да и даље учи и поправља се.
Сачувана

Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!