Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Osnovna pravila....
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
13.04 ч. 24.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Osnovna pravila....  (Прочитано 30822 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
самоникли
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 134

« Одговор #30 у: 12.19 ч. 27.01.2011. »

Цитат
Барем колико ја знам.

Можда ипак не знам?

Цитат
http://www.blogovnik.com/naslov/Zarez,-zapeta,-koma/50791/

Naravno, zarez je obavezan samo na nivou rečenice, to ne važi za sintagme. Na primer: Kupio je udobnu stolicu a(li) vrlo skupu. Ispred veznika "a" ili "ali" može i ne mora da se stavi zarez. To je vrlo važno napomenuti jer decu često pogrešno uče da je ispred "a" i "ali" uvek obavezan zarez, kao i ispred "jer", "iako", "nego", "već"... što nije tačno.

Шта ли је овај писац хтио овим рећи? Да "није тачно" ни у неким другим ситуацијама, а не само код синтагми?
« Задњи пут промењено: 12.23 ч. 27.01.2011. од самоникли » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #31 у: 12.24 ч. 27.01.2011. »

Ma, cuj, ja sam isto vadio iz malog mozga, a ovaj 'stich' nije bas primer koji bih rado dao. Naime, imam utisak da je to jedan od konzervativnih jezikoslovaca, pa mi neka njegova tumacenja pravila i nisu bas dovoljno dobra.

(Ovde sam upotrebio zarez ispred 'a', jer mi nije potrebno da radnja tece, vec zelim naglasiti zakljucni deo recenice)
Сачувана
самоникли
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #32 у: 12.37 ч. 27.01.2011. »

obicno zarez ne ide ni ispred 'i', ali je u nekim situacijama stilski dozvoljen (bese li se zove oksfordski zarez?)
Naravno, ako cemo formalno, uobiajeno je da se zarez stavi.

Ако је "оксфордски", онда то вјероватно има везе са оних неколико сукобљених англоамеричких правописних стандарда (загледао сам их, у више наврата) те не видим разлога да иједан "наш" зарез зовемо по њему.

Елем, оно што је мене занимало је зарез иза везника када су они на почетку реченице. Знаш ли штогод о томе? Или да сачекамо (пра)старосједиоце?

П. С. Мислим да се те потоње зарезе треба користити крлежијански; када има станке, треба зарез, а када нема – не треба.
« Задњи пут промењено: 12.42 ч. 27.01.2011. од самоникли » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #33 у: 13.06 ч. 27.01.2011. »

Ne mogu naci neku strucnu literaturu, pa bih ti dao primere:

Ali on nije bio to i to.  (Konstatacija da on nije bio to i to)
Ali, on nije bio to i to.  (Naglasak je na 'on'. Znaci, bas on nije bio to i to)
Ali; on nije bio to i to.  (Uprkos nekim indicijama, on nije bio to i to.)
Ali...on nije bio to i to.  (Dramatika; ocekuje se neka katarza, preobrat)

Kao sto vidis, u ove cetiri recenice se dinamika iskaza menja. Stavise, menja se u blagoj meri i znacenje - u pravcu naglasavanja ili uporedjivanja. I ti mozes birati sta tvom tekstu vise odgovora.

I da, koliko vidim, tendencija je uzela maha, da primer: "Ali, on nije bio to i to" - zameni ostale. Naime, u govornom jeziku se mogu postici skoro sva ova znacenja - naglasavanjem svaki put druge reci u recenici.
Ali, pisano, tesko mozes prepoznati takav naglasak:

ALI, on nije bio to i to.
Ali, ON je nije bio to i to.
Ali, on NIJE bio to i to.
Ali, on nije BIO to i to.
Ali, on nije bio TO I TO

Jer se svih pet primera pisu isto.

E, sad bih jos dopunio:

Ovu recenicu mozes opet animirati znakom pitanja i uzvicnikom, kao i kombinacijom oba.
Ali dobijena se znacenja ne poklapaju sasvim sa ona prva cetiri primera, pa cak ni sa druga.

Ali, on nije bio to i to. (pomirenost-konstatacija)
Ali, on nije bio to i to! (odricanje, bilo koja varijanta)
Ali, on nije bio to i to? (nesigurnost)
Ali, on nije bio to i to!? (zar nije bio to i to?)
« Задњи пут промењено: 13.44 ч. 27.01.2011. од VladKrvoglad » Сачувана
самоникли
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #34 у: 13.27 ч. 27.01.2011. »

У, сјајно. Хвала, лампиру.
Сачувана
VPF
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Vladimir Filipović
Поруке: 194

« Одговор #35 у: 01.34 ч. 28.01.2011. »

Ако је "оксфордски", онда то вјероватно има везе са оних неколико сукобљених англоамеричких правописних стандарда (загледао сам их, у више наврата) те не видим разлога да иједан "наш" зарез зовемо по њему.

E, ovu sitnicu mislim da mogu ja da razjasnim.

"Oksfordski zarez" se tako zove jer je prvi put privukao pažnju prašinom koju je digao u raspravama o engleskom pravopisu. Ne znam kako je tu pojavu opravdano zvati kad se odnosi na druge jezike, ali bi se svakako mogla primeniti van engleskog.

Knjiški primer: "Zahvalila se na podršci roditeljima, predsedniku Tadiću i pevačici Jeleni Karleuši."

Jasno je jedino iz konteksta da nisu Tadić i Karleuša njeni roditelji, nego se ovde nabrajaju tri stavke: prvo roditelji, pa predsenik, pa pevačica. Da su u pitanju neka manje poznata imena (Pera Perić i Milka Milić) ne bismo mogli znati na šta se tačno misli; većinom bismo pretpostavili da su to imena roditelja, pa je onda pitanje kako izraziti ono drugo značenje.

Jedno predloženo rešenje je da se u takva nabrajanja "A, B i C" doda još jedan zarez: "A, B, i C". Tad bi, naravno, "roditeljima, Milki i Peri" značilo da su joj Milka i Peri roditelji, a "roditeljima, Milki, i Peri" bi značilo da se pored roditelja zahvaljuje još i Milki i Peri. Da ima nekog smisla, ima. Čak je sasvim obično napraviti pauzu u izgovoru baš na tom mestu.

U engleskom neki pravopisci ovu novotariju kategorički odbijaju, neki prihvataju samo tamo gde očigledno razrešava nedoumice, a neki (retki) preporučuju da se uvek koristi kad veznik najavljuje kraj nabrajanja.
Сачувана
Sofija
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 3

« Одговор #36 у: 19.09 ч. 08.03.2011. »

Postovanje i administratorima i ucesnicima ovog kvalitetnog foruma.
Nemam reci zahvalnosti,niti poseban komentar.
Jednostavno svakog dana naucim ono sto sam mislila da znam ?
Hvala vam sto ste izgradili ovakav kutak.
Сачувана
bagzi94
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
bagzi
Име и презиме:
Dejan Milenković
Струка: Učenik
Поруке: 105

« Одговор #37 у: 22.28 ч. 14.03.2011. »

Ma, da!
ili
Ma da! (bez zapete)

Ja mislim da je drugo pravilno, ali eto, čisto da proverim.
Сачувана
Индијанац Џоунс
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 72

Tatanka, tatanka!

« Одговор #38 у: 02.23 ч. 15.03.2011. »

Ma, da!
Kada počinješ rečenicu nekim uzvikom, uvijek možeš da ga odvojiš zarezom od ostalog. Meni tako ljepše izgleda.
Ma, idem odavde!
Jao, ne mogu više!
Hej, kuda si pošao?!
« Задњи пут промењено: 05.04 ч. 15.03.2011. од Indijanac Džons » Сачувана

Skr. je skr. za skr.
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!