Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Poziciono J između vokala I i A
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.17 ч. 10.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Poziciono J između vokala I i A  (Прочитано 26977 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #15 у: 23.24 ч. 01.10.2010. »

Ako je od FBI FBI-ja, onda bi trebalo da bude i ALI-ja. Smiley
Сачувана
Charmed
Гост
« Одговор #16 у: 17.08 ч. 02.10.2010. »

Делим исто мишљење. Још један пример је од ДВД-ја.
У овом случају, ипак, не би било погрешно ни без гласа Ј.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #17 у: 17.38 ч. 02.10.2010. »

Ali samo kada se koristi pravilniji izgovor /devede/ (dok ne izađe novi Pravopis, teško je reći da li je i jedino pravilan).
Сачувана
Charmed
Гост
« Одговор #18 у: 17.54 ч. 02.10.2010. »

Joe kaže da ostaje Daniel, bez obzira na to šta se mislilo onom tvrdnjom u Pravopisu da se u imenima normira J, a za prezimena samo savjetuje. Nadam se da će novi Pravopis biti jasniji.

Ја бих без имало размишљања рекао Даниел. Не можемо ми прекрстити неку особу само зато што Правопис тако каже.
Исто то важи и за имена као што су Андреа или Ксениа. То би било исто као када бисмо ускладили име Крстина у Кристина, а познајем некога ко се тако зове.

Цитирано: Stoundar
Ali samo kada se koristi pravilniji izgovor /devede/ (dok ne izađe novi Pravopis, teško je reći da li je i jedino pravilan).

Када ће више издати тај нови Правопис? Требало је да изађе пре годину дана, колико се сећам.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #19 у: 18.39 ч. 02.10.2010. »

Šta god od normativne literature treba da izađe, dodati još jedno pet godina na najavljeni termin. Grin
Сачувана
Charmed
Гост
« Одговор #20 у: 19.22 ч. 02.10.2010. »

Сува истина. Cheesy
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #21 у: 19.26 ч. 02.10.2010. »

Цитат
Ја бих без имало размишљања рекао Даниел.

Не, ти би рекао Данијел (види образложење Ђ. Божовића).
Мало смо се удаљили од теме. У теми Даниел/Данијел поставио сам питање:

Уколико ми НИЈЕ ПОЗНАТО да је то име у матичним књигама забележено БАШ као Даниел , да ли ћу погрешити уколико у том мом незнању, чувши некога да то име изговара Данијел (а не може га никако друкчије изговарати, како је то Ђорђе лепо објаснио), напишем Данијел? Или, да мало досолим: Да ли је у српском језику Георгиевски или Георгијевски, и да ли је Владо Георгијев или Георгиев?
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #22 у: 19.34 ч. 02.10.2010. »

Naravno da ćeš pogriješiti, kao što bih i ja pogriješio na engleskom ako bih samo na osnovu slušanja izvornog izgovora zaključio da treba Dylan a ne Dillon. Ako je danas prihvaćeno da samo nosilac imena određuje kako je pravilno a ne Pravopis, onda je bilo šta drugo pogrešno.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 19.44 ч. 02.10.2010. »

Цитат
treba Dylan a ne Dillon.

Ниси одабрао баш најбољи пример. Ту се ради о два различита гласа, односно слова, а овде је само у питању међусамогласничко "ј".
Али, рецимо да си у праву. Мене само интересује како ћу ја, као неко ко записује нешто, са сигурношћу знати ко је Даниел, а ко Данијел?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #24 у: 19.56 ч. 02.10.2010. »

Pa ne vidim kako bi mogao da znaš u bilo kom konkretnom slučaju, osim ako ga ne vidiš prethodno napisanog ili ne čuješ od njega samog kako se piše. Jedino da se vodiš statistikom da je Daniela bez J ipak manje, što i dalje ne garantuje da ćeš pogoditi.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #25 у: 20.56 ч. 02.10.2010. »

Цитат
treba Dylan a ne Dillon.

Ниси одабрао баш најбољи пример. Ту се ради о два различита гласа, односно слова, а овде је само у питању међусамогласничко "ј".
Али, рецимо да си у праву. Мене само интересује како ћу ја, као неко ко записује нешто, са сигурношћу знати ко је Даниел, а ко Данијел?

Ali i u mojem primjeru čuješ isti (engleski) izgovor koji se može zapisati na više načina, samo što naš fonološki pravopis ne toleriše tolike razlike. Ako prihvatimo Daniel kao zasebno ime s istim izgovorom, moramo provjeriti kako se taj izgovor zapisuje.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #26 у: 21.49 ч. 02.10.2010. »

Цитат
moramo provjeriti kako se taj izgovor zapisuje.
Управо тако. Изговор је Данијел (опет се врађам на Ђорђево објашњење), па би, ваљда, и запис требало да буде Данијел (без обзира што је изворно Даниел). Даље, ако са Даниелима из Србије морамо поступати на начин да њихово име пишемо без "ј", шта је, рецимо са Даниелом из Хрватске? Да ли је то страно име из другог језика (додуше блиског, али ипак другог), па да се транскрибује сагласно правилима о транскрипцији страних личних имена, или тај хрватски Daniel и у српској ћирилици треба да остане Даниел? Или, други пример: Diana Budisavljević, хуманитарна радница аустријског порекла, већину живота провела у Загребу као супруга хирурга Јулија Будисављевића. Да ли она остаје Диана, или смемо да је "транскрибујемо" у Дијану? Име је страног порекла (исто као и Даниел), носио га је неко ко је живео на овим просторима и био држављанин неке од држава са ових простора (као, уосталом, и неки Даниел)  . . .  У једном од пређашњих постова поставио сам питање да ли је Геогиев или Георгијев, односно, да ли је Георгиевски или Георгијевски, али ми нико није одговорио.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #27 у: 21.58 ч. 02.10.2010. »

Ako se dobro sećam, ni Pravopis nije nešto određen po pitanju prezimena, to valjda treba da dođe u onom novom koji čekamo. Smiley A za Dianu Budisavljević je stvarno rebus, pošto mi se čini da zavisi da li ime tretiramo kao strano ili ne. Ako uzmemo kao nemačko ime, onda valjda ne bi trebalo da bude prepreke transkripciji, ali da ga tretiramo kao nemačko?
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #28 у: 22.33 ч. 02.10.2010. »

Цитат
Ako uzmemo kao nemačko ime, onda valjda ne bi trebalo da bude prepreke transkripciji, ali da ga tretiramo kao nemačko?

Алкеста, управо у томе и јест проблем: Како, у погледу транскрипције, третирати имена која су очигледно страног порекла, а њихови носиоци су "наши људи" (да се тако изразим)? То је сада један шири проблем, јер при том мислим и на Radka Poliča (Ратко Полић, Радко Полич или Ратко Полич), Iztoka Puca (Исток или Изток), већ поменуту Диану/Дијану, Владу Георгиева/Георгијева, Риалду/Ријалду Кадрич итд.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #29 у: 22.35 ч. 02.10.2010. »

Mislim da Vlado traži da se piše Georgiev bez J, ali opet, to je prezime a za prezimena nisam načisto šta Pravopis traži.
Interesantno, Radka Poliča sam uvek viđala napisanog baš tako. Kad bi pisalo Ratko Polić mislim da ne bih uopšte povezala o kome se radi. A Puca sam samo čula od komentatora i nisam ni znala da se piše sa Z, sigurno bih napisala Istok.
Ali, s druge strane, pišemo i Mel Gibson, bez jednačenja...
« Задњи пут промењено: 22.38 ч. 02.10.2010. од alcesta » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!