Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Boki Kotorskoj ili Boci Kotorskoj
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
08.04 ч. 03.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Boki Kotorskoj ili Boci Kotorskoj  (Прочитано 24846 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« у: 16.09 ч. 11.01.2007. »

O, Đorđe, pa i ti stiže do prve duple nule! Srećna ti prva stotka! Grin

О, па хвала, нисам ни приметио. Smiley

Slava ne potvrđuje ama ništa. Vera i nacionalnost nisu nužno povezani. Znam porodice koje su decenijama bile katoličke veroispovesti, a da se u poslednje vreme neko od njihovih članova priklonio pravoslavnoj veri i preuzeo slavu. To ih ne čini srbima nego pravoslavcima.

Ниједан православни народ осим Срба не слави славу. Мада, занимљиво је то што у Боци Которској од давнина има и православних и католика, а и једни и други славе славе. Smiley
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #1 у: 16.21 ч. 11.01.2007. »

Bez obzira što samo Srbi slave slavu, slažem se sa Kontrom, ako neko slavi slavu znači da je pravoslavac, a ne Srbin. Nacionalnost ne možeš promeniti, sve i da hoćeš. Veroispovest možeš.

Đorđe, zar se kaže u BOCI? Huh

Interesantno, to da katolici slave slave... Prvi put čujem.
Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #2 у: 16.30 ч. 11.01.2007. »

Pa niko nije ni rekao da katolici slave slavu, a pardon, sad videh kod Đorđa... hm, znam da delimo dosta običaja, ali za slavu nisam znala.
Kaže se u Boki, ne u Boci, Đorđe se verovatno šalio. Smiley
« Задњи пут промењено: 16.32 ч. 11.01.2007. од alcesta » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #3 у: 16.34 ч. 11.01.2007. »

Код географских имена може се спровести сибиларизација, а и не мора: може и Боки и Боци, и Лики и Лици, и Пожеги и Пожези.

Бокељи имају неке специфичне локалне етнографске карактеристике. Било је у прошлости и неких Бокеља који се уопште нису изјашњавали ни као Срби ни као Хрвати (ни као Црногорци ако баш хоћете), већ просто као Бокељи.

Зар се не може и националност променити? Припадност неком народу само је ствар свести код људи, ништа један народ није друкчији од другог ни по којим физичким или психичким особинама.

Колико је само Срба променило веру, и постали су Турци у средњем веку? Зар није Иво Андрић био Хрват, али је одлучио да му је лепше да буде Србин?

А на крају крајева, сви смо ми "разумни људи", које год народности или вероисповести били. Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 16.38 ч. 11.01.2007. »

Hm... stvarno nikad nisam čula varijante Boci i Požezi, mada jesam i Liki i Lici... I Pravopis i Klajn navode samo dativ Boki.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 16.42 ч. 11.01.2007. »

Bojane, niti sam rekla da su neki narodi bolji od drugih, niti to mislim. Lično smatram da nacionalnost ne možeš promeniti, iz prostog razloga kao što ni pol ne možeš promeniti, to si što si, pa to ti je, svidelo ti se ili ne. Druga stvar je državljanstvo. Ja na primer, mogu da dobijem španski pasoš tj. državljanstvo, ali nikad nežu prestati da budem ono što sam od kad sam se rodila - Srpkinja. Time ne smatram niti želim da kažem ni da sam bolja ni da sam gora, jednostavno je to činjenično stanje.

Srbi u srednjem veku jesu promenili veru, ali nacionalnost nisu. Ne sećam se da smo ikada imali Turaka u Bosni pošto su isti otišli posle Drugog spskog ustanka. Imali smo muslimane, a to nije nacionalnost. Sada čujem da se zovu Bošnjaci. A to opet nije Turci.

A što se tiče Boce ovaj, Boke... Grin

Liki i Lici sam čula, nema sumnje kod oba oblika o čemu se radi, Požegi i Požezi takođe, mada ovo drugo čini mi se kao pogrešno, al ajde... Ali Boci??? Bojane, a da pogledaš ti u taj ćitap što imaš, pa nam reci šta konkretno kaže za Boku Kotorsku.... Jer ako počnemo da pričamo da se nešto desilo u BOCI, postoji veoma velika šansa da dođe do zbrke...
« Задњи пут промењено: 16.49 ч. 11.01.2007. од Maduixa » Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #6 у: 16.48 ч. 11.01.2007. »

Све потурце за време османске владавине сматрали су себе Турцима, иако им турски није био матерњи језик, нити су потицали од Турака. И итекако их је било у Босни.

Hm... stvarno nikad nisam čula varijante Boci i Požezi, mada jesam i Liki i Lici... I Pravopis i Klajn navode samo dativ Boki.

Не знам... Huh
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 16.49 ч. 11.01.2007. »

Све потурце за време османске владавине сматрали су себе Турцима, иако им турски није био матерњи језик, нити су потицали од Турака. И итекако их је било у Босни.

A kako onda da nisu i nastavili da se izjašnjavaju kao Turci kad su pravi Turci otišli?
Сачувана

alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 16.53 ч. 11.01.2007. »

Aha, evo nađoh u Pravopisu i Požegu! Dat. Požegi, ređe Požezi... hm, stanovnici su Požežani i Požežanke, a može i Požeškinje. Smiley

Ali za Boku piše samo jedna verzija.

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #9 у: 17.00 ч. 11.01.2007. »

A kako onda da nisu i nastavili da se izjašnjavaju kao Turci kad su pravi Turci otišli?

У Краљевини Југославији сматрани су или Србима или Хрватима муслиманске вере. У СФР Југославији постали су Муслимани са великим М. Тек тада је створена та одредница - Муслимани као народ. Данас су постали Бошњаци.

Питање њихове националне припадности јако је закукуљено. Словенског су порекла, а сматрали су се Турцима - због своје вероисповести. Вук их је сматрао Србима "турског закона", а титовци су мислили да је Муслимани "у смислу националне припадности" најбоље решење...

Вук у студији "Срби сви и свуда" пише:

Цитат
У поменутијем овдје мјестима биће најмање око пет милиона душа народа, који говоре једнијем језиком, али се по закону (религији) дијеле на троје: може се од прилике узети да их око три милиона има закона Грчкога, и то: један милион у цијелој Србији (с Метохијом), један милион у Аустријскијем државама (у Банату, у Бачкој, у Сријему, у десном подунављу, у Славонији, Хрватској, Далмацији и Боци), а један милион у Босни, Херцеговини, Зети и Црној гори; од остала два милиона може бити да би се могло узети да су двије трећине закона Турскога (у Босни, Херцеговини и нахији Барској). Само прва три милиона зову се Срби или Србљи, а остали овога имена неће да приме, него они закона Турскога мисле да су прави Турци, и тако се зову, премда ни од стотине један не зна турски; а они закона Римскога сами себе или зову по мјестима у којима живе н. п. Славонци, Босанци (или Бошњаци), Далматинци, Дубровчани и тд., или, као што особито чине књижевници, старинскијем или Бог зна чији именом, Илири или Илирци; они пак први зову их у Бачкој Буњевцима, у Сријему, у Славонији и у Хрватској Шокцима, а око Дубровника и по Боци Латинима...

Ужички пекар из деветнаестог века Миладин Радовић у "Самоуком рукопису" пише о ужичким Турцима:

Цитат
Била су око Ужица махом турска имања. Све њиве по Крушчици и лединама биле су њине. Турци изађу петком уз Крушчицу па ударају у шаркије и тамбуре и пјевају оне њине пјесме на српскоме језику јер они нису знали турски ни бекнути.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 18.21 ч. 11.01.2007. »

Slažem se da je veoma komplikovano to pitanje. Međutim, čini mi se da su i u ono doba jasno se razgraničavali poturice od pravih Turaka. Misliš da j eMehmed Paša Sokilović sebe smatrao Turčinom?

Kao što već rekoh negde, čitam neku knjigu o zanimljivostima iz srpske istorije, pa evo šta baš malopre pročitah:

"Janičari su bili nepokolebljivi u novoj veri. Bolje su je držali nego pravi Turci, bili su verski fanatici ili kako kaže narod, "poturica gori od Turčina". Od 1463. do 1623 godine veliki veziri bili su 11 Srba, šest Albanaca i samo pet pravih Turaka." (Bogdan Sekendek: "Manje poznato, ali zanimljivo", Zaslon, Šabac, 2003, str. 35).

Samo navođenje nacionalnosti velikih vezira po meni govori dovoljno o tome da se u narodu uvek pravila razlika između pravih Turaka i poturica, i da se u stvari same poturice nisu osećale Turcima, iako su se trudile da se dokažu u svojoj novoj veri.  Zapravo, (ovo je već moje lično mišljenje), verovatno da se dosta njih "poturčilo" samo da bi sebi olakšalo život, s obzirom da menjanjem vere prestajali su da budu "raja" i samim tim su bili oslobađani od velikog dela poreza i harača koji su morali da plaćaju.

PS; Primetih "BOCI" u ovom isečku iz Vukove Studije... Shocked
« Задњи пут промењено: 18.23 ч. 11.01.2007. од Maduixa » Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #11 у: 18.39 ч. 11.01.2007. »

PS; Primetih "BOCI" u ovom isečku iz Vukove Studije... Shocked

Гле стварно! Cheesy
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #12 у: 19.50 ч. 11.01.2007. »

Cenjeni moji, mnooogo ste u oftopiku. Jagoda, ajd makaze u šake pa odvajaj šta treba u novu temu Smiley
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 19.55 ч. 11.01.2007. »

Cenjeni moji, mnooogo ste u oftopiku. Jagoda, ajd makaze u šake pa odvajaj šta treba u novu temu Smiley

Nije moj forum, a osim toga, nije ništa hitno. Kad bude došao Bojan, neka secka ako misli da treba da se secka. Grin
Сачувана

Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #14 у: 20.15 ч. 11.01.2007. »

Bojane, niti sam rekla da su neki narodi bolji od drugih, niti to mislim.

Ja Bojan, on Đorđe. Nije nas teško razlikovati, piše pored svake poruke. Smiley

Код географских имена може се спровести сибиларизација, а и не мора: може и Боки и Боци, и Лики и Лици, и Пожеги и Пожези.

Tačno je da se može sprovesti sibilarizacija a i ne mora, ali to ne znači da svaka imenica ima oba oblika. Primera radi, pravilno je samo Rijeci, pravilno je i Lici (bolje) i Liki, i Požezi i Požegi (bolje), ali samo Boki. Komplikovan ovaj naš jezik, majku mu. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!