Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  zarez ispred uzrocnih recenica?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.08 ч. 10.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: zarez ispred uzrocnih recenica?  (Прочитано 5326 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
123456
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
...
Име и презиме:
millie wolf
Струка: prof.
Поруке: 36

« у: 11.22 ч. 25.03.2012. »

Mozete li mi dati par uputstava u vezi s tim kad se stavlja zarez ispred uzrocne recenice? U pravopisima pise da kada nijesu tijesno vezane glavna i uzrocna recenica tada moze da se upotrijebi zarez. Ja nesto u praksi ne prepoznajem takve slucajeve i ispada da u 90% slucajeva nece biti zareza - grijesim li?
Сачувана
arhitriklint
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
Osnovna skola
Име и презиме:
Vuk Karadzic
Поруке: 4

« Одговор #1 у: 05.38 ч. 02.02.2016. »

Možete li mi pomoći?
Kako se piše pH vrednost kada se nađe na početku rečenice, na primer:
pH vrednost je mera aktivnosti vodonikovih jona. . .
ili
PH vrednost je mera aktivnosti vodonikovih jona. . .
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #2 у: 13.48 ч. 02.02.2016. »

Употребите 'вредност pH'. Почетно слово прве речи у реченици мора бити велико, али 'pH' се не може писати као 'PH'. Исто важи за све сличне случајеве. Једноставно промените редослед речи у реченици.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374

« Одговор #3 у: 14.34 ч. 03.02.2016. »

Mislim da nema smetnji da se rečenica počne sa malim p od pH jer pravopis ne bi trebalo da ograničava slobodu reda reči. Ne dopada mi se rezultat obrtanja 'pH' i 'vrednost' jer 'vrednost pH' zvuči kao se priča o konkretnoj 'visini pH (vrednosti)' u nečemu, a treba nam pH vrednost kao "varijabla", kao opšti pojam.
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #4 у: 17.34 ч. 03.02.2016. »

Правопис и језички саветници препоручују да се промени редослед или избор речи како би се избегли овакви проблеми. На пример, реченицу не почињемо бројком. Ако се не може избећи употреба бројке на почетку реченице, онда број пишемо речима. У овом случају, пошто имамо велико 'H' скоро на почетку реченице, ефекат малог почетног слова јесте умањен, али то не мења да је реченица започета малим словом.

Слажем се да 'вредност pH' помало звучи као да се односи на неку одређену вредност, али не би представљало никакву грешку да се употреби и у уопштеном смислу. Редослед речи може сепроменити и без обртања 'pH' и 'вредност'.
« Задњи пут промењено: 17.44 ч. 03.02.2016. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!