Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Писање наводника и зареза-тачака
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.02 ч. 15.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Писање наводника и зареза-тачака  (Прочитано 8092 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Владимир
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Владимир В.
Струка:
Поруке: 50

« у: 18.18 ч. 31.12.2012. »

Имам једну недоумицу, и то већ неко време, па бих желео да проверим која је тачна информација.

Ја углавном урадим онако како мени изгледа боље, а кад пишем руком, онда тачку и зарез пишем на средини, испод знакова навода, у куцаном тексту то није баш могуће. Ако ме не разумете, ево примера:

Цитат
Jednog jutra, vrlo rano, mrav pokuca na veveričina vrata.
„Baš lepo“, reče veverica.
„Ali, nisam zato došao,“ reče mrav.
„Valja ipak hoćeš malo marmelade?“
„Pa, dobro... ali samo malo.“
Usta punih marmelade, mrav ispriča zašto je došao.
„Jedno vreme ne smemo da se viđamo,“ reče on.

Када се тачно пишу знакови интерпункције након завршних наводника, ПРЕ или ПОСЛЕ наводника?

Што се тиче знакова питања и узвика, за њих ми је увек лепше да се пишу унутар реченице, док бих ја зарез волео да ставим након знакова наводника јер ми тако изгледа лепше, и сматрам да није потребно да се тачка ставља унутар наводника, јер се подразумева да је исказ завршен. Сад, шта је правилно, желео бих да сазнам.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #1 у: 01.17 ч. 04.01.2013. »

Ako se rečenica nalazi pod navodnicima onda bi trebalo da i sva interpunkcija u toj rečenici ide u navodnike.
Сачувана

mare011
Гост
« Одговор #2 у: 04.19 ч. 22.01.2013. »

,,Идем кући'' рекао је. - тачка увек на крају реченице ако се после наводника нарација наставља; ако је случај:
,,Идем кући.'' - да после наводника нема нарације - тачка је унутра.

,,Идеш кући?'' питала је. - знак питања је увек унутра, независно од наставка реченице.
,,Идем!'' одговорио је. - знак узвика исто као и знак питања.

,,Додај ми капут,'' бла бла бла ,,идем кући.'' - зарез унутра ако је нарација уметнута у изговарани део (понекад то уметање може и без зареза).

Не могу да смислим пример, али зарез може ићи и после наводника. Тај зарез нема везе са застајањем говора онога чије су речи под наводницима него се након изговореног дела прави пишчева пауза у реченици. Ево, рецимо: Запитао се: ,,Где се пише зарез?'', а није добио одговор.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!