Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Uticaj jezika "zute stampe" na nacin razmisljanja
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.33 ч. 04.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Uticaj jezika "zute stampe" na nacin razmisljanja  (Прочитано 26466 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #15 у: 21.10 ч. 18.10.2006. »

Желим топлу добродошлицу Ани Ливији.

Мис'им, баш је супер фора, брате, што нам се придружио још неко ко је у фазону са језиком.
Сачувана
Ана Ливија Плурабел
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 76

« Одговор #16 у: 08.21 ч. 19.10.2006. »

Хвала. Боље вас нашла Wink
Мис'им баш је супер фора, брате, што постоји овакав форум. Свака част, како на идеји, тако и на реализацији Grin
Сачувана
Мирна
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 159

« Одговор #17 у: 11.00 ч. 26.10.2006. »

Stvar je u tome sto oni tako pricaju izmedju sebe, i savrseno se razumeju.

Наташа, сад си ме потресла, без све шале! Ако се они разумеју, онда то само значи да су им осећања, мисли и доживљаји толико плитки и банални, да их је могуће изразити с неких стотињак речи. За изражавање неких финијих, тананијих мисли и осећања потребно је, наравно, много више речи, граматике и стила.

Ја се нисам шалила кад сам у свој потпис ставила: „Језик је дом бића“. У каквом је стању њихово биће ако им је говор такав?
Сачувана

Језик је дом бића. (Хајдегер)
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #18 у: 16.13 ч. 26.10.2006. »

Ne izrazava se sve kroz govor.
Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #19 у: 17.07 ч. 26.10.2006. »

Слажем се, али имам утисак да и неки други начини њиховог изражавања личе на језик којим се служе.
« Задњи пут промењено: 22.00 ч. 26.10.2006. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Ана Ливија Плурабел
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 76

« Одговор #20 у: 11.06 ч. 07.11.2006. »

Слажем се са Зораном. Не морам бити Цицерон да бих имала богат душевни живот, али се ја плашим да је сиромаштво њиховог језика баш одраз њиховог духа и душе. Њихов одабир штива (ако се жута штампа може тако назвати), друштва и начина живота само потврђују сву јаловост њиховог постојања.
Сачувана
bubica83
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
BajicA
Поруке: 12

« Одговор #21 у: 19.32 ч. 04.04.2007. »

Овде се баш одлутало од теме... Проблем језика у мас медијама је заиста алармантан. И то не само у тзв. жутој штампи, него у свим сферама јавног живота, да занемаримо кич типа Гранд емисија... Не могу да верујем да на РТС-у још увек виђам титулу Др, тачке су некеко успели да се ослободе, а великог слова никако... Очито је да лекторисање текстова раде `стручњаци` на истом нивоу професионалности као и водитељи... А ми који смо школовани за такве ствари тамо нисмо пожељни... Радим лектуру једног листа и тамо ме увек прекоравају у стилу `Па тако пише у Политици или Дневнику`. Дакле, мерило им није правопис, већ часопис, а и деца у школи такође размишљају на такав начин - тачно је оно што су чули на ТВ-у... нпр.: `А премијер Коштуница је на то КАЗ`О`(вести B92) Сећам се да смо на испиту из правописа поправљали текстове, са баналним грешкама, угледних дневних и недељних новина... Странци масовно почињу да уче хрватски уместо српског, јер ми имамо само шестотомни речник...и један који је још у фази рада, а биће око 25 томова... Па докле тако? Власт није свесна да запостављањем језика народ полако губи идентитет... О томе би се могло писати у недоглед...али, чему? Кад они који то треба да чују окрећу главу...
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #22 у: 09.10 ч. 06.04.2007. »

Dobro, to sa strancima je malo karikirano. Niko ne uči jezik zato što ima više ili manje tomova rečnika. Porivi za savladavanjem nekog jezika su razni, ali zaista nikada nisam čula da je iko odustao od jednog i latio se drugog zato što prvi ima samo šest tomova rečnika Cheesy

Što se tiče konstatacije o vlasti... nisam sigurna da vlast nije svesna (ako se može govoriti o vlasti kao svesnom biću Cheesy ). Meni su takvi postupci uvek više mirisali za otvorenost ka novim mogućnostima manipulacije, nego na nesvest. Što je još žalosnije.
Al' lepo pomenu na nekoj temi Neskafica - kako očekivati red u jeziku, kad nam zemlju vode bivši lopovi i sadašnji prekršitelji zakona. Bojim se da im je jezik kao takav negde pri dnu liste prioriteta, ako se uopšte na istoj nalazi. Mada i dalje imam utisak da im možda ide u prilog ovakvo stanje.

Mene mnogo manje brine to što je premijer kazo, jer je u odnosu na taj jedan kazo prisutno bar deset kazao, rekao... mnogo mi više smeta što su anglicizmi koje malo ko uspeva da pohvata toliko uzeli maha, da ponekad (mada razumem engleski) počinjem da se pitam o čemu se razgovor uopšte vodi (za više informacija pogledati temu o viktimološkom društvu, a to je čak i lako uhvatljiva reč).

PS: moja literatura kaže da je medij muškog roda (mn. mediji), a "mas-mediji" se piše ili sa crticom ili spojeno, osim ukoliko se ne koristi pun oblik - masovni mediji.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #23 у: 19.51 ч. 08.04.2007. »

zaboravih da napomenem - ispravke, kakve god, je (po mom mišljenju, naravno) mnogo korisnije stavljati odmah, vidno, nego u privantim porukama. Ne služi forum da se krišom ispravljamo, nego da svi nešto naučimo. Mnogo više volim da me isprave javno, pa da od toga još neko ima koristi, nego da dobijam privatne poruke koje će se npr. završavati sa " ovo je tez ak prekrsaj". Kako ja takvu poruku uopšte da shvatim ozbiljno? I kako sledeći koji čita tekst da zna d aje greška napravljena?
Niko ne ispravlja zato što je zlonameran ili zato što želi da pokaže da je u nečemu bolji, nego zato što je smisao postojanja ovog foruma - naučiti nešto!
Сачувана
Marko Stanojevic
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Marko Stanojevic Obijev
Поруке: 1

« Одговор #24 у: 21.40 ч. 06.02.2008. »

Ja obozavam taj uticaj zute stampe!
A pogotovo : mislim da mislim i mislim bre stvarno ono daj, mislim jbt!

Tu nije krivo novinarstvo vec sama omladina.  Neka manje citaju Svet, Kurir i Press. 
Сачувана
MMMila
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 15

« Одговор #25 у: 17.34 ч. 11.02.2008. »

Šta ste se uhvatili "žute štampe" ko pijan plota! (Stavila bih apostrof iza k pre o u ko, ali kad su mi domaća slova, ne znam gde su znaci Huh).

Isti je slučaj i u štampi koja zvanično ne nosi epitet ŽUTA. A tek televizija.... jao, jao.... evo ali baš uhvatih na TV neku informativnu emisiju, pa u poslednjih dva minuta tri puta upotrebljeno gledaOC a na kraju voditeljka odjavi: Sa ovim završavamo ....

Nego, pošto sam i sama, jel, novinarka, doduše pišem nekim tudjim jezikom, baš smo mi novinari neobrazovani! Sad bez ironije... ali baš.

Evo vam slatke priče:

Razgovor u "redakcijskom" hodniku jedne novinske kuće. Dvojica (novinara, jel) naslonjeni na zid puše i ogovaraju kolegu koji je upravo otišao, a sa kojim su se raspravljali jedno deset minuta.

- Vide li ti ovoga, ne zna ni PADEŽI da nabroji!

- Šta se čudis, vidiš da na KONKURS primaju sve i svašta.

« Задњи пут промењено: 17.40 ч. 11.02.2008. од MMMila » Сачувана

dusha.mojblog.co.yu
Miki
Гост
« Одговор #26 у: 18.37 ч. 22.02.2008. »

Примера има небројено: Пинк телевизија, поменута ""жута штампа", пресветни рад, односно недостатак истог... Дописивах се скоро са једним пријатељем преко "Messenger-a", а ту је популарна употреба имперфекта и аориста ради бржег писања (као и у кратким порукама одаслатих са мобилних апарата, јер штеде простор и скраћују потребно време за састављање), а он је константно писао дођо', виде' и слично (без апострофа), а када сам му скрено пажњу на "непостојано Х" у његовом изражавању, одговорио ми је да он за то и не зна.
Удаљих се од теме; придев који без изузетка знају "следитељи" пинк-културе јесте "ужасно", и можда још покоји, а да не причамо о именицама и глаголима: "бекстејџеви", "маст-хевови", "перформанси", "хепенинзи" ...
Ако ме нешто нарочито иритира, то је промена глагола "бити" по лицима у потенцијалу, када је увек облик "би": ја би, ти би, ми би, ви би...
Недостатак лектора на телевизији и у штампаним медијима, незаинтересованост просветних радника (с обзиром на дохотке које примају, није ни чудо, али је ту реч о вишим циљевима, описмењавању деце).
Са четири године сам, као и многа деца моје генерације, знао да читам и пишем и ћирилицу и латиницу, данашњи клинци бивају подизани уз рачунаре, и шта им тамо бива сервирано, то прихватају. Ретко који иде од њих на овакве форуме и сајтове, нажалост.
Не чистимо свој језик од туђица, олако прихватамо стране речи, губимо свој идентитет на тај начин. Мора нешто хитно бити предузето по том питању, али никог није брига. Хрвати измишљају своје речи, па ма колико неке од њих смешно звучале (нама), сви их употребљавају.
Расписах се, а сви посетиоцу овог форума већ знају суштину. Можда да сами нешто предузмемо?
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!