Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Komparativ za oficijelno?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.21 ч. 03.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Komparativ za oficijelno?  (Прочитано 17505 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #15 у: 14.07 ч. 23.10.2013. »

OMali, na temi smo o komparaciji reci 'oficijelno'.

Ali, dobro: 'makar' se moze koristiti bez konstrukcije 'makar+ja':

"Makar je postalo toplije, kad vec zima tako dugo traje."
"Makar, postalo je toplije, kad vec zima tako dugo traje."
"Makar vreme postade toplije, kad vec zima..."
Ili cak skraceno na telegrafski stil:
"Makar toplije." itd.

Znaci, na meni je da izaberem u kom modusu cu ga upotrebiti. Nadam se da mi to dopustas?

A sto se tice Perinog predloga: koliko god izgledao kao dobar predlog, tehnicki je neizvodiv.
Usput sam na uctiv nacin podvukao poentu koju sagledah u cinjenici da je to bas Pera predlozio - a koju narod odavno formulisa ovako: "Rugala se sova senici da ima veliku glavu".
Сачувана
Thomas OMalley
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 36

« Одговор #16 у: 14.18 ч. 23.10.2013. »

Na tebi je da izabereš modus, samo je sa značenjem riječi "makar" u onoj rečenici zarez na pogrešnom mjestu, jer makar jasno ograničava imenicu i onda ne dobiješ smislenu interpretaciju kad ubaciš zarez izmedju. "Bar" je sinonim za "makar", i isto bi važilo i za tu riječ u istoj rečenici. Može se "makar" koristiti i da nije sastavni dio imenične fraze naravno, kao i u primjeru koji sam dao sa riječi "samo".
Dobra je poslovica, nasmijao sam se. Tu bi Pero bio sova jelda, a ja sam senica? Fair enough Smiley
Сачувана
Пера
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Петар Радоничић
Струка:
Поруке: 92

« Одговор #17 у: 14.25 ч. 23.10.2013. »

Опа, ова двојица би могла да се удруже против Пеђе и остатка света. Смејурија. Ма није битан форум, ни њихова писанија, нити мислим на неко брисање или искључивање... Питам се само да ли постоји начин да њих двојица, мимо форума и јавности, онако приватно, на неки начин схвате колики им је заиста ниво знања. Уствари не постоји! Њих ни у шта не би могла да убеди ни комплетна гарнитура професора са Филолошког факултета, из Матице српске и Академије наука. Њих двојица то, пре свега, не би хтели себи да признају, јер шта би после радили, ко би тандркао по форуму?!
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #18 у: 17.46 ч. 23.10.2013. »

Опа, ова двојица би могла да се удруже против Пеђе и остатка света. Смејурија. Ма није битан форум, ни њихова писанија, нити мислим на неко брисање или искључивање... Питам се само да ли постоји начин да њих двојица, мимо форума и јавности, онако приватно, на неки начин схвате колики им је заиста ниво знања. Уствари не постоји! Њих ни у шта не би могла да убеди ни комплетна гарнитура професора са Филолошког факултета, из Матице српске и Академије наука. Њих двојица то, пре свега, не би хтели себи да признају, јер шта би после радили, ко би тандркао по форуму?!

Ovo kaze isti covek kome se omaklo ovo:

По обичају си полупао лончиће, јер мора бити да си гледао неки страни сајт, речник исл. Значења која помињеш (крут, хладан) у српском језику се не могу приписати прилогу официјелно, већ само његовом приближном преводу званично. Рецимо: На састанку се држао сувише званично. Ту би некако могао да прође и компаратив: На другом састанку се држао званичније него на првом.

Али, иако се ради о синонимима, званично је је ипак потпуно различита реч од официјелно, која по логици ствари НЕ МОЖЕда има компаратив, јер ако некоме данас официјелно пошаљеш документ, не можеш касније да му га пошаљеш још официјелније. Да поновим, [b]туђица официјелно на српском не значи круто, хладно[/b]. У Хрватској - можда, али то нас не занима.

Дакле, погрешио си, јер си гледао страни извор информација,а реч је о српском језику.

I dodao bih, makar me mrzi da ga trazim, jos jedan citat gde ovaj covek baca blato i pljuje po Klajnu za stvari koje mu se kod Klajna ne svidjaju... A preporucuje neku nacionalisticku gnjidu, naravno

Pero, ja istupam iz ove rasprave, jer mislim da tebi treba strucna pomoc.
« Задњи пут промењено: 17.51 ч. 23.10.2013. од VladKrvoglad » Сачувана
Пера
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Петар Радоничић
Струка:

« Одговор #19 у: 22.01 ч. 23.10.2013. »

Иступање ти постаје манир. Чим не знаш шта би више измислио, притиснеш на дугме и - ћао. Но, свеједно, ако си већ иступио, поставићу питања самом себи: шта ли је песник хтео да каже цитатима које не објашњава?

Друго, прошли пут си само претио да можеш да смислиш неке примере, а сад те мрзи да их потражиш. Не дочеках те примере, а нисам ни мислио да хоћу.

Без икакве потребе потежеш свог љубљеног Клајна, а пошто то већ чиниш, да те подсетим јер си много забораван: у вези Клајна нисам износио (само) сопствено мишљење, као што ти покушаваш да представиш, већ сам цитирао и ставове чини ми се тројице доктора наука. Да је затребало, било би их још. Како ти то није одговарало, те научнике си прогласио шалабајзерима. Затим сам ти навео десетак Клајнових грешака у Недоумицама (само оне које су ми у том тренутку пале на памет), што су такође потврдили неки професори, али си све скупа прогласио незналицама.

Шта је то у људском бићу... гласно се запитао један познати афористичар, односно шта ли је то што те нагони на овакво понашање?

На крају, упућујеш ми тешку увреду, јер се надаш да ти је због твоје предаје нећу узвратити. И нећу, али не зато што си подигао руке, већ зато што нема потребе. И сам знаш у чему је твој проблем и шта ти је потребно. А и не вређам се, с обзиром на то ко ми је упутио увреду.

Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 22.56 ч. 23.10.2013. »

Okej Pero. Aj jos samo jednom.

Dosao si na forum i proglasio svakoga budalom.

Kad ti je Pedja napomenuo da malo pripazis na nacin diskutovanja, poceo si da sizis kako je to zavera protiv tebe. Ovaj je zadnji glagol indikativan.

Tvoji dokazi u diskusijama su usmereni ka 'cistom srpskom jeziku'. A svi koji tako ne misle bivaju proglaseni neznalicama. (na primer: "Oficijelan u srpskom ne znaci i hladan, krut...?")

Tvoj nacin diskutovanja je zagrizen, uvredljiv, pun je namernih izokretanja, preterivanja, namernih logickih pogresaka, emotivnih ucena, demagogije ("nije spski").

Interesantna je i tvoja zamena teza, gde kazes: "Опа, ова двојица би могла да се удруже против Пеђе и остатка света" (da li je to projekcija, gde se vidi kako ti shvatas svet oko sebe...?) - sad odjednom ispada da nema zavere protiv tebe, ali bi ti rado spojio dva svoja nespojiva oponenta  (OMalija i mene) pod jednu zastavu, a tu zastavu jos da okrenes ako moze protiv Pedje. To je opet klasican primer manipulisanja. To je vec za gadjenje.

Mislim da tebi zaista treba strucna pomoc. To nije uvreda, samo konstatacija. Iz nacina kako se ponasas, strucno lice bi prepoznalo odredjene simptome. 

Zato izlazim iz ove rasprave: ne zelim s tobom gubiti vreme.

Takodje, budi ljubazan pa mi se ne obracaj vise.
Сачувана
Пера
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Петар Радоничић
Струка:

« Одговор #21 у: 12.07 ч. 24.10.2013. »

Хеј, крвожедни, не може то тако. Не можеш неког да извређаш, па хајд' ћао, одох ја, а ти ми се више не обраћај! Стисни петљу, па саслушај и другу страну, а онда одустај колико хоћеш. Ако ће да ти буде лакше, писаћу о теби у трећем лицу.

Најпре о разлогу због кога га задиркујем са Крвожедни или Дракула? Па сам је себе тако назвао. Оно Крвоглад значи гладан крви или жедан крви, дакле вампир. Влад је Влад Цепеш Трећи, влашки гроф Дракула из 15. века, који је ирском писцу Браму Стокеру послужио као узор за хорор роман Дракула. По овом роману је касније снимљена серија филмова о вампиру Дракули са Белом Лугошијем у главној улози, а било је касније и других.

Влад о себи говори у множини и све своје врлине, као што су извртање туђих речи, потурање саговорнику оног што није рекао итд, пројектује на неистомишљенике. То сам му током дискусија више пута замерио, па се он сад сетио да ми и то потури. И никад нема пример, бар не прави, за оно што жели да докаже. Нико, никад и ни на који начин ништа не може да му докаже, јер је он увек у праву. Српски језик му смета, па му смета и помињање српског језика на сајту о српском језику. Ако га на то подсетиш, постајеш бабарога. Ево једног његовог аргумента:

Tvoji dokazi u diskusijama su usmereni ka 'cistom srpskom jeziku'. A svi koji tako ne misle bivaju proglaseni neznalicama. (na primer: "Oficijelan u srpskom ne znaci i hladan, krut...?")

Шта ли је овим хтео, Бога питај, а и да ли је требало да кажем „да 'официјелан' та значења нема на абисинском, хрватском или можда влашком“? Или да „...доказе у дискусијама усмеравам ка... филипинском или занзибарском“?

Да ли он српски језик не говори најбоље, па не разуме како треба, тек никакву заверу нигде нисам поменуо, а поготово не против мене. То он тако изврће не би ли ме увредио, јер говорим отворено и разоткривам његове заблуде и „знање“. Ако је нешто и могло да се „извуче“ између мојих редова, то би могла да буде завера против српског језика. И то га жуља, као да је и сам део такве завере.

Ево како Влад дискутује: „Tvoj nacin diskutovanja je zagrizen, uvredljiv...“ а мало даље: „To je opet klasican primer manipulisanja. To je vec za gadjenje. Mislim da tebi zaista treba strucna pomoc. To nije uvreda, samo konstatacija. Iz nacina kako se ponasas, strucno lice bi prepoznalo odredjene simptome.

Дакле, стварно сам га извређао! Невероватно како високо мишљење о себи има ова индивиуа. Не само да је шампион српског језика, иако своје „знање“ скида са хрватских сајтова, већ и докторима наука држи лекције, омаловажава их, па чак и вређа (то му је манир), а сада је постао и стручњак за медицину. О увредама да и не причам. Но, није му замерити.
Е сад ти се више нећу обраћати, али немој ни ти мени. Немој  ни да упадаш у моју размену мишљења са другима. Прекршиш ли ово, задржавам право да учиним исто, а тада можда нећу бити овако уздржан.

Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: prevodilac
Поруке: 177

« Одговор #22 у: 12.41 ч. 24.10.2013. »

Hvala svima!
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #23 у: 19.57 ч. 24.10.2013. »

Перо, ти си изгледа заборавио да си на статусу поседње опомене. Ово што си у дискусији урадио ти никако није требало.

Више пута ти је речено да такво понашање не можемо да дозволимо а ти баш на њему инсиситираш. Као што ти је објашњено, ако не можемо да утичемо на то да се понашаш пристојно, онд аморамо да те онемогућимо да се тако понашаш.

Превршио си меру. Приступ ти је забрањен.
Сачувана

Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!