Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  порађати (се)
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.12 ч. 28.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: порађати (се)  (Прочитано 11448 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
gorstak-7
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Срђан Хрњак
Струка:
Поруке: 12

« у: 20.25 ч. 13.02.2014. »

Да ли се глагол "порађати" користи искључиво за трудницу, жену као субјекат (она се порађа) или може да се употреби и за новорођенче, као  објекат (бебу су порађали)?
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #1 у: 21.09 ч. 13.02.2014. »

Ne znam tačno. Mogu samo da nagađam.

Lekari su porađali ženu tu i tu neko vreme .... ovo mi zvuči ok, u smislu da su nadgledali i pomagali pri ženinom porođaju.
Lekari su porađali bebu (u smislu pomagali da beba zdravo i dobro dođe na svet) .... mislim da i ovo može, ali nisam sigurna.

Bilo bi bolje da se neko javi da ovo potvrdi ili opovrgne.  Smiley
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #2 у: 23.26 ч. 14.02.2014. »

Мислим да не може то друго. Може се неко породити, могу некога подоридити (помоћи трудници при рађању детета), може се неко породити (родити), али не мислим да је правилно 'породити некога' у значењу помоћи да се так неко роди. Доле сам цитирао дефиницију из речника, која није баш од помоћи, али ето. Рекао бих да је значење под II.2. застарело и да се 'породити' под тим значењем данас најчешће замењује са 'родити'.

"поро̀дити, по̀родӣм свр. I. 1. дати живот рођењем, донети на свет, родити (дете). — Маријица ... породила кћерку ... и годину дана потом умрла (Коз. И. 3, РМС). За девет година шеснаестеро деце породила (Радић Д., РМС).
2. дати живот коме, постати родитељ. — Честитамо ти женидбу! ... Да бог да и пород породио и све ти унапријед пошло! (Ћор. С., РМС). И дјецу смо породили, и радости се наужили, и бриге се набринули (Ивак., РМС).
3. фиг. учинити да се нешто појави изазвати, створити. — Онај мешовити “славеносербски” језик је у XVIII в. породила потреба заштите наше националности [у Војводини] (Белић, РМС). Југовина и први сунчани дани породише нагло прољеће (Михољ. 2, РМС).
II. ~ се 1. рођењем дати живот детету, донети дете на свет. — Накратко после тога она се породи. Родила је мушко дете (Весел., РМС).
2. доћи на свет, родити се, добити живот рођењем. — Он је имао сина најмлађега ... који се породио изненада, кад је мајци било 52 године (НП Вук, РМС). Ја [Хера] се од лукавца Крона породих часнија од свих (М—И, РМС).
3. фиг. појавити се, настати. — Породио се синоћ пожар (Обзор 1932, РМС). За расправу спорова који се породе између послодавца и радника ... установиће се суд добрих људи (Лапч. Д. 8, РМС). Сад се у ономе даје породи нека сумња (Ћор. С., РМС)."
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
gorstak-7
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Срђан Хрњак
Струка:

« Одговор #3 у: 01.55 ч. 15.02.2014. »

Исправите ме ако грешим, али зар није управо овде
Цитирано: s.  z.   link=topic=8227.  msg68999#msg68999 date=1392416778
I.   1.   дати живот рођењем, донети на свет, родити (дете).   — Маријица .  .  .   породила кћерку .  .  .   и годину дана потом умрла (Коз.   И.   3, РМС).   За девет година шеснаестеро деце породила (Радић Д.  , РМС). 
употребљен глагол у односу на дете као објекат?
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #4 у: 02.07 ч. 15.02.2014. »

Не, јер се ту ради о порођају (рађању) детета (објекат) од стране мајке, а не о докторској асистенцији при породу исте, у односу на дете (објекат). Не мислим да је исправна употреба типа 'бабица је породила бебу' (у значењу 'помигла при рађању бебе од стране мајке'), и не бих рекао да уопште постији реч за порођај са дететом као објектом, а трећим лицем (неко ко није и мајка ни дете) као субјектом. То је на бази онога што ја знам. Не тврдим да језик не познаје такву употребу.
« Задњи пут промењено: 02.10 ч. 15.02.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
gorstak-7
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Срђан Хрњак
Струка:

« Одговор #5 у: 02.56 ч. 15.02.2014. »

Моје првобитно питање је било, да ли може глагол "порађати" да се употреби са дететом као објектом, без обзира на то ко је субјекат.  "Она је породила ћерку. " "Децу је породила. "
Према томе, РМС дозвољава такву употребу.  А не пише ни шта сме нити шта не сме да се употреби као субјекат.
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #6 у: 04.00 ч. 15.02.2014. »

Мој одговор се односи на целу тену, а не само ваше питање. А речник очито говори шта се може, а шта не може употребити као субјекат, кроз примере које даје, као и одсуство одреднице 'учествовати у рађању детета' уз присутну 'учествовати у порођају мајке'. Та два значења су довољно различита да би захтевала посебну одредницу, ако то додатно значење постоји. Значи, јасно је да не постоји.

Исправно:
Трудница се породила.
Трудница је породила/родила децу.
Деца су се родила/породила (ово друго је вероватно застарело али без обзира, исправно).
Лекар је породио трудбицу.

Неисправно (колико је мени познато):
Лекар је породио бебу (учествовао у њеном рађању).
« Задњи пут промењено: 04.06 ч. 15.02.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
gorstak-7
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Срђан Хрњак
Струка:

« Одговор #7 у: 13.46 ч. 15.02.2014. »

И мени ова друга формулација звучи неправилно, али занима ме да ли постоји неко правило које прецизно одређује употребу овог глагола.  За сада, ово што пише у РМС, није баш много од помоћи, барем мени.  То што нешто звучи неправилно или застарело, ништа не значи ако не постоји правило.  Практично, оставља нам да субјективно проценимо како ћемо да употребимо. 
Пошто ја нисам стручан у овој области, ја само износим своје мишљење, а прихватићу свако објашњење које понудите.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #8 у: 14.38 ч. 15.02.2014. »

Ne znam šta nije jasno.  Smiley

Ovo ne može:

Lekari su porađali bebu (u smislu pomagali da beba zdravo i dobro dođe na svet) .... mislim da i ovo može, ali nisam sigurna.

Ovako (od gl. poroditi se) može, ali je zastarelo, tj. danas se retko upotrebljava u ovom značenju:

2. доћи на свет, родити се, добити живот рођењем. — Он је имао сина најмлађега ... који се породио изненада, кад је мајци било 52 године (НП Вук, РМС). Ја [Хера] се од лукавца Крона породих часнија од свих (М—И, РМС).

Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
gorstak-7
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Срђан Хрњак
Струка:

« Одговор #9 у: 15.47 ч. 15.02.2014. »

Није ми јaсно зашто не може "Лекари су порађали бебу. " а може "Мајка је породила ћерку. ".  Да ли постоји неко правило које то уређује?
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #10 у: 18.30 ч. 15.02.2014. »

Poradjati + koga
Poradjati + se

Inace, 'zena radja'. (Konstatacija zivotne istine).
 Zena radja dete/bebu. (Konkretan dogadjaj).
Zena poradja dete.(Sinonim sa prethodnim primerom) Poradjati + koga -> bebu
Ako joj neko pomaze, on je/ju poradja. Babica-porodilja, lekar... to je porodjaj. Poradjati + koga -> zenu koja radja
Nova majka je isto "porodilja". (Arhaicno: "Radjaja")
Poradja se. To je radjanje. Poroditi + se
Roditi. Rodila je cerku/sina, tri deteta za cetiri godine.
Roditi nekome nesto. Rodila mu je cerku/sinu, tri deteta za cetiri godine.
« Задњи пут промењено: 19.08 ч. 15.02.2014. од VladKrvoglad » Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #11 у: 20.07 ч. 15.02.2014. »

Није ми јaсно зашто не може "Лекари су порађали бебу. " а може "Мајка је породила ћерку. ".  Да ли постоји неко правило које то уређује?

Влад је изнад боље описао различите употребе речи 'породити'.

Не постоје конкретна правила, али та реч једноставно нема то значење - колико је мени познато, а нико ме други још није исправио. Разлика је у томе што постоји употреба 'породити кога' у значењу помоћи при порођају мајке, али не и при рађању детета (дете као објекат). Значи, 'породити дете' је прихватљиво једино ако се говори о породу мајке - то је синоним са 'родити дете' (понављам све што је изнад изнео Влад). Та конструкција нема значење 'помоћи при рађању детета (објекат)'. Ја не знам да ли постоји неки термин за то, али верујем да је све до рођења сва пажња на трудници, па сходно с тим нико није смислио неки термин за процес помагања при рађању самог детета (дете као главни предмет радње, а не мајка).
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 22.30 ч. 15.02.2014. »

S.z., nisi pazljivo citao moju repliku. Naravno da se 'poroditi nekoga' moze upotrebiti u smislu da lekar pomaze/vrsi carski rez -  dakle - poradja zenu koja radja.
« Задњи пут промењено: 23.01 ч. 15.02.2014. од VladKrvoglad » Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #13 у: 23.13 ч. 15.02.2014. »

Нисам рекао да не може, већ да се не може употребити, 'лекар порађа бебу', у значењу да помаже детету да се роди. Таква конструкција може једино значити да је лекар родио бебу (значи, лекар је трудница), а никако да је помогао беби да се роди. 'Породити' некога може имати значење родити некога лично, или помоћи некоме да роди, али не и помоћи некоме да буде рођен.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 23.40 ч. 15.02.2014. »

Zaneo sam se - i da. U pravu si.
Lekar ne moze poroditi bebu, vec zenu.
Zena moze poroditi ili roditi dete.
« Задњи пут промењено: 23.45 ч. 15.02.2014. од VladKrvoglad » Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!