Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Veliko slovo....
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.28 ч. 11.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Veliko slovo....  (Прочитано 20631 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
WINKS
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 8

« у: 05.29 ч. 12.06.2014. »

Da li se pravilno pise:

Maturski rad iz Srpskog jezika i knjizevnosti ili Maturski rad iz srpskog jezika i knjizevnosti?

I naravno, ZASTO?
Сачувана

Чега се бојах,дође до мене
чега се плаших, задеси ме. . .
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #1 у: 11.59 ч. 12.06.2014. »

Имена језика се пишу малим словом.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
WINKS
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 8

« Одговор #2 у: 08.19 ч. 13.06.2014. »

@ s. z.  ovo je i ime predmeta u skoli. . . .
Сачувана

Чега се бојах,дође до мене
чега се плаших, задеси ме. . .
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #3 у: 13.24 ч. 13.06.2014. »

Не мислим да то прави разлику, али нисам сигуран. Можда неко други боље зна
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Моцарткугелн
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Константин
Струка: софтвераш
Поруке: 46

« Одговор #4 у: 03.42 ч. 15.06.2014. »

То што је име предмета не прави никакву разлику. Пиши малим словом.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #5 у: 12.05 ч. 15.06.2014. »

Тачка 67. у последњем издању Правописа каже да се имена школских предмета пишу малим словом, осим ако се „тачно цитира, односно посебно наглашава у стручном смислу особена концепција изражена именом“. Дати су примери:

„Имам слабу оцену из математике и биологије.“

„Положио сам Математику I и Математику II.“

„Нисам положила Фонетику и фонологију енглеског језика.“

(истицање у извору).

На основу овога, ја бих рекао да у примеру из почетне поруке треба велико слово.
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #6 у: 18.09 ч. 15.06.2014. »

На основу тога, свакако велико слово
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Jezicar
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 21

« Одговор #7 у: 20.29 ч. 30.06.2014. »

A može mi neko reći kako se pišu crkvene titule i hijerarhija (episkopije, eparhije,...)?

Je li Šabačka eparhija ili šabačka eparhija?

Isto me tako zanima vezano za crkve i manastire sa više reči u imenu, ali i crkvene termine (kao što su, recimo, Svete Tajne, Post).
« Задњи пут промењено: 21.27 ч. 30.06.2014. од Jezicar » Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #8 у: 20.24 ч. 02.07.2014. »

Piše se Šabačka eparhija, pravopisni rečnik:

Цитат
eparhija Hvosno, Hvostanska eparhija, t. 26ab

Crkvene titule se pišu malim slovom, ako je verovati Politici:

Sa patrijarhom Irinejom, članovima Svetog arhijerejskog sinoda, mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, episkopom šabačkim Lavrentijem, zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom, raško-prizrenskim Teodosijem, kao i vladikama bačkim Irinejom i novoizabranim austrijsko-švajcarskim Andrejom, visoki gost se sastao u ponedeljak.

Što se tiče crkvenih termina, ne znam, ja bih pisala Sveta tajna, Sveto trojstvo, post, ali nisam sigurna.

O pisanju velikog slova u višečlanim nazivima manastira i crkava (ili crkvi Huh) mislim da je već bilo na Vokabularu. Evo ovde http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2107.15
« Задњи пут промењено: 20.37 ч. 02.07.2014. од Ena » Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Jezicar
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 02.07 ч. 03.07.2014. »

Piše se Šabačka eparhija, pravopisni rečnik:

Цитат
eparhija Hvosno, Hvostanska eparhija, t. 26ab

Crkvene titule se pišu malim slovom, ako je verovati Politici:

Sa patrijarhom Irinejom, članovima Svetog arhijerejskog sinoda, mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, episkopom šabačkim Lavrentijem, zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom, raško-prizrenskim Teodosijem, kao i vladikama bačkim Irinejom i novoizabranim austrijsko-švajcarskim Andrejom, visoki gost se sastao u ponedeljak.

Što se tiče crkvenih termina, ne znam, ja bih pisala Sveta tajna, Sveto trojstvo, post, ali nisam sigurna.

O pisanju velikog slova u višečlanim nazivima manastira i crkava (ili crkvi Huh) mislim da je već bilo na Vokabularu. Evo ovde http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2107.15

Tema je vrlo stara i svakako daleko pre novog pravopisa (ili Pravopisa???), koji je koliko sam načuo uneo dosta izmena po tom pitanju, baš posebno odnoseći sa na zapisivanje toga.

Jesu li isto tako i upravne oblasti? Recimo, Šabački grad, Pribojska opština, Smederevski sandžak i sl..?

P. S. Pitanje isto stoji ako je usamljeno. Recimo, Patrijaršija, Mitropolija, Episkopija,..
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #10 у: 20.50 ч. 03.07.2014. »

Ne znam kako je u novom Pravopisu, moje je školsko izdanje iz 1997.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #11 у: 20.04 ч. 09.08.2014. »

Језичару, ако је реч о одређеној патријаршији, свакако да се користи почетно велико слово. Исто важи и за титуле: Патријарх, Председник. Али, увек патријарх Павле, председник Гук итд. Претходно сам у одговору на једну другу тему дао директне цитате из Правописа. Ако је успете пронаћи, тамо имате поуздане детаље о употреби великог слова у географским и сродним терминима. Правило је да се великим словом пишу само властита имена. Тако имамо Црно море, Хумска улица, улица Хумска, али Улица бреза (пошто је 'улица' овде неизоставно). Хиландарски манастир, али, Бели Манастир (овде је 'манастир' део имена).
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Jezicar
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 02.39 ч. 10.08.2014. »

Језичару, ако је реч о одређеној патријаршији, свакако да се користи почетно велико слово. Исто важи и за титуле: Патријарх, Председник. Али, увек патријарх Павле, председник Гук итд. Претходно сам у одговору на једну другу тему дао директне цитате из Правописа. Ако је успете пронаћи, тамо имате поуздане детаље о употреби великог слова у географским и сродним терминима. Правило је да се великим словом пишу само властита имена. Тако имамо Црно море, Хумска улица, улица Хумска, али Улица бреза (пошто је 'улица' овде неизоставно). Хиландарски манастир, али, Бели Манастир (овде је 'манастир' део имена).

Nisam uspeo da pronađem tu temu.

Da li to znači da onda možemo da pišemo Sremska eparhija i Zvornički sandžak?

Isto me zanima i za pojmove, kao što su Svete tajne.
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #13 у: 20.27 ч. 11.08.2014. »

Када је реч о верској сфери, донекле се мора разликовати Правописом нормирана пракса од употребе која преовладава у верским круговима. Понекад и врсни теолози, који су међу нашим најписменијим људима, употребљавају језик који није сасвим у складу с важећим правописним правилима.
Разлог за то није незнање, већ пропусти самог правописа, који је не даје идеална решења и задовољава потребе друштва кад је реч о употреби великог почетног слова.

Јасно је да многи велико почетно слово асоцирају са поштовањем, тако да се у верском дискурсу срећу облици 'Свети Оци', 'Свети Сава', 'Свете Тајне' и слично, од којих су сви до скоро били погрешни, а по најновијем Правопису је само овај средњи сигурно исправан (на основу онога што знам, и то не из разлога из који би један верник употребио велико 'С' у 'свети').
« Задњи пут промењено: 20.36 ч. 11.08.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Jezicar
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 04.42 ч. 12.08.2014. »

Када је реч о верској сфери, донекле се мора разликовати Правописом нормирана пракса од употребе која преовладава у верским круговима. Понекад и врсни теолози, који су међу нашим најписменијим људима, употребљавају језик који није сасвим у складу с важећим правописним правилима.
Разлог за то није незнање, већ пропусти самог правописа, који је не даје идеална решења и задовољава потребе друштва кад је реч о употреби великог почетног слова.

Јасно је да многи велико почетно слово асоцирају са поштовањем, тако да се у верском дискурсу срећу облици 'Свети Оци', 'Свети Сава', 'Свете Тајне' и слично, од којих су сви до скоро били погрешни, а по најновијем Правопису је само овај средњи сигурно исправан (на основу онога што знам, и то не из разлога из који би један верник употребио велико 'С' у 'свети').

Aham...znači jednostavno samo 'Svete tajne' bi trebalo da pišem.

A teritorijalne jedinice?
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!