Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  pol i spol
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.05 ч. 18.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: pol i spol  (Прочитано 24938 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« у: 07.56 ч. 28.02.2007. »

u jendoj od tema na forumu se pojavi izraz "spol" pa me to podeseti na dielmu koju imam otkad znam za sebe: koje je poreklo reci "spol" i da li je ona ispravna? Meni je uvek grebala po usima kada sam je cuo ili video.
Сачувана

karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 164

« Одговор #1 у: 09.59 ч. 28.02.2007. »

По мом мишљењу спол се каже на хрватском, а на српском исправно је пол.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #2 у: 13.23 ч. 28.02.2007. »

Oblik spol su koristili i srpski književnici.

„Žena ima instinkt spola, a ne instinkt prijateljstva.“ (Jovan Dučić, Sabrana dela, Beograd, 1929)

Međutim, danas je to obeležje hrvatskog jezika, a u srpskom se govori samo pol.
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #3 у: 20.58 ч. 28.02.2007. »

Pri čemu se "spol" koristi samo za seksualne polove, a za sve druge vrste polova takođe "pol" - ne postoji "Sjeverni spol".

Pravo je pitanje otkud taj prefiks "s-". Zna li neko? Ima li to možda veze s time što je cilj tih polova da se sjedine, dok ostale vrste polova moraju ostati suprotstavljene?
Сачувана
dudank
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 38

« Одговор #4 у: 15.44 ч. 01.03.2007. »

Nalazim objašnjenje da se pokretni sufiks s- spontano javio radi eliminisanja homonimije. Deluje malo labavo, ali možda je i tačno - ne mogu da procenim da li je isti slučaj kao kod pomenuti/spomenuti (se). Mada ne vidim neku izrazitu homonimiju - sem u slučaju spolovila (polovilo zaista deluje kao polovno ili polovično spolovilo Smiley ). U svakom slučaju, s obzirom na data značenja  - 1. polovina nečega; 2. sredina; 3. obala, verovatno (s)pol označava dve polovine populacije - mušku i žensku, premda je možda nekad označavao i "sredinu" tela. (Kao u onom starinskom vicu - žene se peru odnekle i donekle; zaključak - "nekla" je ženski polni organ.)

Inače Severni pol nema veze ni sa polovinom ni sa obalom ni sa spolom. Tu je reč grčka (polos, u latinskom polus) i u konkretnom slučaju znači stožer. Što će reći da Kristofer Robin nije mnogo promašio kad je zabo motku u zemlju i zaključio da je pronašao Severni pol ("pole" - motka), a Luka Semenović je divno preveo - pola motke štrči iz zemlje, dakle opet Severni pol. Smiley (Mali omaž A. A. Milnu, izvinjavam se onima koji ga nisu čitali.)
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #5 у: 16.23 ч. 01.03.2007. »

Prilično zanimljivo vam ovo zvuči, Dudank.
I sama sam odmah pomislila na morfološku vezu sa spolovilom, jer je to možda najizrazitiji primer, pošto ta reč u srpskom ne postoji ni sa ni bez s. Ali nije mi palo na pamet ovo vaše objašnjenje Smiley
Сачувана
dudank
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 17.23 ч. 01.03.2007. »

A kad smo već kod homonimije i spolovila, ako ne akcentujemo reč, "udata žena" postaje vrlo diskutabilan opis... Wink Nego, imamo li još neki analogni slučaj tipa "pol" i "spol"? (Ne mislim na dvojne oblike tipa "prama" i "sprama", gde je "s-" verovatno predloškog porekla, kao u "spolja" i "spreda".)
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 17.33 ч. 01.03.2007. »

Sram vas bilo Wink
Sve imam utisak da postoji još poneki sličan primer, nego nijednog ne mogu da se setim  Huh
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #8 у: 17.33 ч. 01.03.2007. »

Što će reći da Kristofer Robin nije mnogo promašio kad je zabo motku u zemlju i zaključio da je pronašao Severni pol ("pole" - motka), a Luka Semenović je divno preveo - pola motke štrči iz zemlje, dakle opet Severni pol. Smiley (Mali omaž A. A. Milnu, izvinjavam se onima koji ga nisu čitali.)

Oni koji nisu čitali Vinija Pua, odmah da se late knjige pre nego što se jave za reč!!!  Wink

Šalim se, ali ovo podsećanje na Kristofera Robina i zabadanje motke u zemlju... eh, baš me je dotaklo... Mnogo sam to voleo. A ima već oko dvadeset pet godina od kad sam to čitao...
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 17.38 ч. 01.03.2007. »

Hmmm... najpre škakljive primedbe, pa preslišavanje o godinama... gospodo, pazite šta pričate, tužiću vas moderatorima... Smiley

Izvinjavam se zbog offtopic-karenja, šalimo se malo Wink
Сачувана
dudank
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 17.47 ч. 01.03.2007. »

Mene moderatori još i mogu da prebace u topik s nepristojnim rečima, zato predlažem da otvorimo na brzinu jedan topik vezan za godine kako bismo svi imali kuda u egzil. Smiley

Nego, da opravdam post: gledam sad nabrojana značenja prefiksalnog s- i nigde nema nijednog kojim bi se moglo objasniti "s" u "spolu". Mada slutim da postoji neka analogna reč.
Сачувана
dudank
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #11 у: 17.57 ч. 01.03.2007. »

Ispravka: nađoh kod Petra Skoka primer: "puž" i "spuž". Mada ne objašnjava o kakvom je eliminisanju homonimije tu reč... spuž i puž imaju isto značenje. (Spužva već nema veze s njima.) Još nečeg se sad prisećam... "sigrati se" (naravno, neknjiževno, ali često u kosovsko-resavskom dijalektu). Ima i "sumiti se", ali ovo poslednje je možda nastalo zbrkom sa izrazom "u sumit, sumitice" (doslovno "unakrst", a koristi se pri ljubljenju u obraze - "poljubiše se u sumit", mislim da ga ima kod Matavulja).
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #12 у: 18.14 ч. 01.03.2007. »

Hmmm... najpre škakljive primedbe, pa preslišavanje o godinama... gospodo, pazite šta pričate, tužiću vas moderatorima... Smiley

Izvinjavam se zbog offtopic-karenja, šalimo se malo Wink

Lolita, ja se izvinjavam, ali morao sam odmah da se izoftopikujem Wink. Pogodi me taj citat s pobadanjem motke u zemlju, podseti me na divnu knjigu, a onda i na neko drugo vreme...
Eh, stvarno beše i drugačije neko vreme. Nije bilo računara, a na tv-u samo dva programa... Slabo šta smo mi klinci mogli da radimo, pa smo bili prinuđeni na svašta - čak i da čitamo knjige. Grin

Mene moderatori još i mogu da prebace u topik s nepristojnim rečima, zato predlažem da otvorimo na brzinu jedan topik vezan za godine kako bismo svi imali kuda u egzil. Smiley

Otvori li ti to već? Otvaraj pod hitno! Cheesy
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #13 у: 18.21 ч. 01.03.2007. »

Ispravka: nađoh kod Petra Skoka primer: "puž" i "spuž". Mada ne objašnjava o kakvom je eliminisanju homonimije tu reč... spuž i puž imaju isto značenje. (Spužva već nema veze s njima.) Još nečeg se sad prisećam... "sigrati se" (naravno, neknjiževno, ali često u kosovsko-resavskom dijalektu). Ima i "sumiti se", ali ovo poslednje je možda nastalo zbrkom sa izrazom "u sumit, sumitice" (doslovno "unakrst", a koristi se pri ljubljenju u obraze - "poljubiše se u sumit", mislim da ga ima kod Matavulja).

Vrlo interesantno. Niz novih za mene reči. Za spuža, za sigrati se (to znači igrati se?) nikad nisam čuo. Za sumit takođe nikad. Gde se govori spuž? Negde u Crnoj Gori možda?
Сачувана
dudank
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #14 у: 18.33 ч. 01.03.2007. »

Spuž se čuje u nekim krajevima Bosne, a verovatno još ponegde, moguće je da ga ima i u nekim krajevima Dalmacije. Sigranje, sigračka - karakteristično za pojedina sela izrazitog kosovsko-resavskog narečja, čuje se i danas (u domaćoj književnosti ga praktično nema, pamtim jedan redak primer iz "Hajdukovanja" Pere Todorovića). Sumit se verovatno i danas može čuti u Hercegovini, Crnoj Gori i zapadnoj Srbiji, inače se u centralnoj Srbiji izgubio. Otprilike poslednja meni poznata živa osoba koja je tu reč koristila bila je moja prababa, koja je bila hodajući leksikon arhaizama. Da, srećna vremena dva televizijska programa... Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!