Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Чему служи правопис?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.25 ч. 15.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 3 4 [5]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Чему служи правопис?  (Прочитано 40394 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #60 у: 22.57 ч. 13.12.2008. »

Bolonja, sa svojim bodovima, jeste isto to. I tamo je samo bitno doći i dobiti bod, ocenu, i uraditi test.
« Задњи пут промењено: 23.06 ч. 13.12.2008. од Ђорђе Божовић » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #61 у: 23.00 ч. 13.12.2008. »

Pa ako mene pitate, ako treba da biram izmedju ex catedra i Bolonje, vise volim ex catedru. Ako nista drugo, barem izadjes sa NEKIM znanjem kad zavrsis fakultet. Sa Bolonjom... Eh. Ne znam. Aj, videcemo ove prve bolonjske generacije kako ce da se pokazu...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #62 у: 23.03 ч. 13.12.2008. »

Zar nije i Bolonja posve ex cathedra?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #63 у: 23.09 ч. 13.12.2008. »

Eh, ne znam. Samo znam da je ono od ranije bilo mnogo  bolje. Jes' da zvucim kao neka baba, al stvarno je tako.Bolonja je verovatno najizvitopereniji oblik ex catedre jer u tom sistemu jednostavno nema vremena za ostvarenje bilo kakvog kontakta student-profesor sto je ranije ipak bilo moguce, ako je postojala obostrana dobra volja.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #64 у: 23.27 ч. 13.12.2008. »

(Јес’ Брунхилда послала одговор у међувремену, али нема везе.)

Како ће да прођу прве болоњске генерације? Што каже колегиница: „Знате оно ,први мачићи се у воду бацају’“? - а и чика Душко има пар сурово реалних опажања у вези са реформама школства у нас.
   Да се оградим кад нисам до сада: не знам како ово функционише на другим факултетима, али можда ће се још неко од студената јавити на ову тему, да нам дочара још неко стање. Код нас не ваља. А не ваља зато што је урађено наврат-нанос, збрда-здола, преко колена и већ у том стилу, зато што је, имам утисак, неко од дисижн мејкерса вид’о да се негде рекламира та Болоња, па ко вели, ајд’ да потпише - а наставном особљу и студентима - шта бог да; стигло обавештење да има план и програм „из корена“ да се измени од данас до сутра, како се зна и уме, па шта буде, дисижн мејкера потписника се даље ништа није тицало. А цео систем високог образовања не може (бар никако не на боље) да се измени преко ноћи. Колико сам чула, у оним неким финим западним земљама прво су, десетак година, вршене постепене припреме за прелазак на нови систем. Код нас се на исти прешло отприлике током паузе између две школске године. И сад је, рецимо, предмет са којим сам кол’ко тол’ко упозната, који смо ми слушали цела два семестра (и много се после мучили да га положимо, ал’ то је делом била и наша кривица) за неке групе студената смандрљан у један семестар. Само је избачено све што се могло избацити. А деци нек’ је бог на помоћи да покапирају то тако разбацано/набацано, како год. Стварно не знам како је другде и шта други студенти мисле, али наша деца почињу да се жале да ово овако нема смисла. И ја осећам да нема смисла, и ја у последње време полажем неке тестове и пишем којекакве семинарске радове - и немам појма шта сам то исполагала: било па прошло, кад ми затреба у животу прочитаћу поново, али запамтила нисам. А њима ће цео факултет у томе да прође.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #65 у: 23.37 ч. 13.12.2008. »

То са неким другим видом представљања градива можда може негде другде. Како организовати рад (ајд’ предавања мање-више, али ми имамо и вежбе, на којима се ипак види и по нешто чега нема на интернету - или бар не може да се пипне кад стоји на монитору) са око три стотине (300) студената који су се ове године окупили на једном предмету? Узмите у обзир и чињеницу да је мој факултет један од неколико у овом граду који нема сопствену зграду, дакле и физички смо спречени да функционишемо нормално (тако, рецимо, у салу у којој постоји тридесет места морамо да сабијамо по четрдесеторо и више њих - па тако четири пута током дана, на свака два сата - па се тако сатерани крену дрекењати ко да су на утакмици или концерту, па ометају наставу у суседној просторији...). А то већ има везе са односом дисижн мејкерса према сопственом народу и образовању истога и науци као таквој. Ал’ немојмо ширити тужну причу која нема краја ни закључка (осим да нам неће бити боље).

Него, нећу више о овоме. Одавно нема везе са правописом. Извињавам се због застрањивања.
« Задњи пут промењено: 23.40 ч. 13.12.2008. од Сошке » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #66 у: 23.48 ч. 13.12.2008. »

Pa na nekom forumu koji posecuju uglavnom studenti istorije, ista prica...
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #67 у: 23.49 ч. 13.12.2008. »

Шта ће, мученици, нико их ништа није питао.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 3 4 [5]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!