Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
|
« Одговор #64 у: 23.27 ч. 13.12.2008. » |
|
(Јес’ Брунхилда послала одговор у међувремену, али нема везе.)
Како ће да прођу прве болоњске генерације? Што каже колегиница: „Знате оно ,први мачићи се у воду бацају’“? - а и чика Душко има пар сурово реалних опажања у вези са реформама школства у нас. Да се оградим кад нисам до сада: не знам како ово функционише на другим факултетима, али можда ће се још неко од студената јавити на ову тему, да нам дочара још неко стање. Код нас не ваља. А не ваља зато што је урађено наврат-нанос, збрда-здола, преко колена и већ у том стилу, зато што је, имам утисак, неко од дисижн мејкерса вид’о да се негде рекламира та Болоња, па ко вели, ајд’ да потпише - а наставном особљу и студентима - шта бог да; стигло обавештење да има план и програм „из корена“ да се измени од данас до сутра, како се зна и уме, па шта буде, дисижн мејкера потписника се даље ништа није тицало. А цео систем високог образовања не може (бар никако не на боље) да се измени преко ноћи. Колико сам чула, у оним неким финим западним земљама прво су, десетак година, вршене постепене припреме за прелазак на нови систем. Код нас се на исти прешло отприлике током паузе између две школске године. И сад је, рецимо, предмет са којим сам кол’ко тол’ко упозната, који смо ми слушали цела два семестра (и много се после мучили да га положимо, ал’ то је делом била и наша кривица) за неке групе студената смандрљан у један семестар. Само је избачено све што се могло избацити. А деци нек’ је бог на помоћи да покапирају то тако разбацано/набацано, како год. Стварно не знам како је другде и шта други студенти мисле, али наша деца почињу да се жале да ово овако нема смисла. И ја осећам да нема смисла, и ја у последње време полажем неке тестове и пишем којекакве семинарске радове - и немам појма шта сам то исполагала: било па прошло, кад ми затреба у животу прочитаћу поново, али запамтила нисам. А њима ће цео факултет у томе да прође.
|