Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Upotreba rečce ne...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.00 ч. 10.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Upotreba rečce ne...  (Прочитано 72780 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #15 у: 09.00 ч. 02.04.2007. »

E, jesi zakeralo.
Pomenuli smo to gore - odvojeno se piše i kod priloga koji se završavaju na -ći, odnosno kod sadašnjih (na -ći) odnosno prošlih (na -vši) glagolskih priloga.
Ne znajući, ne gledajući, ne tražeći, ne pročitavši...

Dakle 3) negacije prideva se pišu zajedno (osim u izuzetnim, već pominjanim primerima), a negacija se kod priloga na -ći piše odvojeno.
Сачувана
bubica83
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
BajicA
Поруке: 12

« Одговор #16 у: 13.43 ч. 02.04.2007. »

Да...извињавам се... Тако ми и треба кад пред спавање одговарам... Наопако да знам сва она правила а ово да не знам... Но, нећу да се вадим...
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #17 у: 11.12 ч. 03.04.2007. »

nema potrebe, vidi se da je lapsus.
Сачувана
Bosko
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Bosko Jakovljevic
Струка: student
Поруке: 3

« Одговор #18 у: 15.19 ч. 05.06.2012. »

Прочитао сам све ово, али имам једно питање.  Знам да се именице са речцом не пишу састављено, али речи "несиловања и непљачкања" ми опасно парају уши, и занима ме да ли је можда код њих могућа примена некаквог изузетка од правила ?

"U drevna vremena, despotski vladar iz neke udaljene zemlje imao je pravo da traži danak od pokorenih naroda u zamenu za “vrednu” uslugu nepljačkanja i nesilovanja. "

Ово је превод из једног чланка иначе. . . .
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #19 у: 19.05 ч. 05.06.2012. »

Ne znam, meni ne zvuci cudno. Pitanje navike, jer se retko srece?
Mozda te zbunjuje sto bi se glagolski prilog, koji se cesce upotrebljava - pisao odvojeno? (negacije svih glagolskih oblika se pisu odvojeno, izuzetak je samo onih cuvenih 4 glagola - nemam, necu, nemoj, nisam =  nemajuci, nehtejuci, nemogavsi, ali oblik 'nisam' nema glagolski prilog)
Dakle:
"Prolazili su kroz zemlju ne pljackajuci i ne silujuci"
Сачувана
Anka
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 2

« Одговор #20 у: 15.59 ч. 27.02.2015. »

Ako si pročitala prethodno, videla si da se ne piše zajedno u negacijama prideva - nepregledan, nečitak.  Ovde postoji izuzetak u slučaju da želiš nešto da uporediš.  Tada možeš odvojiti negaciju.  Sigurna sam da je ovo ne jasno, nego očigledno.

Moze li mi se ovo pojasniti ? U kom slucaju postoji izuzetak?  Da li je pravilno: uspeo ne uspeo ili uspeo/neuspeo I kako ako hoces da naglasis da je nesto nedeljivo , u govoru ces povisti ton na NE ali kako to napisati.

Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #21 у: 18.38 ч. 27.02.2015. »

Претпостављам са је дошло до грешке при куцању, пошто дати примери не подржавају нетачну тврдњу.

Речца 'не' пише се заједно у негацији именица и придева, а одвојено у негацији глагола. Разлог за то је што негација именица и придева гради нове речи, док 'не' испред глагола само претварања потврдну реченицу у одричну. Она не мења сам глагол, јер глаголи у нашем језику описују радње из активног угла и никада не садржи речцу 'не' (осим у речима типа 'онесвестити', у којима се преузима из именице). Неко може ћутати - активно обавља радњу ћутања -, али не може да 'неговори'. То се логички своди на исту ствар, али на нивоу језика реч је о великој разлици.

Речца 'не' пише се одвојено испред именица и придева онда када није у сврси негације тих именице или придева - значи, није део речи -, већ врши функцију поређења или неку другу реченични функцију: 'не/није - већ'.

Како проверити да ли речцу 'не' треба писати одвојено:
Ако је могуће убацили неку другу реч између 'не' и именице или придева, или променити реченицу тако да уместо речце 'не' имамо 'није'1, а да значење не буде драстично промењено, онда се ради о две одвојене речи и треба их писати одвојено:

- Незнање је главни проблем - Реч је о незнању, одсуству знања

- Пресудило је не знање, већ веза - Ова реченица није уопште добра, али употребимо је као пример. У овом случају не говори се о незнању, у смислу одсуства знања, нити се та реч уопште појављује. Овде је речца 'не' повезана са 'већ', и указује на то да знање није то што је пресудило, већ веза.

- Пресудило је не ваше знање, већ веза - Значење непромењено.

- Није знање пресудило већ ваша веза - Значење непромењено1

1Препоручујем употребу првог теста мошти 'није' понекад може заменити и 'не' које се мора писати спојено. 'Значење непромењено' значи исто што и 'значење није промењено', а ту је 'не' у функцији негације придева и мора се писати спојено.
« Задњи пут промењено: 18.54 ч. 27.02.2015. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!