Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Множина од смешко
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.18 ч. 27.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Множина од смешко  (Прочитано 23627 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« у: 11.16 ч. 10.09.2007. »

Енглеско smiley се преводи као смешко. Али како гласи множина?
Сачувана

kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #1 у: 11.29 ч. 10.09.2007. »

verovatno smeškovi, ali ne znam koristi li iko smeško, kad je već svuda preuzeto englesko smajli(ji).
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #2 у: 11.38 ч. 10.09.2007. »

Не бих да улазимо у дискусију о превођењу.

Кандидат је и "смешка".
Сачувана

Филип Милетић
хардвераш
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Филип Милетић
Струка: електротехничар
Поруке: 230

« Одговор #3 у: 14.18 ч. 10.09.2007. »

Која је множина од "снешко"?

ф
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #4 у: 15.55 ч. 10.09.2007. »

U Srpskom jezičkom priručniku raspravlja se o množini stranih imenica muškog roda na -o, i tom prilikom se konstatuje da se one teško uklapaju u naš sistem jer takve domaće imenice nemaju množinu.

Slično, Klajn u Tvorbi reči (drugi tom, tačka 1.83.1) navodi imenice d(j)ečko, švrćko, bucko, zloćko, sneško/snješko, brajko i tajko kao imenice (i jedine takve) izvedene od imeničke osnove sufiksom -ko, i zatim dodaje: „Nijedna od njih ne može se upotrebiti u množini“. Ovo daje nedvosmislen odgovor na Filipovo pitanje, a verovatno i na Peđino. Istina, Klajn kasnije, u tački 1.83.3, ne izvodi smeško (u Peđinom značenju) od imeničke osnove već od glagolske (uz još samo plačko [= plačljivko] i gricko), i tu uopšte ne pominje množinu, ali rekao bih da u tom pogledu nema razlike.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #5 у: 16.54 ч. 10.09.2007. »

I sta sad, moze da bude samo jedan smesko i jedan snesko? A ako ih ima pet, onda to ne moze da bude i cetiri moraju da budu uklonjena?

Zanimljiov je a ak ih je manje dopet nije problem:

1 snesko, 1 smesko
2,3,4 sneska, 2,3,4 smeska

E sa pet je prevelika guzva Smiley
« Задњи пут промењено: 16.57 ч. 10.09.2007. од pedja » Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #6 у: 22.24 ч. 10.09.2007. »

Onda se obično više ne upotrebljava ovaj oblik, nego množina od "smešak", "dečak" i slično: pet smešaka, pet dečAka [moram ovako da beležim naglasak] - a ne kaže se "pet dečkova" ili "pet dEčaka" kako bi bilo od "dečko", jer "dečko" nema množinu (dok je to "ako ih je manje" zapravo oblik dvojine a ne množine).
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #7 у: 22.31 ч. 10.09.2007. »

A kada je neodredjen broj?

snešci, smešci?

Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #8 у: 23.16 ч. 10.09.2007. »

jedan smeško, dva-tri-četiri smeška

pet smešaka, nekoliko smešaka, a tamo su i neki sméšci (što je isto od sméšak; a ne "neki smeškovi")
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #9 у: 23.29 ч. 10.09.2007. »

Pa rečeno već da ne postoji. Rupa u jeziku.

Jedan dečko, dva dečka, pet čega? Dečkoa? (s akcentom na O) Smiley

(Hrvati imaju nominativ/vokativ množine "dečki", ali se ta reč koristi razgovorno, pri obraćanju bliskom društvu, kao kod nas npr. "narode", "ljudi" i sl.)

A ako u množini koristiš drugu reč, onda je bolje da je koristiš i u drugim oblicima, no onda gubiš izvornim smisao. To jest, ako ćeš reći "pet smešaka", onda je bolje da kažeš i "jedan smešak, dva smeeeeeška", ali "smešak" nije "smajli".

(U vezi s prvim primerom: recimo, ako neka izrazito avanturistički nastrojena devojka pokušava da kaže da se viđa s petoricom, neće moći da upotrebi reč "dečko" - moraće da se opredeli za "tip, momak, frajer, dasa..." - a neće moći da kaže ni "imam pet dečaka" jer to ima drugo značenje.)
« Задњи пут промењено: 23.33 ч. 10.09.2007. од Нескафица » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #10 у: 08.26 ч. 11.09.2007. »

verovatno smeškovi, ali ne znam koristi li iko smeško, kad je već svuda preuzeto englesko smajli(ji).

Meni je taj lik koji se smeška oduvek bio poznat kao smeško, nisam razmišljao o njegovom engleskom nazivu. Tek od skora, u zadnjih nekoliko godina, otkako su se raširili razni elektronski vidovi slanja poruka, čuo sam za to "smajli". Korišćenje tog lika je naglo intenzivirano od tada. Izgleda da mnogi pre toga nisu ni znali za taj lik, te je engleski naziv zaživeo i nepreveden.

Ja za množinu koristim smeškovi, u genitivu pet smeškova. To je očigledno nepravilno, ali mislim da je to bolje rešenje nego da nalazim neke druge reči. Rupa u jeziku, čudno.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #11 у: 09.34 ч. 11.09.2007. »

Kako može biti nepravilno ako nema pravila?
U svakom slučaju meni je logičnije smeškovi, nego tražiti drugu reč da ti bude osnova da bi formirao množinu veću od četiri.
Smeško, smeška ok, ali smešaka? Šta ako nije nasmešen? Zašto ne prevedemo onda emotikoni i preskočimo nedoumice?
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #12 у: 10.42 ч. 11.09.2007. »

Pa rečeno već da ne postoji. Rupa u jeziku.

Nema шанси да прихватим да нешто не може да се каже јер наш језик нема такво правило. Можда не постоји формализовано правило, али језик увек и на сваком месту и у свако време мора да може да изрази сваку мисао.
Сачувана

Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #13 у: 12.23 ч. 11.09.2007. »

Dobro, dok se inatiš oko nepostojanja rupa u našem "svemogućem lepom nebeskom srpskom jeziku", s tom parolom "na svakom mestu i u svako vreme", lupaj glavu o ovim problemima:

1. Poslao sam čestitke dvema drugaricama, trima drugaricama, četirima drugaricama,... (pet?); Verujem dvama svedocima, trima svedocima, četirima svedocima,... (pet?)

2. Ako žalim njega, reći ću "žao mi ga je", ali ako žalim nju, ne mogu reći "žao mi je je".

Ima toga još.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #14 у: 14.36 ч. 11.09.2007. »

Dobro, dok se inatiš oko nepostojanja rupa u našem "svemogućem lepom nebeskom srpskom jeziku", s tom parolom "na svakom mestu i u svako vreme", lupaj glavu o ovim problemima:

Dobijaš još jednom opomenu. Ja nikada nisam rekao "svemogućem lepom nebeskom srpskom jeziku", čak, nisam nikada o našem jeziku govorio u tom kontekstu, i na kraju, grozim se takvog odnosa prema našem jeziku. S ovakvim podmetanjem, koje u poslednje vreme obilno pirmenjuješ i to en samo meni, moraćeš da prekineš.

Цитат
1. Poslao sam čestitke dvema drugaricama, trima drugaricama, četirima drugaricama,... (pet?);

petoma drugaricama, za pet drugarica, petini drugarica

Цитат
Verujem dvama svedocima, trima svedocima, četirima svedocima,... (pet?)

petorici svedoka

Цитат
2. Ako žalim njega, reći ću "žao mi ga je", ali ako žalim nju, ne mogu reći "žao mi je je".

žao mi ju je

Primeri su ti pogrešni, jer je očigledno da postoje izrazi koji se mogu upotrebiti kao zamene koje će da izraze ono što se želi reći, pa makar zbog toga morali da promenimo celu rečenicu.

Primeri sneško i smeško su drugačiji, naime tvrdi se da za ove pojmove u našem jeziku ne postoji način da se izrazi množina.

Цитат
Ima toga još.

Uvek će i biti sve dok ima ljudi koji propagiraju da je jezik konačan i da se ne smeju u njega uvoditi nove reči ili jezičke konstrukcije.

Ja se po ovom pitanju uopšte ne inatim, Prosto mi je nepojmljivo da opravdanje da se neka reč ili izraz proglasi neispravnim ili nepostojećim zato što ga nema u rečnicima, pravopisu ili gramatici. Mogu da prihvatim da je nešto neispravno jer formalna definicija jezika to proglašava neispravnim, ali samo u slučaju ako postoji objašnjenje šta je ispravno.

"Rupe" u jeziku ne mogu da postoje, jer ako se pojavi potreba da se izrazi nešto što do tada nije izražavano, naći će se način, bilo prilagođavanjem postojećih oblika i reči, izmišljanjem novog oblika ili nove reči, pa čak i preuzimanjem iz nekog drugog jezika. To je princip kako je svaki jezik nastao i oblikovao se kroz svoju istoriju i to je proces koji je nezaustavljiv.

Posao jezičkih stručnjaka danas je da taj proces kontrolišu i usmeravaju ka opštim pravilima i duhu jezika, a ne da ga konzerviraju pod opravdanjem da je neprihvatljivo sve čega nema u rečnicima, pravopisu i gramatici. Prihvatam da je neprihvatljivo ali samo ako rečnici, gramatika i pravopis nude zamenu, kojom se ista misao može preneti.

E zbog toga ja ne prihvatam da sneško i smeško ne mogu imati množinu. Sve dok u stvarnom svetu, oni mogu da imaju množinu, mora postojati način i da jezik tu množinu iskaže.
« Задњи пут промењено: 14.41 ч. 11.09.2007. од pedja » Сачувана

Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!