Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Како говори наша медицина? :)
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.40 ч. 21.01.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Како говори наша медицина? :)  (Прочитано 15778 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #15 у: 17.04 ч. 17.09.2007. »

Питала сам данас колегиницу (асистент (-киња или -ица?) на биологији) шта мисли о хромосому. Каже да у последњих пар година има тако неких који воле да користе то са с. Она и већина осталих говоре о хромозомима.
     Не љутим се ја, Џафире, на тебе (немам ја права да се на било кога овде љутим!), него на моде којекакве...
     За професорке и професорице још морамо да видимо шта ћемо. Свако користи оно на шта је навикао и што му се више свиђа. Ваљда ће се овде наћи неко ко ће нам лепо објаснити шта је од та два (или оба) правилно. Мени само некако све те женске титуле које се завршавају на -ица звуче хрватски или босански (то, наравно, не значи да имам нешто против тих језика и употребе њихових речи код нас - кад треба). Писаће нам, надам се, неко ко ово боље зна (силне се расправе воде око „женских“ назива титула и звања).  Smiley

Напомена: даља дискусија о женским називима занимања пребачена овде.
« Задњи пут промењено: 21.54 ч. 06.10.2007. од Бојан Башић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #16 у: 23.12 ч. 18.09.2007. »

Биолози који говоре "хромосом", "митоса" и слично, као и "философи" који говоре "философија", макар засад још увек греше, док се норма некад можда не измени (можда ће једног дана прихватити "философију" због устаљености, чак иако је погрешно, али за "хромосом" и "митосу" сумњам...). Изворни антички изговор овде није битан (међусамогласничка сигма код нас је з без обзира на изворни изговор), и не видим зашто би се уопште компликовале ствари увођењем дублета типа "криза", "паразит", "музика", "музеј", "физика" на једној страни, у "обичном" језику, и типа "хромосом", "митоса", "симбиоса", "философија" на другој страни, у језику оних наука које имају везе са грчким и латинским коренима... Roll Eyes
Сачувана
џафир
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 88

« Одговор #17 у: 01.16 ч. 06.10.2007. »

Е сад зашто ако се већ код нас старогрчка међусугласничка сигма преводи као з имамо фузију и фисију, а не физију?
« Задњи пут промењено: 01.17 ч. 06.10.2007. од џафир » Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #18 у: 01.19 ч. 06.10.2007. »

Zato što to nema veze s grčkom sigmom, već s latinskim udvojenim S — lat. fissio.
« Задњи пут промењено: 01.51 ч. 06.10.2007. од Бојан Башић » Сачувана
џафир
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 88

« Одговор #19 у: 01.44 ч. 06.10.2007. »

Јасно
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!