Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  pravila, pravila (dešnjak ili desnoruk?)
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.24 ч. 13.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: pravila, pravila (dešnjak ili desnoruk?)  (Прочитано 48786 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
ivangrozni
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
kg
Име и презиме:

Поруке: 73

« Одговор #30 у: 17.10 ч. 19.09.2008. »

Е то. Нисам сумнњичав само желим да научим правилно. Као и сви ми предпостављам. Очекујемо литературу.  Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #31 у: 17.17 ч. 19.09.2008. »

Jeste ispravno i levak i levoruk, kao i dešnjak i desnoruk, ali niko nije uočio razliku: levak i dešnjak su imenice („On je levak“ kao „On je učenik“), dok su levoruk i desnoruk pridevi („On je levoruk“ kao „On je pametan“).

Господин Бојан Башић није ништа написао без литературе овде на форуму (поседује заиста импозантну збирку), и њему се може веровати до у слово за све што каже да је (не)правилно у српском језику.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #32 у: 17.21 ч. 19.09.2008. »

Такође, господин Џо (Ј о е) је, колико сам разумео, члан Одбора за стандардизацију српског језика, и може нам бити част и задовољство што се неко од изузетног значаја за нас укључио у рад на форуму и помаже својим коментарима и, битније, стручним анализама.
« Задњи пут промењено: 17.29 ч. 19.09.2008. од Мирослав » Сачувана
ivangrozni
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
kg
Име и презиме:

« Одговор #33 у: 17.24 ч. 19.09.2008. »

Верујем ја Бојану све што каже и напише али није у томе проблем. Како ћу ја нпр. објаснити неком да је и левак као и леворук исправно? На шта ћу да се позовем? Који 'доказ' да му пружим? Е, о томе се ради. И морам бити искрен да нисам разумео други део Бојановог поста везан за именице и придеве од левак и леворук.  
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #34 у: 17.34 ч. 19.09.2008. »

Референце су: Речник Матице српске, Речник САНУ, Речник језичких недоумица, Речник новијих англицизама, и много других, као и многе Граматике српског језика, различитих аутора, које г. Башић и г. Џо поседују, те нам својим коментарима изузетно помажу у разрешавању недоумица које нас муче. Наравно, не заборавимо Алчесту, Брунхилду, Оли, Нескафицу, Дарка Новаковића, Стоундара и остале које, нажалост, нисам поменуо овом приликом, а који такође овом литературом доприносе да се сви ми правилније изражавамо.
« Задњи пут промењено: 17.53 ч. 19.09.2008. од Мирослав » Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #35 у: 17.37 ч. 19.09.2008. »

У конкретном случају, референца је једнотомни РМС.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
ivangrozni
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
kg
Име и презиме:

« Одговор #36 у: 17.40 ч. 19.09.2008. »

Хоћеш ли рећи да кад ме неко упита откуд знам да су оба (левак и леворук) испрана, и треба да му докажем, ја да кажем да је тако декламовано у свим овим референцама које си навео или бар неким? Да ли може тако?
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #37 у: 17.42 ч. 19.09.2008. »

Такође, господин Џо (Ј о е) је, колико сам разумео, члан Одбора за стандардизацију српског језика

Ах, не,  не. Г. Џо се професионално, истина, бави језиком, али нема везе с Одбором, осим што изузетно цени његов рад и препоруке. Можда једног дана, ко зна... Grin Grin Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #38 у: 17.44 ч. 19.09.2008. »

Нека је и тако, опет нам је задовољство и част имати Те на форуму, а уз жеље за напретком у каријери. Wink
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #39 у: 17.47 ч. 19.09.2008. »

Захваљујем! Smiley
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #40 у: 11.40 ч. 14.12.2014. »

Ма људи, у стара нека времена су леваци сматрани настраним, болесним на неки начин. Стога је реч левак добила преносно негативно значење - неспособњаковић, безвезњак или тако нешто.
У сваком случају, није реч о самој речи, већ управо о њеном смислу. Било је некад општеприхваћено уверење да је бити левак нешто лоше, то је само по себи сматрано за нешто лоше, без обзира на то да ли употребите реч левак или леворук.

С обзиром на то да је такво мишљење данас одбачено (сем можда у неким баш примитивним срединама) нема никаквог разлога да се обе речи не користе једнако, без икакве негативне конотације.

Ovo je zanimljiva tema. Hm, ne znam da li je takvo mišljenje danas odbačeno, jer onda u dečjim razvojnim savetovalištima ne bi pitali da li su detetovi roditelji desnoruki ili levoruki. Podrazumeva se da je taj podatak značajan, inače takvo pitanje ne bi ni postavljali. Znači korišćenje leve se smatra i dalje ćaknutim Shocked. Sad, ili je predrasuda prodrla u nauku, ili stvarno postoje istraživanja koja su dokazala da su levaci uopšteno posmatrano malo neobičniji od dešnjaka.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!