Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  pravila, pravila (dešnjak ili desnoruk?)
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.58 ч. 30.04.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: pravila, pravila (dešnjak ili desnoruk?)  (Прочитано 49991 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
sandra
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Dolores
Поруке: 45

« у: 11.28 ч. 15.11.2007. »

Našla sam u jednom tekstu reč "desnoruk" pa se pitam da li je to pravilno, da li je pravilno samo to ili može i "dešnjak" (zbog "levak" - to ponekad deluje kao uvreda zbog žargonskog značenja).
Hvala...
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #1 у: 18.35 ч. 15.11.2007. »

Hm, meni je svejedno. Levak može da zvuči malo nezgodno ponekad, ali s dešnjakom nema takvih problema. Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #2 у: 19.40 ч. 15.11.2007. »

Levak može da zvuči malo nezgodno ponekad, ....

Pogotovu kad se pogresi akcenat pa se ovo E produzi malo vise nego sto treba.... Cheesy
Сачувана
Tamara Letić
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
-
Име и презиме:

Поруке: 76

« Одговор #3 у: 22.23 ч. 15.11.2007. »

dešnjak, dešnjakinja; levak, levakinja; desnoruk, levoruk ....

Ne znam zašto ne bi moglo.
Mislim da je i ovde, kao i u slučaju „poslednji/zadnji” vršena korekcija govornika iz levak/dešnjak u levoruk/desnoruk.
Recimo, ja sam levakinja i kad god sam rekla da sam levakinja/levak, ispravili su me u levoruka, što ne smatram preciznim, jer sam takođe i „levonoga” pa bih prilikom šutanja lopte koristila levu nogu za šut, a ne desnu (na njoj bih stojala jer ne umem da letim   Wink)
Moj brat je dešnjak. Njega nikad nisu ispravili u desnoruk.  Smiley
Možda bi termin levoruk/desnoruk bio pogodan u sportovima (tenis, rukomet i sl.) jer bi im to bila ruka kojom se „više služe”, (da ne pominjem da bi možda šutali loptu desnom/levom nogom) a pri tom nije bitno da li su levaci ili dešnjaci. Možda je neko samo želeo da bude precizan - desnoruk - pri tom se misli samo na desnu ruku.
A možda ja pogrešno mislim  Cheesy

« Задњи пут промењено: 02.35 ч. 16.11.2007. од Tamara Letić » Сачувана
Miloš Stanić
сарадник
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 207

« Одговор #4 у: 23.37 ч. 15.11.2007. »

I ja sam levak. I uvek kad kažem da sam levak, neko mi kaže: "pa dobro, nisi levak, nego si levoruk", sad kao taj neko mene brani od mene samog. Trt!
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 09.32 ч. 16.11.2007. »

I ja sam levak. I uvek kad kažem da sam levak, neko mi kaže: "pa dobro, nisi levak, nego si levoruk", sad kao taj neko mene brani od mene samog. Trt!

Meni se isto desava! Smiley
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #6 у: 09.59 ч. 16.11.2007. »

Ma, dobro de, ima razloga tome. Nekada davno je postojala serija u kojoj su levaci nazivani džeparoši, pa je stoga ostao pomalo negativan kontekst same reči. Nije pitanje puritizma ili sitničarenja, nego se stariji još sećaju značenja slenga levak, pa ga izbegavaju. Niš' strašno.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 10.13 ч. 16.11.2007. »

Ma, dobro de, ima razloga tome. Nekada davno je postojala serija u kojoj su levaci nazivani džeparoši, pa je stoga ostao pomalo negativan kontekst same reči. Nije pitanje puritizma ili sitničarenja, nego se stariji još sećaju značenja slenga levak, pa ga izbegavaju. Niš' strašno.

Zanimljivo. Ja sam oduvek mislila da je ono "drugo" znacenje reci levak u stvari bezveznjak...
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #8 у: 10.18 ч. 16.11.2007. »

To je novijeg datuma Smiley
Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« Одговор #9 у: 11.59 ч. 16.11.2007. »

Zanimljivo. Ja sam oduvek mislila da je ono "drugo" znacenje reci levak u stvari bezveznjak...

Левак је помагало које служи да се течност сипа у флашу без поливања около
Онај ко не успе задатак добија надимак Левак
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #10 у: 12.12 ч. 16.11.2007. »

Ne vidim da levak kao kuhinjsko pomagalo ima veze sa prenesenim značenjem ove reči.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #11 у: 12.38 ч. 16.11.2007. »

Ма људи, у стара нека времена су леваци сматрани настраним, болесним на неки начин. Стога је реч левак добила преносно негативно значење - неспособњаковић, безвезњак или тако нешто.
У сваком случају, није реч о самој речи, већ управо о њеном смислу. Било је некад општеприхваћено уверење да је бити левак нешто лоше, то је само по себи сматрано за нешто лоше, без обзира на то да ли употребите реч левак или леворук.

С обзиром на то да је такво мишљење данас одбачено (сем можда у неким баш примитивним срединама) нема никаквог разлога да се обе речи не користе једнако, без икакве негативне конотације.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 13.00 ч. 16.11.2007. »

Ne vidim da levak kao kuhinjsko pomagalo ima veze sa prenesenim značenjem ove reči.

Darko, to je bila mala šala.

Onaj ko je toliko nesposoban da prospe tečnost iako koristi leeeevak, zaslužuje nadimak Lévak..... Grin
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #13 у: 13.42 ч. 16.11.2007. »

Šala mala. Smiley
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« Одговор #14 у: 18.10 ч. 16.11.2007. »

ААууу господине Новаковићу ала сте ви неки озбиљњаковић , на сву срећу да је Бруницхилд овде као интерпретатор .

Ред је да кажем и ја нешто озбиљно ;
Сећам се да ми је мајка причала да су леваке некада форсирали да пишу десном руком .
Зашто ?
Зато јер се у та времена писало пером (ждером) и мастилом . Остављам на вама да наслутите колико је немогуће не оставити флеке чињеницом да се у нас пише (извините на изразу) са лева ха десно .

Врло је могуће да су из тог разлога леваци некада били сматрани "левацима" ...
« Задњи пут промењено: 18.15 ч. 16.11.2007. од chiviash » Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!