Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  лезбијка
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.13 ч. 09.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4] 5 6
  Штампај  
Аутор Тема: лезбијка  (Прочитано 47674 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #45 у: 11.49 ч. 28.11.2007. »

Dala sam ti informaciju gde mozes saznati vise od tome. Rekao si da te mrzi da citas. E, vidis, tu ti ja vec ne mogu pomoci Grin.

Možeš, ali i tebe mrzi da čitaš sve te referencirane tekstove.
Veliki bi posao bio i svakako uzaludan. To nije dokazivo.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #46 у: 12.08 ч. 28.11.2007. »

Dala sam ti informaciju gde mozes saznati vise od tome. Rekao si da te mrzi da citas. E, vidis, tu ti ja vec ne mogu pomoci Grin.

Možeš, ali i tebe mrzi da čitaš sve te referencirane tekstove.
Veliki bi posao bio i svakako uzaludan. To nije dokazivo.
Tvoje je pravo da misliš ono što tebi najviše odgovara. Ja sam svoje mišljenje oformila čitajući možda ne te, ali mnoge druge naučne i novinske tekstove, slušajući ljude od profesije, družeći se sa "subjektima u pitanju" i sl. Ako tebi ne smeta da zasnivaš svoje mišljenje o celoj jednoj socijalnoj grupi samo na osnovu pretpostavke da "bi taj posao bio uzaludan", meni još manje. Wink
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #47 у: 12.58 ч. 28.11.2007. »

Ljudi, izasli ste iz okvira teme foruma.
Сачувана

Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #48 у: 12.59 ч. 28.11.2007. »

Ljudi, izasli ste iz okvira teme foruma.

Naravno. Ovo bi trebalo štricnuti jos na prvoj stranici i premestiti u Svaštaru Wink
Сачувана
Bavnbål
сарадник
гост
Ван мреже Ван мреже

Организација:
bkkult
Име и презиме:

Поруке: 7

« Одговор #49 у: 10.33 ч. 02.12.2007. »

Elem voleo bih da se ukljucim u celu ovu  pricu iz dva skromna razloga. 

Prvi- Najcesca rec , bar narodski gledano, za lezbEjku je BEDEVKA.  Setite se Grobljanske od Kovacevica.

Drugi- Neznam ko je to od vas rekao i ostao ziv, ali Sapfo nije vodila skolu za prostitutke.  Mislim, bez komentara.  Navodno je vodila ili radila u skoli za devojke , znanoj kao thiasos- gde su se mlade zene spremale za udaju a ne  prostitutuciju.  Poznata je kao  prva zena pisac u Evropi i to  po svojim  sapfijskim stihovima.  Inace je bila ucenica Alkinoja iz Militene.  Pored posebne  strofe razvila je i usavrsila  epithalamium, iliti pesme maladenaca.  Bajati tracevi kazu da je  bila zaljubljena u Faona, koji ju vukao za nos.   Dal je skocila sa litice il ne , to je vec mitologija.  Elem , ko se seca gramatike latinskog za gimnaziju,  u prvoj lekciji Imate recenicu puela pulchra est , a pored nje slicica mozaik sa predstavom zene sa crnom kovrdzavom kosom.  Navodno se pretpostavlja da je to Ona.  Katul ju je proslavio iskoristivsi njen sapfijski stih u Svojoj Lesbii. 
Dovodjenje Sapfo u direktnu veyu sa lezbEjstvom je produkt sufrazetkinja.  Da i ako je bila lezbejka to je sad manje relevantno.

Sve sto sam naveo , je moje licno znanje a ne rekla mi  Wikipedia ili koja god. .
Wikipedia  je , usput receno , puna nesigurnih podataka.  Kad kazem nesigurnih , mislim pogresnih. 
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #50 у: 10.48 ч. 02.12.2007. »

E, moj B.... Jos sam ja prepravila  rec u "prostitutke", da znas samo koja je rec stajala kad sam prvi put pogledala, tek bi se onda sablaznio....Wink
Сачувана
Bavnbål
сарадник
гост
Ван мреже Ван мреже

Организација:
bkkult
Име и презиме:

« Одговор #51 у: 11.06 ч. 02.12.2007. »

Draga Brunidjevojchurku,

Sablaznjavanje mi nije jacha strana.   Prostitutke su najmanji problem, bar kao rec, a i ovako.   Kategoricni odgovori - da * kao recimo moj, hahah.
Salim se.  Malo mi je ta prica sta i kako van jezikoslovlja.  No uvek treba chinodejstvovati.  Zato smo ljudi. Valjda??
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #52 у: 11.49 ч. 02.12.2007. »

Naravno. Smiley

Medjutim, jezik je direktno povezan za zivot, i u njemu se odrazavaju kultura i stavovi odredjenog pojedinca pa i citavih naroda, tako da je ponekad neizbezno "zastraniti" te se od jednog cisto lingvistickog pitanja napravi cela rasprava koja nema mnogo veze s jezikom, kao eto, ovde... No, zato su tu nasi dobri moderatori, koji nas opomenu ili jednostavno stricnu ono sto ne spada u doticnu i odvoje u posebnu temu (ako je rasprava naravno, zanimljiva i poucna).
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #53 у: 15.02 ч. 02.12.2007. »

za lezbEjku je BEDEVKA

Uz navođenje odgovarajućih referenaca ustanovili smo još na samom početku da treba upotrebljavati oblik lezbijka, pa ne znam zašto ovako (s velikim slovom E) insistiraš na nepreporučljivom obliku, bez ikakvih argumenata.
Сачувана
Bavnbål
сарадник
гост
Ван мреже Ван мреже

Организација:
bkkult
Име и презиме:

« Одговор #54 у: 15.49 ч. 02.12.2007. »

Zato što meni zvuči krajnje neprirodno i teško za izgovor- ta lezbijka.  Uostalom ne insistiram, već se protivim lično.  Što će reći , ne naturam je nikome. .  A kad smo već kod referenci , jezik nije inertni punioc već živa materija. 

Usput obrati pažnju na Katulovu Lezbiju.  Da sam hteo pretvorio bih je u Lezbeju, zar ne?

Slažem se da je i u grčkom tako λεσβία, λεσβιακός, Λέσβιος  ( mada je to i  imao  različit pregalas od dijalekta do dijalekta), međutim jezik , kao što rekoh se menja i nije podložan cepidlačenju.  Primer Farskih i Ferojskih ostrva mi je poznat , ali  mi ne smeta ako neko insistira na prvom.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #55 у: 17.19 ч. 02.12.2007. »

Pa ako baš hoćemo da cepidlačimo, piše da je oblik sa E manje preporučljiv, ali ne stoji da je pogrešan i da se ne sme upotrebljavati. Volela bih da je to jasnije, ali jeste tendencija u poslednjim izdanjima RJN da sve češće umesto NE piše samo BOLJE, što valjda znači da postajemo sve fleksibilniji i dopuštamo sve više oblika koji doskora nisu bili pravilni...

Dobrodošao, Bavnbale (au što ti je komplikovan nik za izgovor, nikako da zapamtim kako treba... Cheesy ).
Сачувана
Bavnbål
сарадник
гост
Ван мреже Ван мреже

Организација:
bkkult
Име и презиме:

« Одговор #56 у: 18.44 ч. 02.12.2007. »

Hvala , bolje Te našao.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #57 у: 19.59 ч. 02.12.2007. »

Већ сам помињао да се пре двадесетак и више година говорило само лезбејка. Облик лезбијка је, по свој прилици, настао под утицајем енглеског.
Сачувана
Bavnbål
сарадник
гост
Ван мреже Ван мреже

Организација:
bkkult
Име и презиме:

« Одговор #58 у: 20.31 ч. 02.12.2007. »

Eto još jednog primera, da je jezik živa tvar.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #59 у: 21.52 ч. 02.12.2007. »

Pa ako baš hoćemo da cepidlačimo, piše da je oblik sa E manje preporučljiv, ali ne stoji da je pogrešan i da se ne sme upotrebljavati.

Piše, a nisam ni ja tvrdio drugačije. Ipak, Bavnbålov nastup (s onim velikim E) pokazuje da on apsolutno odbija varijantu lezbijka bez ikakvog objašnjenja. Dalje saznajemo da to potkrepljuje time što mu „zvuči krajnje neprirodno“ i da je, po njemu, sasvim ispravno tako rezonovati jer „jezik je živa materija“ (kasnije još i ponovljeno).

Dakle, Bavnbåle, standardni jezik je, kao što mu i samo ime kaže, i te kako standardizovan najvećim svojim delom, a i tamo gde postoje nejasnoće — imamo stavove renomiranih stručnjaka, lingvista. Na ovom forumu bavimo se standardnim jezikom, i tu parola „jezik je živa materija, pa je ispravno kako god ko hoće“ jednostavno nema šta da traži. To što se jezik ponekad smatra živom materijom značajno je samo utoliko što se dotična pravila menjaju s vremena na vreme, a ne da svaki pojedinac može da ih izvrće kako hoće.
Сачувана
Тагови: lezbijka lezbejka 
Странице: 1 2 3 [4] 5 6
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!