Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Српска реч на слово "А"
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
09.29 ч. 11.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Штампај  
Аутор Тема: Српска реч на слово "А"  (Прочитано 75312 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вук
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194

« Одговор #45 у: 05.09 ч. 06.02.2008. »

У источној Босни постоји биљка која се зове автуга. За исту биљку у поморављу кажу бурјан.

аков, аршин, атар, алов, аван, арчити, аздија (коласта аздија у нар. еп. песмама), ашов, ајмокац, аманет...

Ово, онако напамет, без гледања у речник.

Успут, да ли се поморавље пише малим или великим словом?
« Задњи пут промењено: 05.24 ч. 06.02.2008. од Vuk » Сачувана
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 48

« Одговор #46 у: 07.25 ч. 06.02.2008. »

Amanet, avan, atar, aršin... su turcizmi, a mislim da ni ostale reči koje si naveo nisu srpske.

Trebalo bi ove reči koje su do sada nađene nekako izdvojiti radi bolje preglednosti teme (ja se sad malo pogubih čitajući redom primere i objašnjenja).

Pomoravlje - velikim slovom.
Сачувана
Sillypuppie
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 128

« Одговор #47 у: 14.59 ч. 06.02.2008. »

Apatin

alav

aksentije

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #48 у: 16.51 ч. 06.02.2008. »

Sve su to uglavnom turcizmi.

Alav (halapljiv) je od reči ala, što je ime jedne nemani, i takođe je turcizam, mada neki etimolozi pretpostavljaju i grčko poreklo.

Ime Aksentije rekao bih da je sa hrišćanstvom došlo kod nas, dakle verovatno je, kao i sva ostala hrišćanska imena, ili semitskog ili grčkog porekla, nije slovenskog.

Apatin, moguće, ima čak i mađarsku etimologiju? Možda neko zna bolje.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #49 у: 21.53 ч. 06.02.2008. »

Eее, Сили, баш ти се не да!
Сачувана
savetnica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 21

« Одговор #50 у: 23.53 ч. 06.02.2008. »

Изгледа да је стварно нема, српска реч на слово "А" .
Ја је тражим већ скоро 10 година, и ништа, зато питах вас, и овај Форум.
Потрага се наставља.

Највише смисла има идеја коју је представила Снежана011, што отвара нову тему и за мене потпуно нов приступ нашем језику и феноменално откриће.

A reč AЗБУКА?

AЗ = ЈА, ПРВИ ТВОРАЦ
БУК = БОГ СВЕЗНАЈУЋИ
ВЕДИ = ВИДИ

Simboli (slova) čine pismo za koje se u (pra)davnoj prošlosti smatralo da je Božanskog porekla. Simboli su, osim fonetskog i brojčanog, sadržali i konkretna značenja.
Možda zato ništa nije ni moglo da počinje na A(ЗЬ) jer se Tvorca ništa ne može ni izvesti. Po tezi lingvistkinje Ružice Borisavljević, simboli (slova) pročitani po redosledu, daju tekst koji potvrđuje religijski značaj nastanka pisma, pa bi tako prva tri simbola, odnosno slova, dala sledeći tekst:

ЈА, БОГ ВИДИ...
(АЗЬ БУКИ ВЕДИ...)

A znamo da se ni kasnije u hrišćanstvu ime Boga ne izgovara...

Сачувана

Данас ми је најсрећнији дан у животу!
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #51 у: 00.52 ч. 07.02.2008. »

To sam čitala negde na Netu, pa sam se setila kad si pokrenula temu.
A ima i malo reči koje su izvedene od tog zameničkog JA, tipa JASTVO, što bi se takođe uklapalo u tezu te lingvistkinje... Možda tu zaista ima nečeg  Huh
Сачувана
Sillypuppie
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 128

« Одговор #52 у: 01.17 ч. 07.02.2008. »

Eее, Сили, баш ти се не да!

ne odustajem ja tako lako

ada

alas

ambar

atar

aha

ar

Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #53 у: 01.39 ч. 07.02.2008. »

Неће бити  Roll Eyes. Отворих Клајна и Шипку.

ада, -е ж, ... (тур. ada) речно или језерско острво (морам признати да нисам знала за ову језерскост аде Huh)
  алас, -а ... (мађ. halász) рибар, риболовац
  амбар, -а ... (тур. ambar, hambar од перс. anbār) спремиште за зрнасту храну, складиште, житница
  атар, -а ... (мађ. határ) подручје које припада неком насељу, околна територија...
  аха му вероватно дође нека речца, ту ћеш можда имати среће  Wink
  ар, -а м, ... (фр. are од лат. area површина) мера за површину, 100 метара квадратних

Кип трајинг! Ваљда ћемо на крају ипак нешто наћи!  Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #54 у: 18.22 ч. 07.02.2008. »

Највише смисла има идеја коју је представила Снежана011, што отвара нову тему и за мене потпуно нов приступ нашем језику и феноменално откриће.

Nažalost, ja se ne slažem da ova ideja ima imalo smisla. „Az“ treba da znači „ja“ a ne „bog“. Dakle, teza o tome kako se ime boga ne izgovara otpada. Snežana kaže kako „buki“ upravo znači bog, a to je slovo B a nije A. I izvorno naših reči na slovo B ima sijaset. Zašto se uopšte dovodi u vezu reč „ja“ s rečju „bog“ — to nije objašnjeno, kao ni zašto nema rečî na B, kad je „bog“ na slovo B a ne na A, i sámo „buki“ bi trebalo prema ovoj teoriji da bude „bog“, a ne „az“.

To što ima malo reči koje su izvedene i od samog „ja“ nije nimalo čudno — teško da će lična zamenica biti iole produktivna u izvođenju reči. Lične zamenice inače ne učestvuju u derivaciji; probajte da mi nađete i reč izvedenu od zamenica „ti“, „on“, „ona“, „mi“ i dr. Ako je zbog ovoga „ja“ bog, da li je onda i „ona“ bog? Smiley Ima li naših reči na O? Wink

Šalu na stranu, verujem da objašnjenje za ovu pojavu nije nimalo fantastično i ne nalazi se negde gore na sedmom nebu već leži u fonološkom razvitku srpskog jezika od praslovenskog, odnosno čak možda i praslovenskog jezika od praindoevropskog. Negde tokom istorije, uporedo s mnogim drugim glasovnim promenama, dogodila se i ova; izgubljeno je početno a-. (Nije to ništa čudno — koliko ima srpskih reči na F? Isto se mogu na prste izbrojati.)
Сачувана
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #55 у: 20.14 ч. 07.02.2008. »

Ne kaže Snežana nego Ružica Borisavljević Smiley, a meni je samo bilo zanimljivo kao objašnjenje. Koliko sam razumela, nije reč o fantastičnom objašnjenju nego o pokušaju da se poveže nastanak azbuke sa religijskim osećanjem i simbolikom ondašnjih ljudi. Razvitak govora, a samim tim jezika i kasnije pisma, neodvojiv je (i) od religijske svesti, ritualnih i obrednih radnji. Reči su u verovanju paganskih naroda imale magičnu snagu, za šta imamo nebrojene primere u, ne samo našim, narodnim pesmama i pričama, a time su se ozbiljno bavili i antropolozi (koji tu, hronološki, prvi dolaze sa svojim objašnjenjima, a tek za njima lingvističari).

Nisam čitala celu teoriju te žene, pa mogu samo da nagađam šta i kako dalje izvodi. Ali, koliko sam razumela, AZ se ne prevodi samo sa JA nego uz to neodvojivo ide i PRVI TVORAC, a BUKI je BOG SVEZNAJUĆI - što bi trebalo da bude pandan onom biblijskom JA SAM ONAJ KOJI JESAM, a koje je neprevodivo, sem (ovako) opisno. Meni to i dalje "miriše" na mogući trag do objašnjenja koje zanima @svetnicu, ali nemam ni približno dovoljno znanja da bih bilo šta od ovoga branila ili opovrgavala.

Gubitak A sa početka reči - moguće, možda je to slaba pozicija za A, ali bi trebalo pitati lingviste.

Nemogućnost izvođenja (zašto "derivacija" kad postoji srpska reč?) iz ličnih zamenica JA tj. TI, jer samo te dve zamenice ulaze u relaciju jedna s drugom, najpre je filozofsko pitanje, a tek onda lingvističko, te bi o tome trebalo pitati filozofe.

Сачувана
klackalica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 23

« Одговор #56 у: 20.41 ч. 07.02.2008. »

Auh, gde ode diskusija. . .  Ovo gore kao da je teoretisanje pok.  Milje Vujanović-Regulus.
Сачувана
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #57 у: 20.48 ч. 07.02.2008. »

Auh, gde ode diskusija. . .  Ovo gore kao da je teoretisanje pok.  Milje Vujanović-Regulus.

A ovo treba da bude duhovito?
Postoje mnogo lepši načini da se nekome kaže da je skrenuo sa teme, ili da nije zanimljiv, ili šta ti već smeta u vezi sa mojim objašnjenjem. A najbolje je - nemoj da čitaš, jednostavno preskoči.
Сачувана
klackalica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 23

« Одговор #58 у: 21.04 ч. 07.02.2008. »

Ne, to treba da bude upravo to što sam i napisao.  Ili u prevodu, po mom mišljenju, mlaćenje prazne slame.  A ne mogu da preskočim jer ga trpaš tamo gde mu nije mesto.  Vrlo me interesuje ova tema, mislim, tema iz naslova, i TI si ta koja treba da je preskoči sa ovim teorijama, da ne upotrebim neki prost izraz.
Сачувана
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #59 у: 21.19 ч. 07.02.2008. »

To je tvoje mišljenje, ja sam odgovorila na mišljenje postavljačice teme kojoj to objašnjenje nije bilo nezanimljivo, a zatim i na odgovor Đorđa Božovića. Jako si neljubazan, uz to i nekulturan, a i ne vidim s kojim pravom ti bilo šta određuješ.

@savetnica je u uvodnom postu zamolila da damo svoja mišljenja o tome zašto ima tako malo reči na slovo A, a ne samo da se igramo pogađanja. Ne vidim da si ti dao bilo kakvo mišljenje o tome - sem o meni (ne čak ni o objašnjenju koje sam navela), pa ako je neko otišao u "off topic", onda si to ti.

Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!