Видим да су неки већ спомињали акнути (се), а шта је са акати? Као када се каже "нећу да се акам", у смислу нећу да се замарам, трудим. Звучи слично са већ поменутим глаголом, али чини ми се, има драстично другачије значење.
Сетих се сада и оног ономатопејског глагола апати, може?
Мислим да речи "акнути" и "акати" нису речи страног порекла. Рекао бих да су настале у српском језику као нека врста сленга, наравно мало старијег од овог којег имамо нпр. на београдским улицама, и за који већ постоје и речници. Такође, мислим да су настале ван урбаних средина, те стога и нису биле "под лупом" људи који се баве овим аспектом језика.
Ове речи, осим значења које имају, користе се и као псовке, а понекад и као узречице.
Ево покушаћу да опишем неке ситуације у којима сам ја чуо ове речи.
Нпр. неко вас нешто пита, а ви пошто нисте добро чули, уместо "молим" или "шта", "ште рече", кажете оно упитно, назално "а".
На ово "а" добијете одговор "акнем".
Слично овоме је и она ситуација кад на неко питање кажете "шта", па добијете одговор "штапови за скијање" или пецање.
Иначе значење речи "акнем" је слично речима "окинем", "рокнем", "опалим", а опет све као замена за онај добро познати глагол "ј..м" без кога се псовке не могу замислити.
Значење глагола "акати" је нешто другачије. Када неку ствар користите на начин који ће довести до њеног уништења, тоталног хабања, а при том не радећи с њом то за шта је намењена, већ нешто друго, каже се да ви ту ствар "акате". Слична по значењу, овој речи је реч "дрндати".
Ономатопејски глагол "апати" је мени непознат. Шта значи "апати"? Ако је то неко животињско оглашавање (ономатопеја?), која је то животиња?
Ја знам сличан глагол "хапати" који значи красти, али он није реч на"а" већ на "х"
У већем делу БиХ можете често чути да је неко нешто "хапио" тј. украо. Нпр. "он је хапио телевизор".
Иначе, мислим да је и ова реч, "хапати" аутентична, нека врста сленга тј. није туђица.