Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Српска реч на слово "А"
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.36 ч. 11.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 5 6 [7] 8
  Штампај  
Аутор Тема: Српска реч на слово "А"  (Прочитано 75353 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
čitajizmeđuredova
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 10

« Одговор #90 у: 14.51 ч. 12.02.2008. »

Цитирано: Lolita link=topic=1873. msg16341#msg16341 date=1202601711
da i ne pominjem to što Turci u životu nisu čuli za te „turcizme“.

. . . zato što smi ih mi "posrbili", adaptirali, prilagodili
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #91 у: 23.49 ч. 12.02.2008. »

... često do neprepoznatljivosti Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #92 у: 16.17 ч. 13.02.2008. »

...a i zato što potiču iz osmanlijskog turskog jezika, a danas Turci više njime ne govore; kao što ni većina Srba nije nikad čula za neke reči iz starijih faza našeg jezika. Pored toga, mnogi naši turcizmi su i arapskog ili persijskog porekla, ali su došli u naš jezik preko osmanlijskog turskog.
Сачувана
Урош
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 102

« Одговор #93 у: 02.00 ч. 29.03.2008. »

Можда аљкав?
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #94 у: 07.24 ч. 29.03.2008. »

По Хрватском енциклопедијском речнику реч аљкав је мађарског порекла и долази од речи hatla са значењем немарно радити..

Да ли знате да је реч астал заправо српског порекла, односно, као сто(л) је ушла у мађарски језик, тамо је мало модификована и у српски се вратила као астал?

Да ли знате да у српском језику постоји само једна реч која започиње и завршава словом ж?
Да ли да се мало играмо квиза?
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #95 у: 08.04 ч. 29.03.2008. »

Živež?
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #96 у: 08.16 ч. 29.03.2008. »

Што би ономад рекао Оливер Млакар: Точно, одговор је тачан.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #97 у: 14.15 ч. 29.03.2008. »

Oklen nam "amper"? Ne mislim na fizičara, jedinicu mere i slično, no na amper u smislu kofa (vode npr).
Сачувана
Урош
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #98 у: 15.03 ч. 29.03.2008. »

Видим да су неки већ спомињали акнути (се), а шта је са акати? Као када се каже "нећу да се акам", у смислу нећу да се замарам, трудим.    Звучи слично са већ поменутим глаголом, али чини ми се, има драстично другачије значење.  

Сетих се сада и оног ономатопејског глагола апати, може?
« Задњи пут промењено: 15.09 ч. 29.03.2008. од Урош » Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #99 у: 14.19 ч. 30.03.2008. »

Meni obe reči liče na turcizme, ali nisam sigurna.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
србољуб
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Милан Ђорић
Поруке: 88

« Одговор #100 у: 21.20 ч. 30.03.2008. »

Може ли неко да их "препозна" или ће им остати етикета "можда сам српска (реч), али личим на турцизам"   Huh
их = акнути (се), акати (се)
Сачувана

you're going to reap just what you sow
Вук
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194

« Одговор #101 у: 17.50 ч. 01.04.2008. »

Видим да су неки већ спомињали акнути (се), а шта је са акати? Као када се каже "нећу да се акам", у смислу нећу да се замарам, трудим.    Звучи слично са већ поменутим глаголом, али чини ми се, има драстично другачије значење.  

Сетих се сада и оног ономатопејског глагола апати, може?

Мислим да речи "акнути" и "акати" нису речи страног порекла. Рекао бих да су настале у српском језику као нека врста сленга, наравно мало старијег од овог којег имамо нпр. на београдским улицама, и за који већ постоје и речници. Такође, мислим да су настале ван урбаних средина, те стога и нису биле "под лупом" људи који се баве овим аспектом језика.
Ове речи, осим значења које имају, користе се и као псовке, а понекад и као узречице.
Ево покушаћу да опишем неке ситуације у којима сам ја чуо ове речи.

Нпр. неко вас нешто пита, а ви пошто нисте добро чули, уместо "молим" или "шта", "ште рече", кажете оно упитно, назално "а".
На ово "а" добијете одговор "акнем".
Слично овоме је и она ситуација кад на неко питање кажете "шта", па добијете одговор "штапови за скијање" или пецање.
Иначе значење речи "акнем" је слично речима "окинем", "рокнем", "опалим", а опет све као замена за онај добро познати глагол "ј..м" без кога се псовке не могу замислити.

Значење глагола "акати" је нешто другачије. Када неку ствар користите на начин који ће довести до њеног уништења, тоталног хабања, а при том не радећи с њом то за шта је намењена, већ нешто друго, каже се да ви ту ствар "акате". Слична по значењу, овој речи је реч "дрндати".

Ономатопејски глагол "апати" је мени непознат. Шта значи "апати"? Ако је то неко животињско оглашавање (ономатопеја?), која је то животиња?
Ја знам сличан глагол "хапати" који значи красти, али он није реч на"а" већ на "х"
У већем делу БиХ можете често чути да је неко нешто "хапио" тј. украо. Нпр. "он је хапио телевизор".
Иначе, мислим да је и ова реч, "хапати" аутентична, нека врста сленга тј. није туђица.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #102 у: 23.29 ч. 01.04.2008. »

Nisam sasvim sigurna, ali mislim da je gl. apati (za koji ja znam) = gristi, ujedati i može se čuti na jugu naše zemlje. Menja se apem, apeš, ape, itd. Dakle, to je pretpostavljam (imam, možda pogrešno, predubeđenje da su sve te neobične reči sa juga mahom poreklom iz turskog jezika) turcizam i dijalektizam tj. lokalizam.

Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Урош
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #103 у: 02.12 ч. 02.04.2008. »

Да, апати ја знам са оним значењем које је Ена споменула, дакле гристи, уједати.  Скоро сам сигуран да то не може да буде турцизам, зато што мислим да је реч настала као покушај артикулисаног подражавања животињског (или халапљивијег људског), пре свега псећег звука док нешто једе.

Ја конкретно нисам чуо овај израз на југу, тамо сам чуо један други сличан, уапети када кажу " 'оће кер да уапе".  А глагол са, чини ми се, истим кореном је и папати или папити који се јако често свуда користи приликом храњења бебе. Исто је и са "ћапити". Очигледно сви ови побројани глаголи имају везе са једењем, уједањем... Можда је баш апати основни глагол од кога су настали сви ови остали?

А акати би могао да буде турцизам, мада ја не волим да, на основу очигледно прераспрострањених предрасуда о српском као о малтене турском дијалекту, доносим без аргумената такве закључке.

Вуче, потпуно сам заборавио то примарније значење које си ти навео. . .  А у оном првом значењу глагола акати који сам ја навео, може да се употреби и синоним "бактати", тј.  кажеш уместо "нећу да се акам", "нећу да се бакћем".  Можда и овде имамо исти корен?
« Задњи пут промењено: 02.21 ч. 02.04.2008. од Урош » Сачувана
arksi
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
škola
Име и презиме:
iskra isaeva
Струка: profesor bugarskog jezika i knizevnosti, prevodilac
Поруке: 64

« Одговор #104 у: 14.05 ч. 02.04.2008. »

Lolita:"nisu sve reči za koje se „priča“ da su turcizmi zaista turcizmi.  "
Lolita, možda si upravu.   Možda nisu sve reči koje danas smatramo turcizmima turcizmi u smislu da su došli iz jezika osmanlijskih turaka.   Ne zaboravimo da su stari sloveni u neka davna vremena bili u blizkom kontaktu sa plemenama tjurksko-altajskog porekla ( prabugari, hazari, avari, huni- samo nisam sigurna dali se nihova imena ovako pišu i izgovaraju na srpski).   Po mom mišljenju logično je da su još tada moge reči prešli iz jezike tih plemena u staroslovenski jezik, a kasnije su prešli u savremenim slovenskim jezicima( srpski, bugarski).  Vaša diskusija me je naterala da malo prelistam bugarske rečnike i ispostavilo se da je situacija i u bugarskom jeziku slična- otkrila sam samo nekoliko reči bugarskog ( slovenskog) porekla.   Možda objašnenje na ovu činjenicu zaista treba da potražimu u fonetičkim promenama koje su nastale tokom istorijskog razvoja naših jezika.   
    P.   S.   Izvinjavam se za prvopisne greške koje sam napravila. 
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 5 6 [7] 8
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!