Надам се да нисам био конфузан.
Нипошто, али ме занимају још неки детаљи.
Пре свега: ако сувише гњавим, можеш ме и само упутити на одређени извор, уџбеник, колико-толико доступан, пошто бих негде у наредних месец-два могао бити у прилици да га набавим, кад свратим кући. Одлично би било ако је још баш из психолингвистике, и иначе бих радо прочитао нешто уобличеније на ту тему.
Одабере се одређен број испитаника који подједнако добро читају и ћирилицу и латиницу (то се може и провјерити посебним тестом) [...]
Како изгледа тај тест? Како се квантификује „добро читање“, да би се могло упоредити тестом?
Број непрепознатих, односно нерегистрованих ћириличних речи био је статистички значајно већи од броја непрепознатих латиничних речи [...]
Где сам до сада виђао израз „статистички значајно“ — додуше није ми то честа категорија појмова — обично значило „да се насумичност може искључити“, тј. без неке оцене величине. Нпр. ако бацамо новчић 10.000 пута и 51% падне глава, то је статистички значајно одступање од насумичности.
Другим речима, резултат статистички значајан сам по себи може бити потпуно практично безначајан у околностима где се покуша применити. Зато се распитујем за апсолутне бројке.
[...] приказивање сваке речи на платну трајало само неколико делића секунде, што понекад није било довољно да се нека реч препозна.
Онда ми делује да је пуна дефиниција „читљивости“ заправо ова: број нерегистрованих према броју регистрованих речи
у зависности од времена излагања. Ако је излагање, рецимо, цела једна секунда, онда ће читљивост оба писма бити једнака, јединица. Ако је излагање, рецимо, део милисекунде, читљивост оба писма биће опет једнака, нула.
Тако не можемо причати о једној јединој читљивости по писму, већ о кривама између нуле и јединице према времену излагања, које се сустичу у граничним вредностима. Питање је онда, које је и по ком критеријуму време (или времена) излагања изабрано за експеримент? У каквој је оно вези са, рецимо, читањем текста из књиге у тихој читаоници, са телепромтера у уживом преносу, са надглавног пројектора у борбеном авиону?
Или општије, шта је тачно била хипотеза која се проверавала експериментом?