Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Типографске грешке
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.39 ч. 25.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Типографске грешке  (Прочитано 18209 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 23.23 ч. 11.11.2008. »

Oli, gde bi uopste mogla da se nadju dva interpunkcijska znaka jedan do drugog? Mozes li dati neki primer?

Често ти мене погрешно разумеш, мада нисам сигурна да ли сам разумела твоје питање. Рекла сам да се у француском језику знаци који су састављени из два дела (дакле тачка зарез има у себи и тачку и зарез, упитник има и тачку и куку изнад...) пишу с белином иза последњег слова, а не без белине као код нас. Они изједна (тачка, зарез...) пишу се исто као код нас, без белине иза задњег слова.
Нпр.: Excellent trimestre ! али Quelques progrès.
Aaaa... Moja greska. Videla sam zareze iza dve tacke, uzvicnika upitnika itd. pa sam pomislila da su dva interpunkcijska znaka u pitanju, a ne jedan znak iz dva dela... Sori. Samo sam nepazljiva, nista vise, ako si pomislila da imam neke "zadnje" namere... Ni zadnje ni prednje, samo je nepaznja u pitanju...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #16 у: 23.40 ч. 11.11.2008. »

Приметио сам да код нас узвичник (!) често зову ''знак чуђења''. Откуд то? Колико ја знам чуђење се обично означава са ''?!'' и нема посебно име.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 23.45 ч. 11.11.2008. »

To mora da je neko zezanje, Zorane... Nema toga u Pravopisu... Grin
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #18 у: 01.07 ч. 12.11.2008. »

Ili je neki stariji (i proizvoljniji) naziv; kao kod Nušića u Autobiografiji, kad piše o školskim časovima srpskog, gde se zove „znak divljenja“, ako se dobro sećam. Onda Nušić, naravno, daje i jedan od njemu svojstvenih „fazona“ na račun toga — kako znak divljenja kad se piše iza fraze „Magarče jedan!“; gde je tu divljenje. Wink
Сачувана
Sanderson
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Sandro Romanic
Поруке: 5

« Одговор #19 у: 09.48 ч. 12.11.2008. »

Možda nisam bio baš jasan, a možda sam se loše izrazio.   Ono što mene zanima jeste da li, prilikom kucanja, posle tačke i prve reči sledeće rečenice ide jedan razmak (belina) ili dva?  I da li posle dvotačke i prve sledeće reči u nabrajanju ide jedan ili dva razmaka?
Primeri:
Dobro jutro!  Kako ste?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #20 у: 15.11 ч. 12.11.2008. »

Ne ide, zašto dva razmaka, samo jedan, jedan razmak je valjda i dovoljan. Smiley

Primer:
Dobro jutro! Kako ste?
Сачувана
Sanderson
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Sandro Romanic
Поруке: 5

« Одговор #21 у: 15.27 ч. 12.11.2008. »

Hvala! :-)
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #22 у: 15.39 ч. 12.11.2008. »

Evo podebelog vikipedijskog članka na tu temu: http://en.wikipedia .org/wiki/Double_spacing.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #23 у: 17.12 ч. 12.11.2008. »

Posto sam kurs slepog kucanja zavrsio u Americi, pravilo je bilo da posle tacke i dvotacke idu dva razmaka.  Da li to pravilo vazi i u Srbiji?

Сваки интерпункцијски знак се у српском језику пише непосредно уз задње слово. Наредна реч се одваја једним размаком.

Možda nisam bio baš jasan, a možda sam se loše izrazio.   Ono što mene zanima jeste da li, prilikom kucanja, posle tačke i prve reči sledeće rečenice ide jedan razmak (belina) ili dva?  I da li posle dvotačke i prve sledeće reči u nabrajanju ide jedan ili dva razmaka?

Roll Eyes
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 18.28 ч. 12.11.2008. »

Aj kad se samocitiramo, da ni ja ne budem izuzetak:
Iza svakog interpunkcijskog znaka ide belina, tj prazan prostor. Jedan, ne dva. U srpskom.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!