Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  "Бисери" са српске Википедије
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.33 ч. 09.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 59
  Штампај  
Аутор Тема: "Бисери" са српске Википедије  (Прочитано 473563 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #390 у: 23.06 ч. 28.05.2008. »

Хвала, Ђорђе. Него, зар није чудно да Гугл даје САМО тај Википедијин чланак ако се у претрагу укуца реисефендија? Просто ми је невероватно да баш нигде на Интернету нико није написао ту реч, осим наши драги Википедијанци...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #391 у: 23.12 ч. 28.05.2008. »

Nema na čemu. Prosto, „reis-efendija“ nije osnovni pojam već stilsko zvanje — „dobri gospodin reis-ul-ulema“. Wink Titula zapravo glasi „reis-ul-ulema“ a „efendija“ se, rekoh, kod muslimana, a bogami i drugih naroda koji su bili zahvaćeni većim muslimanskim uticajem, npr. Bosanci bez obzira na veru, Ere ili Torlaci, često „kači“ na imena svih važnih ljudi kao pokazatelj poštovanja.

Evo ove pretrage na Googlu: http://www.google.com/search?hl=en&q=reis-efendija&btnG=Search.
« Задњи пут промењено: 23.13 ч. 28.05.2008. од Ђорђе Божовић » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #392 у: 23.20 ч. 28.05.2008. »

Ја сам тражила онако како је на Википедији написано и нисам добила ништа. Ћирилица и све заједно.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #393 у: 23.25 ч. 28.05.2008. »

Sad, ja bih ipak stavio crticu između „reis“ i „efendija“... Undecided
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #394 у: 06.42 ч. 29.05.2008. »

Ipak sam ja samo donekle bio u pravu. Sad sam pogledao ni manje ni više nego u rečnik Vokabulara. Wink

„Reis“ je, izgleda, glavešina uopšte, i sama titula „reis“ nema religijsku konotaciju kako sam ja isprva pretpostavio. Naime, „reis-ul-ulema“, vrhovni poglavar u islamskoj zajednici, jednostavno je glavešina sve uleme, a ulemu čine mudraci, imami, znalci Kurana.

„Reis-efendija“ pak naziv je za „turskog kancelara i ministra spoljnih poslova“ (http://www.vokabular.org/?search=reis-efendi&lang=sr-lat), dakle glavešina je svih efendi ministara, svih efendija jedne Turske. Smiley

Međutim, osim što je turski ministar, reis-efendijom oslovljavaju ovdašnji muslimani i reis-ul-ulemu, onako kako sam ja to prvobitno zamislio i objasnio: reis-ul-ulema je kraće „reis“, pa se na to zakači ono „efendija“ iz poštovanja... No, izgleda ipak nije o tome bilo reči u članku sa Vikipedije. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #395 у: 09.58 ч. 29.05.2008. »

Ма јок, нема моје питање везе с Википедијом. Једноставно нисам знала шта значи та реч, а и оно реис ми је заличило на немачки...

Хвала, Ђорђе, на објашњењу. Човек се учи док је жив. Још само кад би то схватили наши Википедијанци, где би им био крај.... Wink
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #396 у: 10.05 ч. 29.05.2008. »

Цитат
Презиме Вулин присутно је код Срба у већини случајева 80%. Хрвата 20%, Остали народи где је присутно презиме Вулин су Французи, Мађари, Аустријанци, Немци, Британци... и многе друге државе где је углавном Српска и Хрватска дијаспора емигрирала и узимали држављанство земаље, где су се стално настанили зарад лакшег функционисања и остваривања права на све погодности које имају као држављани тих земаља. Они чине 10% укупног броја фамилија које носе презиме Вулин. С проблемом мењања држављанства суочавају се сви држављани Србије као носиоци Српских презимена. Те се наша презимена појављују у страним државама као њихова.

Цитат
Географија презимена Вулин

Презиме Вулин је најзаступљеније у Републици Српској у општинама Бања Лука и Кључ. На подручју тих општина постоји више села и засеока у којима се сусреће презиме Вулин. То је подручје око планине Мањача. Места где се налази највише породица Вулин у тој области су: Засеок Вулини налази се у реону Горњег Раткова, Округлица, Ситница, Кључ, Бања Лука. Презиме је заступљено и у Војводини где су углавном досељеници управо из Републике Српске и описаних области. На подручју Србије и Војводина има презиме Вулин које се најчешће помиње у следећим местима: Каћ , Омољица, Нови Сад, Српска Црња, Бач, Футог, Београд, Панчево, Зрењанин, Кикинда, Буковац, Сремска Митровица, Лаћарак ...... Ван Српске територије презиме Вулин заступљено је и на подручју које обухвата република Хрватска и то у подручју око градова Шибеник, Задар, Сплит, Загреб. Сматра се да су сви досељени из подручја данашње Републике Српске реона планине Мањача те се настанили у подручју које се зове Далмација и ту примили Католичанство, док су у Републици Српској и Републици Србији као веру прихватили Православље.

Пример "писменог" чланка са српске Википедије. Cheesy

Ако неко има времена, нек таксативно наброје све правописно-граматичко-стилске грешке из овог чланка. Ја немам. А немам ни живаца. Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #397 у: 10.19 ч. 29.05.2008. »

Ne, zaista sam pokušala, al STVAAARNO ne mogu... Pa kako da čovek ne po....zdi kad vidi ovakvo pametovanje na stranici za razgovor jednog članka:

Цитат
БЕЗКОМПРОМИСАН (никако беСкомпромисан, као што ти погрешно наводиш и као што погрешно стоји у нетачном преводу)

Mislim, da li je komentar uopšte potreban???

Eto ko nama piše Vikipediju....  Roll Eyes

A imaju gde da pogledaju, nije da nemaju....

I onda isti "znalac" završava svoju paljbu sledećim rečima:

Цитат
Као што видиш, ради се о две речи са различитим значењем. За твоју информацију, говорити језике не значи и познавати их. Желим ти пуно успеха у проучавању етимологије речи ако те то занима, али засад ниси у стању да на овом плану дајеш доприносе.

ZEMLJO, OTVORI SE!!!!!
« Задњи пут промењено: 10.45 ч. 29.05.2008. од Brunichild » Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #398 у: 10.36 ч. 29.05.2008. »

Хех, ово је већ дно дна. Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #399 у: 10.39 ч. 29.05.2008. »

Морам да поновим цитат нашег сјајног свеопштег експерта:

Цитат
За твоју информацију, говорити језике не значи и познавати их.

А онда да га опет цитирам:
Цитат
БЕЗКОМПРОМИСАН (никако беСкомпромисан, као што ти погрешно наводиш и као што погрешно стоји у нетачном преводу)

Ох, припала ми мука. Википедија је ЗАИСТА опасна по здравље...
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #400 у: 10.48 ч. 29.05.2008. »

Цитат
Тачка 4. у првом енглеском ријечнику и тачка 3. у другом. Не може се само пуким отварањем латинског ријечника у овом случају, знати какво значење данас има нека ријеч у различитим контекстима и језицим

А могао је, јадничак, да посети овај форум, провери шта смо говорили о речнику и р(и)јечнику и престане да се брука. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #401 у: 11.57 ч. 29.05.2008. »

Гитаристички виртуоз Huh

Gitaristički? Huh
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #402 у: 12.00 ч. 29.05.2008. »

Na razgovoru Ingve Malmsten:

Цитат
Живим у Шведској и овде му се име изговара Ингви, према томе мислим да би чланак требало преименовати.

Slažem se, Ingvi je pravilno i opšteprihvaćeno - pogledaj i ruski, bugarski, makedonski...

Da li je neko od njih dvojice i pomislio da eventualno postoje transkripciona pravila za švedski jezik?

PS: Već je premešteno na Ingvi. Eto, "ja živim u Švedskoj" i " to je opšteprihvaćeno" su opšteprihvaćeni argumenti na Vikipediji kad je u pitanju pravopis...
« Задњи пут промењено: 12.07 ч. 29.05.2008. од Brunichild » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #403 у: 16.12 ч. 29.05.2008. »

Ево још из чланка који се кандидује за сјајни:

Цитат
На фестивалу је тријумфовало четири каснијих победника Песме Евровизије и шеснаест песама које су за Шведску освојиле једно од првих пет места.
Huh

И то је била "поправка" следеће реченице:

Цитат
Фестивал је произвео четири победника Песме Евровизије и шеснаест песама које су за Шведску освојиле једно од првих пет места.

Па ко је овде луд а коме ноге смрде???
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #404 у: 16.23 ч. 29.05.2008. »

Фредерик Кењон (енгл. Frederic Kenyon) Cheesy Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 59
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!