Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #825 у: 09.26 ч. 11.11.2009. » |
|
Мигуел (  ) Кортереал Жоао Ваш (  ) Кортереал Гашпар (  ) Кортереал Тако изгледа транскрипција са потругалског "одокативно" и "по слуху".... 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 09.30 ч. 11.11.2009. од Бруни »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #826 у: 22.13 ч. 14.11.2009. » |
|
Сећате ли се нашег драгог нам госта са Википедије, Методицара? Е, па видите шта он овде каже: Абсорпција, мајко мила, не апсорпција. Кад лаик мисли да све зна.—Методичар зговор2а 12:39, 10. новембар 2009. (CET) Толико о лаицима... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #827 у: 22.37 ч. 14.11.2009. » |
|
Neke bi ljude trebalo lepo poslati u šesti razred najbliže osnovne škole, da samo odsede na jednom času, i da vide koliko su smešno u zabludi kada se mašaju jezičkih pitanja, koliko pojma nemaju da govore i pišu, i koliko su đaci šestaci pismeniji od njih, i mislim da se više ne bi čuli — bili bi manji od makova zrna. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #828 у: 23.07 ч. 14.11.2009. » |
|
Mislim da se to "laik" odnosi na laik u oblasti hemije... Samo sto promena suglasnika po zvucnosti nije hemija, nego lingvistika, ali to nas metodije jos uvek ne zna... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #829 у: 23.33 ч. 14.11.2009. » |
|
Kakve veze ima hemija sa tim kako se na srpskom pravilno piše reč apsorpcija? Neće nas hemičari valjda učiti pravopisu? To se u ovoj zemlji niko ni za šta ne pita, nego sve đuture može, i obično đuture u praksi i biva, i svi ovde sve mogu; popovi da budu i lekari, učitelji da budu i političari, političari da budu i književnici, književnici da budu i lingvisti, lingvisti da budu i istoričari, istoričari da budu i hemičari, a hemičari da donose i pravopisna pravila... i svak pri tome da uređuje onlajn enciklopediju.  Zato nam i jeste ovako kako nam je.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #830 у: 23.39 ч. 14.11.2009. » |
|
Kakve veze ima hemija sa tim kako se na srpskom pravilno piše reč apsorpcija? Neće nas hemičari valjda učiti pravopisu?
Чисто да се зна, у хемији постоји и а дсорпција. Да не помислите да је грешка.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #831 у: 23.42 ч. 14.11.2009. » |
|
Зоки, овде је реч о аБсорпцији или аПсорпцији. Не аДсорпцији. БТЊ, а шта је то аДсорпција? Знам шта је аПсорпција, али ово са Д први пут чујем.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #832 у: 23.49 ч. 14.11.2009. » |
|
Зоки, овде је реч о аБсорпцији или аПсорпцији. Не аДсорпцији. БТЊ, а шта је то аДсорпција? Знам шта је аПсорпција, али ово са Д први пут чујем.
Знам о чему је реч, а адсорпцију сам помињао само због таквих као ти који никад нису чули за то, па могу да помисле да је грешка. Адсорпција је физичко-хемијска појава, слична апсорпцији, али је ограничена само на површину.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #833 у: 23.50 ч. 14.11.2009. » |
|
I u lingvistici postoje supstrati, superstrati i adstrati. Jednim imenom se zovu stratima, i označavaju različite vrste uticaja koje jezici u dodirima vrše jedni na druge. Adstrati su oni jezici koji međusobnim kontaktima utiču jedan na drugoga, ali ravnopravno, a ne tako da samo jedan od njih bude u većoj meri preplavljen jezičkim osobinama onoga drugoga (jer tada već govorimo o supstratu i superstratu). Slično kao u hemiji, adstrati su ograničeni na rubne i površinske dodire jezikâ, dok već kod supstrata i superstrata zalazimo u dubinu. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #834 у: 09.35 ч. 15.11.2009. » |
|
Надам се да си успешно аБсорбовала ова објашњења, Бруни.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #835 у: 09.36 ч. 15.11.2009. » |
|
Надам се да си успешно аБсорбовала ова објашњења, Бруни.
 Of kors. Narafski, na laički način... Ali hebiga, ne meremo svi biti "stručnjaci"... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #836 у: 10.22 ч. 15.11.2009. » |
|
У том светлу се може приметити аДсорпција Правописа од појединих тамо... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #837 у: 01.08 ч. 16.11.2009. » |
|
A osim što se savršeno razumiju u pravopis, vikipedistima je nesumnjivo, ma kao od šale, jasna kao dan i sociolingvistička problematika s književnim jezicima na jugoslavenskom prostoru u posljednjih dvjestotinak godina: А треба напоменути и то да књижевни хрватски потиче од народног ...ТААДАА... српског језика  —Мирослав Ћика (разговор) 04:42, 12. новембар 2009. (CET) Nemoj sad da nastavljamo na tu temu...dosta mi je više...to je jasno svakome ko je upućen u tu problematiku  —Zrno (разговор) 08:15, 12. новембар 2009. (CET)Zrno Oni čak i nemaju potrebe da nastavljaju na tu temu kada im je sve tako jasno. Mora da smo baš smotani mi lingvisti što već godinama i godinama pokušavamo otpetljati to klupko i nekako usuglasiti proučavanja i tumačenja istorije književnoga jezika i razne dokaze i natuknice o tome što dolaze iz Zagreba i što dolaze iz Beograda, kad vidiš, vikipedisti ti ù dvije rȉječi apsolviraše problematiku. Pogrešno, naravno. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #838 у: 01.18 ч. 16.11.2009. » |
|
Hm, knjizevni hrvatski potice od narodnog TADAAAA (sta god ovo znacilo) srpskoga jezika.... Oh, oh... Pozlice mi... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #839 у: 01.23 ч. 16.11.2009. » |
|
Hm, knjizevni hrvatski potice od narodnog TADAAAA (sta god ovo znacilo) srpskoga jezika.... Oh, oh... Pozlice mi...  Да није ово: таадааа? 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|